Gazoductul Nord Stream-2 este incert

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 decembrie 2015

Extinderea gazoductului Nord Stream, ce leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, a devenit incertă după ce acest proiect a creat noi diviziuni în interiorul Uniunii Europene între ţările care doresc să sancţioneze acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei şi cele care pun pe primul plan securitatea lor energetică, în rândul celor din urmă evidenţiindu-se Germania, în care Moscova îşi pune speranţele că va reuşi să-şi impună punctul de vedere, consemnează marţi agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Conform agenţiei de presă, la Consiliul European desfăşurat pe 17 şi 18 decembrie numai Germania şi Olanda au sprijinit proiectul Nord Stream-2, ce presupune construirea a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, astfel încât capacitatea sa de transport ar urma să se dubleze, până la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Pe lângă divergenţele politice, între timp au apărut şi bănuieli cu privire la o posibilă încălcare a legislaţiei europene privind concurenţa. Prin urmare, oficialii europeni au sfătuit investitorii să nu se implice până când nu se vor pronunţa organismele europene însărcinate cu supravegherea respectării normelor concurenţiale.

Pe de altă parte, unii analişti din domeniu au început să exprime îndoieli şi asupra viabilităţii economice a proiectului. Astfel, potrivit lui Laszlo Varrou, expert pe probleme energetice la Agenţia Internaţională pentru Energie, există un mare semn de întrebare dacă societatea rusă Gazprom îşi va putea recupera investiţia în Nord Stream-2, în condiţiile în care cererea de gaze în Europa este în scădere şi previziunile indică o sporire a achiziţiilor de gaze naturale lichefiate.

Cât despre argumentul că Nord Stream-2 ocoleşte zona nesigură a Ucrainei, acelaşi expert menţionează că, în pofida perturbărilor din anii 2006 şi 2009, în ultimele 18 luni fluxul gazelor livrate de Rusia către Europa prin conductele ucrainene nu a înregistrat întreruperi, deşi Ucraina a fosta afectată de conflictul armat din estul separatist prorus.

Totuşi, susţinătorii extinderii gazoductului Nord Stream consideră că nu ar exista temei legal pentru blocarea iniţiativei, iar companiile europene care au semnat contractul cu Gazprom, societăţi din Germania, Austria, Franţa, Olanda şi Marea Britanie, doresc să-şi securizeze accesul la gazele ieftine ruseşti pentru a compensa declinul producţiei europene de gaze.

De asemenea, unele dintre aceste companii implicate, precum E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, negociază cu Gazprom contracte pe termen lung la preţurile actuale, care sunt foarte reduse, pentru a se proteja astfel de o eventuală creştere a cotaţiilor petrolului, preţul gazelor şi petrolului fiind corelat pe piaţa internaţională.

Cât despre interesele Rusiei, pe lângă faptul că nu ar mai plăti Ucrainei în fiecare an circa două miliarde de dolari taxe de tranzit, pentru ea există şi o miză geopolitică substanţială, proiectul Nord Stream-2 accentuând dependenţa energetică a Europei faţă de Moscova.

Potrivit unei surse anonime din interiorul Gazprom, acest proiect va fi în final implementat, pentru că Germania va face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple, indiferent cine se va opune. "Totul va fi aşa cum va decide Germania", anticipează respectiva sursă.

Totuşi, alte surse din cadrul guvernului condus de cancelarul Angela Merkel susţin că aceasta nu ar fi dispusă la ora actuală să lupte pentru Nord Stream-2 şi că nu ar fi prima dată când un astfel de proiect ar fi abandonat, dând exemplul South Stream.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Că își va îndeplini poftele. Gazoductul se va face, în ciuda SUA care încearcă tot felul de manevre, precum scrisoare unor țări de acum căteva săptămâni (pe care țările nu o semnaseră) sau acest articol din Reuters.

    1. Erată: scrisoare

       

      Și completare. Rusia nu va mări dependența de gaz. Ruta baltică (North Stream 1 și 2) va avea 110 bcm, în timp ce ruta ucrainiană, ce va fi închisă din 2019, are 142 bcm. 

      Eu pariez că se va face și un South Stream care să excludă Turcia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb