Gazprom intenţionează să-şi suspende livrările de gaze via Ucraina după 2019

Companii #Energie / 14 aprilie 2015

Gazprom intenţionează să-şi suspende livrările de gaze via Ucraina după 2019

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a avertizat luni că Moscova intenţionează să nu mai reînnoiască în 2019 contractul cu Ucraina privind tranzitul de gaze ruseşti spre Europa via teritoriul ucrainean, potrivit Reuters.

Rusia şi-a făcut publică luni noua sa politică în domeniul gazelor în Europa, care se doreşte o replică la noua concepţie de securitate energetică a Uniunii Europene, prin vocea directorului executiv al Gazprom, Aleksei Miller.

Potrivit Reuters, Rusia continuă planurile de construire a conductei de gaz prin Turcia către Grecia, pe sub Marea Neagră, având ca scop evitarea furnizării gazelor prin Ucraina. Moscova a trebuit să renunţe anul trecut la planul de construcţie a proiectului South Stream în valoare de 40 miliarde dolari care trecea prin Bulgaria, din cauza blocajului cauzat de reglementările europene, alegând, în schimb, proiectul Turkish Stream.

"Dacă cineva se gândeşte să blocheze Turkish Stream, va fi o greşeală teribilă", a declarat şeful Gazprom, Alexei Miller, în cadrul unei conferinţe dedicate securităţii energetice care a avut loc la Berlin.

Potrivit Kommersant, Miller a admis că modelul activităţii monopolului rus în Europa se destramă, acuzându-i de aceasta pe consumatorii europeni şi conducerea UE, căreia i-a şi atribuit responsabilitatea pentru eventualele consecinţe, care ar putea să meargă inclusiv până la sistarea livrărilor de gaze ruseşti, potrivit ziarului rus.

Moscova se declară pregătită să continue dialogul, inclusiv asupra noilor reguli impuse de Bruxelles, dar spune că discuţiile vor fi dure. Într-o astfel de situaţie, cel mai plauzibil pare scenariul orientării UE către sursele alternative de aprovizionare cu gaze, inclusiv din Iran, opinează publicaţia citată.

Într-un discurs, care a fost difuzat de canalul public Rossia-24, şeful Gazprom a descris în detaliu starea relaţiilor ruso-europene în domeniul gazelor. Principala problemă vizează, în opinia sa, faptul că, în relaţiile sale cu Rusia, UE doreşte să scape de interdependenţa care a caracterizat contractele pe termen lung, ce au fost în vigoare peste 40 de ani.

În prezent, "în mod deliberat şi unilateral, UE caută să atribuie toate riscurile - cerere, preţuri, tranzit şi crearea de capacităţi de extracţie şi transport - furnizorului de gaze", ceea ce creează mari dificultăţi Gazprom, susţine Miller. "Europa trebuie să dea un răspuns clar şi precis - are ea nevoie sau nu de această bază de resurse?", a continuat directorul monopolului rus de gaze.

Referindu-se la crearea uniunii energetice a UE, Miller a spus că în cazul în care Comisia Europeană va dori să stabilească un preţ unic pentru importul gazelor din Rusia, "acesta nu va fi cel mai mic dintre preţurile la care noi furnizăm gaze în Europa".

Mai mult, pentru prima oară un responsabil de acest rang al Gazprom a ameninţat cu sistarea livrărilor de gaze, notează Kommersant. Până acum, autorităţile ruse şi conducerea monopolului au insistat că nu vor încălca unilateral obligaţiile contractuale faţă de clienţii europeni. Potrivit ziarului rus, înăsprirea tonului Moscovei se explică prin temerile că Europa va încerca să împiedice realizarea proiectului de gazoduct "Turkish Stream", aşa cum s-a întâmplat deja în decembrie 2014 cu 'South Stream'. Miller a subliniat că "South Stream" a fost 'blocat doar în scopul menţinerii statu quo-ului pentru tranzitul via Ucraina'.

"Turkish Stream" a fost, de asemenea, conceput ca o rută ocolitoare şi devine una din cele mai presante probleme a relaţiilor ruso-europene. Miller a dedicat acestui proiect jumătate din alocuţiunea rostită în urmă cu o zi la Berlin, despre care experţii spun că a fost organizată special în scopul ca Moscova să-şi expună poziţia în chestiuni-cheie energetice şi să trimită un avertisment UE că s-ar putea reorienta spre Asia cât de curând.

Noua conductă este destinată să transporte gazele ruseşti până la graniţa cu Turcia şi cu Grecia, a afirmat Miller, adăugând că toate riscurile legate de construcţia unor gazoducte care să preia din acest punct gaze "stau pe umerii Comisiei Europene".

După 2019, când expiră actual contract privind tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina, Gazprom intenţionează să suspende tranzitul de gaze prin această ţară, a avertizat Aleksei Miller.

În contractele Gazprom cu europenii este menţionat nodul de intrare a gazelor ruseşti în Baumgarten (Austria), din direcţia ucraineană. De aceea, oprirea livrării de gaze către acest hub ar fi o încălcare a contractului. Gazprom este gata să pună în aplicare acest scenariu, a sugerat Miller.

În acelaşi timp, şeful Gazprom a spus că Rusia ar putea să participe la crearea de facilităţi de transportare a gazelor de la frontiera Greciei şi a Turciei, în condiţiile celui de-al Treilea pachet energetic, despre care până acum nici nu dorea să audă şi chiar a vrut să-l conteste la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), şi să discute modele de cooperare, inclusiv în cadrul uniunii energetice, relevă publicaţia amintită.

La solicitarea Kommersant, Comisia Europeană nu a dorit să reacţioneze la "comentariile" şefului Gazprom, limitându-se să afirme că "nu face comentarii la comentarii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb