Gastrade, companie de utilităţi din Grecia şi dezvoltator al terminalului LNG Alexandroupolis, la care şi Romgaz este interesată să preia o participaţie de 20%, a lansat pe data de 10 ianuarie, cea de-a doua etapă a testului de piaţă în concordanţă cu "Ghidul de gestionare şi alocare a capacităţii Sistemului Independent de Gaze Naturale Alexandroupolis şi în conformitate cu alineatul (6) al articolului 36 din Directiva 2009/73/EC", aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (RAE), arată un comunicat al companiei elene.
Potrivit surselor citate, proiectul îşi propune să ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale către pieţele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranţa unei aprovizionări constante, diversificarea rutelor şi surselor de gaze naturale, flexibilitatea preţurilor şi concurenţă sporită.
Comunicatul citat notează: "Acest proiect va satisface cererea în creştere pentru gaze din regiune pe termen mediu şi lung, oferind acces regional la LNG, sprijinind accesul şi pătrunderea pe piaţa gazelor naturale. Pentru Bulgaria, România, Serbia şi alte pieţe din sud-estul Europei, proiectul va furniza gaze naturale prin interconectorul Grecia-Bulgaria care este în construcţie şi prin celelalte conducte existente sau care urmează să fie construite în regiune. Aceasta este o etapă obligatorie pentru rezervările de capacitate în acest proiect. Companiile care şi-au exprimat deja interesul pentru prima fază a testului de piaţă sunt eligibile să depună oferte angajante către Gastrade. Liniile directoare stabilesc condiţiile prin care noi participanţi interesaţi pot lua parte la cea de-a două faza a testului de piaţă, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 24 februarie 2020".
În prima fază a testului de piaţă, douăzeci de companii au înaintat declaraţii de interes pentru un total de 12.2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an privind capacitatea de regazificare şi livrare către sistemul naţional grecesc de furnizare a gazului natural (NNGTS), a mai transmis Gastrade, adăugând că declaraţiile de interes pentru participarea la proiect au depăşit capacitatea tehnică a acestuia, proiectată la 5,5 bcm pe an.
După o procedură de alocare a capacităţii supravegheată de RAE, participanţii alocaţi vor trebui să semneze acorduri de rezervare a capacităţii în conformitate cu modelul relevant aprobat de Autoritate.
Procesul de licitaţie pentru construcţia acestui proiect este în desfăşurare, iar proiectul este planificat să devină operaţional din punct de vedere comercial, în trimestrul trei al anului 2022.