Garanti Bank a revizuit în sus prognozele de creştere a PIB-ului, la 3% în 2015 şi 3,5% în 2016, potrivit celui mai recent raport macroeconomic al băncii, aferent celui de-al doilea trimestru.
Estimările Garanti Bank pentru 2015 şi 2016 au la bază relaxarea fiscală datorată noului Cod Fiscal. Reducerea TVA-ului la produsele alimentare, de la 24% la 9%, ar putea genera o creştere a consumului şi a economiei. Stimulul fiscal dat de reducerea de taxe va fi vizibil mai ales anul viitor, adaugând 0,7 puncte procentuale în plus la PIB.
"Avansul anual de 4,3% al PIB în primul trimestru a fost peste aşteptări", se arată într-un comunicat de presă al băncii.
"Creşterea este una pe scară largă şi se reflectă în mai multe sectoare economice, precum industria, serviciile, comerţul, transporturile şi construcţiile. Aceste date confirmă estimările noastre pozitive cu privire la performanţele economiei în următorii ani", a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank.
Sectorul IT, care a înregistrat cea mai accelerată creştere în PIB în 2014, a avansat cu 24% în primele trei luni şi are potenţial de creştere semnificativ până la finalul anului. Garanti Bank estimează că IT-ul va fi continua să fie unul dintre principalele motoare ale dezvoltării economice.
Totodată, valoarea adaugată din construcţii a crescut cu 6,1% în primul trimestru, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a dezvoltării segmentului clădirilor, iar transporturile au avansat de la an la an cu 10,7%, de două ori mai rapid decât în primul trimestru. Aşteptările pentru 2016 sunt pozitive în ceea ce priveşte segmentul construcţiilor şi al investiţiilor în infrastructură.
Banca Naţională a României ar trebui să păstreze rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe tot parcursul anului, potrivit Raportului Macroeconomic. Garanti Bank prevede o nouă reducere a dobânzii cheie la începutul anului viitor, atunci când inflaţia ar trebui să scadă din nou pe fondul reducerii TVA-ului. De asemenea, specialiştii băncii estimează că deficitul bugetar anul acesta va fi de 2%, iar anul viitor de 2,9%.
"În 2016, când TVA-ul general se va reduce, deficitul bugetar se va situa sub 3%, potrivit raportului macroeconomic citat, atât timp cât încasările păstrează ritmul actual, iar cheltuielile sunt monitorizate atent", se mai precizează în comunicat.
Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).
Garanti Bank este deţinută de către Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB), cea mai mare bancă din Turcia din punct de vedere al capitalizării bursiere. Garanti Bank România este prezentă în România din 1998 şi a dezvoltat un portofoliu solid de clienţ, extinzându-şi prezenţa naţională prin sucursale şi canale alternative şi ajungând la o reţea extinsă de peste 300 de bancomate inteligente.