GARTNER:  58% dintre organizaţii angajează specialişti în tehnologie indiferent de localizarea acestora

G.D.
Companii / 14 noiembrie 2022

58% dintre organizaţii angajează specialişti în tehnologie indiferent de localizarea acestora

Cincizeci şi opt la sută dintre organizaţiile intervievate în cadrul unui recent sondaj Gartner au confirmat că au specialişti în tehnologie care lucrează complet de la distanţă, de dincolo de graniţe, iar numărul acestora s-a dublat în ultimii trei ani, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, Gartner defineşte forţa de muncă dincolo de graniţe ca fiind specialiştii care lucrează de la distanţă din diferite ţări pe baza unui contract de muncă încheiat peste graniţele naţionale. Pe măsură ce această tendinţă continuă să se extindă, sondajul a constatat, de asemenea, că 27% dintre lideri explorează în prezent angajarea de specialişti din domeniul tehnologiei dincolo de graniţele naţionale.

"Nu este o surpriză faptul că rata de angajare a specialiştilor din domeniul tehnologiei dincolo de graniţele naţionale s-a dublat în ultimii trei ani, pe măsură ce creşterea gradului de retenţie şi angajare a ajuns prioritatea nr. 3 pentru directorii generali în acest an şi pentru 2023", a declarat Gabriela Vogel, Senior Director Analyst la Gartner. "Pandemia COVID-19 a accelerat, de asemenea, angajarea dincolo de graniţe, iar ceea ce a început ca o excepţie, acum nu mai este", a completat Vogel.

Analiştii Gartner au prezentat rezultatele sondajului în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo, eveniment care a avut loc la Barcelona, în Spania, la mijlocul săptămânii trecute. Sondajul a fost realizat în rândul a 288 de directori şi lideri aflaţi în subordinea lor directă pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului 2022, pentru a înţelege dorinţa lor de a urmări forţa de muncă în tehnologie indiferent de localizare, planurile lor şi adoptarea unei astfel de forţe de muncă.

"Astăzi, în lumea profesională, locaţia este fluidă, piaţa este globală, iar competiţia pe piaţa de talente este agnostică, deoarece toţi concurăm sub acelaşi steag, cel al tehnologiei", a spus Vogel. "În consecinţă, ţările pierd talente în faţa altor ţări, sectorul public pierde talente în favoarea sectorului privat şi toate verticalele se află în aceeaşi situaţie. Nu mai există graniţe de concurenţă, iar liderii de afaceri şi IT angajează personal indiferent de localizarea acestuia acolo unde aceştia au cel mai mare avantaj competitiv - ceea ce numim < < zona borderless > >", a adăugat Vogel.

Sondajul a constatat că, printre organizaţiile care au specialişti angajaţi dincolo de graniţe, 19% din forţa lor de muncă IT este localizată dincolo de graniţe.

"Angajarea personalului dincolo de graniţe îi obligă pe liderii de afaceri şi pe cei din IT să facă ajustări semnificative la modelul lor operaţional, inclusiv revizuirea tehnicilor de management, a infrastructurii şi a tehnologiei, a securităţii cibernetice şi a protecţiei datelor şi a echităţii salariale", a spus Vogel.

Deşi India constituie prima opţiune de ţară pentru recrutarea forţei de muncă în tehnologie dincolo de graniţe pentru companiile europene şi nord-americane, Marea Britanie ocupă locul al patrulea, fiind în aceeaşi măsură subiectul interesului din partea Europei (28%) şi Americii de Nord (26%) (vezi Figura 1). Sondajul a mai constatat că Europa are o concentrare semnificativă de angajări în interiorul graniţelor sale, cu toate că Europa are legi favorabile ale muncii cu privire la angajarea de personal dincolo de graniţe.

Principalele două domenii de expertiză pentru care CIO şi liderii IT caută talente dincolo de graniţe sunt ingineria software/dezvoltarea aplicaţiilor (62% dintre respondenţii la sondaj) şi suportul pentru aplicaţii (55% dintre respondenţii la sondaj).

În timp ce 71% dintre organizaţiile intervievate au spus că este esenţial să se ia în considerare nevoile specifice ale lucrătorilor dincolo de graniţe din domeniul tehnologiei în strategia lor la locul de muncă, 50% dintre organizaţii au spus că au implementat pe deplin instrumente legate de colaborare şi productivitate, cum ar fi suitele de birou în cloud, colaborarea în fluxul de lucru, soluţii pentru întâlniri virtuale şi table digitale.

Cu toate acestea, angajarea specialiştilor dincolo de graniţe nu este o soluţie pentru orice organizaţie. "Există anumite constrângeri care împiedică adoptarea şi extinderea unei operaţiuni dincolo de graniţe şi variază de la complexitatea suportului administrativ, probleme de cultură până la probleme de securitate şi legalitate", a declarat Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst la Gartner, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb