GELU DIACONU: "Deficitul de 7% din 2020 - imposibil de finanţat în lipsa unui acord cu FMI"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2020

"Deficitul de 7% din 2020 - imposibil de finanţat în lipsa unui acord cu FMI"

Aurelian Dochia: "Întregul sistem fiscal va trebui revizuit, după epidemie"

Întregul sistem fiscal va trebui revizuit, după ce se va termina perioada pandemiei de Coronavirus, este de părere analistul financiar Aurelian Dochia, care nu s-a arătat surprins de cifrele avansate luni de ministrul Finanţelor Florin Cîţu, după ce a prezentat, în primă lectură, în şedinţa de Guvern, textul rectificării bugetare.

Aurelian Dochia ne-a precizat: "Pentru mine nu sunt mari surprize datele prezentate, nu sunt iniţiative măreţe sau cheltuieli noi care să fie reflectate în textul rectificării, sunt reorientările impuse de situaţie. Este clar că avem nevoie de buget suplimentar la sănătate şi la cheltuielile sociale şi că vorbim de un buget de avarie. Toate aceste reparaţii sunt acţiuni de avarie, care nu aduc lucruri noi, dar care sunt necesare".

Specialistul subliniază faptul că nu se pune problema sustenabilităţii acestor măsuri, fiind evident că, în acest an, deficitul bugetar va fi foarte mare: "Până la urmă nu prea îi mai pasă nimănui, nici la nivel european, nici global, de nivelul deficitului bugetar...Mai mult decât atat, guvernanţii vor mai avea unele avantaje, pentru că mă îndoiesc că la toamnă se va mai pune problema majorării cu 40% a pensiilor. Vor avea o scuză foarte bună ca să revină asupra acestei măsuri, oricum dificil de pus în practică. La finalul acestei crize sanitare, va trebui să se revizuiască întregul sistem fiscal. Era un lucru necesar de mai multă vreme, însă până acum nu a avut nimeni curajul să o facă. Nu va fi plăcut, pentru că nu se poate merge în direcţia creşterii veniturilor bugetare decât prin majorări de taxe şi impozite şi tăieri de cheltuieli, acolo unde se poate".

Amintim că Florin Cîţu a anunţat, luni, că bugetul pentru plata concediilor medicale va fi suplimentat cu cel puţin un miliard de lei. Cheltuielile cu şomajul tehnic şi alte forme de ajutor vor fi suplimentate cu 7 miliarde lei, pentru ca autorităţile să aibă banii puşi deoparte în cazul în care se va prelungi situaţia actuală. Ministrul de resprt a menţionat: "Efortul bugetar este unul foarte mare. Avem o creştere a cheltuielilor şi o scădere a veniturilor bugetare. Deficitul pentru anul 2020 va creşte semnificativ, ceea ce înseamnă o finanţare mult mai complicată. Precizez că oamenii vor primi la timp pensii, salarii şi ajutorul de şomaj. Reevaluăm cheltuielile bugetare pentru tot anul şi vom veni cu proiectul de rectificare la o şedinţă următoare".

Diaconu: Rectificarea anunţată scoate la iveală şi minciunile proiecţiei bugetare

Rectificarea anunţată, pe lângă nevoia imediată de finanţare suplimentară a sănătăţii şi a şomajului tehnic plătit de stat, scoate la iveală şi minciunile proiecţiei bugetare, evidenţiază Gelu Diaconu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Acesta ne-a explicat:

" - Exista un sold enorm al TVA-ului de rambursat agenţilor economici pe care ministrul Cîţu îl ascundea lună de lună, ca şi predecesorul său, adică minim 1,5 miliarde euro, luând în calcul şi TVA-ul solicitat, dar neverificat. Precizez că abia acum îşi vor asuma un proiect aflat în lucru la plecarea mea de la ANAF, vizând a doua etapă a simplificării procedurilor de control pentru rambursarea TVA-ului. Prima etapă avusese loc în 2014.

Practic, circa 1000 de inspectori fiscali lucrează la un fel de cooperarativă a muncii în zadar. Controale de rutină în zona TVA, cu rezultate complet nerelevante în raport de efortul administrativ.

- Deşi declamau că, spre deosebire de PSD, sprijină mediul de afaceri, guvernanţii nu au alocat mai nimic pentru achitarea către agenţii economici a concediilor medicale şi de maternitate. Sunt sume restante încă din luna iulie a anului trecut! Iar alocarea unui miliard de lei la această rectificare este o sumă total insuficientă.

Situaţia bugetului de stat devine extrem de delicată. Practic, ministrul Cîţu, care arată că este mai mult un propagandist de partid decât un specialist în finanţe, prelungeşte o boală cronică. Cu gândul să păcălească electoratul, a creat iluzia măririi pensiilor şi a salariilor şi a stabilităţii finanţelor publice.

Coronavirusul ne apropie de momentul lovirii zidului. Veniturile bugetare vor scădea dramatic, iar cheltuielile sociale cu şomajul în special vor exploda. Concomitent, presiunea cheltuielilor cu aparatul de stat bugetofag şi a pensiilor speciale va arunca deficitul în aer. Estimez ca la sfârşitul anului va fi apropiat de 7%.

Acest deficit va fi imposibil de finanţat fără costuri enorme, în lipsa unui acord cu FMI".

Guvernul actual va trebui să îşi asume o reformă imediată a administraţiei de stat, precum şi majorări sau introduceri de noi impozite (în special pe proprietate), mai consideră Gelu Diaconu, apreciind că este complet imoral ca sarcina situaţiei economice precare de astăzi generată de tragedia Covid-19 să apese numai pe umerii sectorului privat şi că, altfel, vom asista neputincioşi la un dezastru bugetar de proporţii.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. ANAF este o instituție ancorată în trecut, care ar trebui desființată. Daca in multe instituții ale statului s-a mai făcut cate-o reforma, la ANAF lucrurile au bătut pasul pe loc. Modernizare ZERO. Niste terminați, împreună cu toți șefii care s-au perindat prin funcții la ANAF și Ministerul de Finanțe.

    1. Ai de la anaf sunt foarte ocupati cu facutul rectificarilor la rectificarile anterioare care su mai fost rectificate inca odata. Au reusit performanta sa mi rectificar CASS ul pe 2015 de 4 ori, la aceleasi venituri ei au necesitat 4 calcule. Au fost facute in 2018-2019 asa incat nu pot spune ca au existat si alte venituri noi. O bataie de joc

      Toata lumea se plange ca ANAF, in foame de bani, trimite sume gresite de plata si n-ai cu cine drku sa discuti, niciodata nu gasesti un om normal la cap la ANAF, care sa-ti raspunda la un telefon si sa inteleaga de ce ai sunat. Platforma lor online e e praf, nu te ajuta cu nimic.. depui declaratia online apoi stai si te intrebi, cu un deget in gura, in ce cont ar trebui sa platesti si trebuie sa te apuci de scormonit pe internet prin liste de conturi de trezorerie.

      Adevarat va spun ca institutie mai de terminati ca ANAF mai rar mi-a fost dat sa vad si am vazut multe in aceasta viata. Dl. Gelu Diaconu stie ce spun, dar are polite de platit.  

      Perfect adevarat! Cand au nevoie de bani iti trimit plicul acasa cu niste sume inventate sau foarte vechi pe care nu ai cum sa le verifici. Esti doar amenintat cu proprirea. Nu exista contact cu ei pe telefon, site-ul este nefolositor, construit retardat in bataie de joc. Daca te duci personal iti vine sa-i iei la bataie. Cred ca ar trebui desfiintat si construit de la zero cu alti oameni, noi, tineri, amabili, ca la o banca buna PT CA LA ANF SUNT SALARIILE MAI MARI CA INTR-O MULTINATIONALA. Dar cine vrea sa faca asta? PNL? PSD?

      Prima imbecilitate pe care am remarcat-o la ANAF este ca, dupa ce depui declaratia unica in SPV, nu-ti elibereaza un document din care sa rezulte suma si contul de plata (adica ca la idioti). De platit online cu cardul nici nu poate fi vorba. Abia acu 3 zile au incarcat pe Ghiseul.ro sume gresite, aferente obligatiilor din 2018, scadente in 2019, deci o prostie totala.

      ANAF-urile de sector sau judetene, nu au si ele o pagina de internet, niste numere de contact la care sa suni sa intrebi ceva in legatura cu ce datorezi la stat, daca ai neconcordanta de sume, etc. 

      Insittutie mai mare de idioti refractari ca ANAF mai rar am vazut. Domnul Gelu Diaconu ar trebui sa ne explice ce se intampla cu ANAF, o institutie total sclerozata in 2020. 

      Si dai si lupta cu ANAF .Cum poti sa spui ca nu exista relatii cu publicul online la judete mah?Altfel spus asa e si ANAF dupa cum sau perindat la conducerea lui precum la guvernare sau la MFinante clar ?

      Ce relații cu publicul mai...? Aia care fac Copy/Paste din Codul Fiscal? Du-te de aici.

      Trebuie cineva să răspundă la telefon în legătură cu sumele pe care le ai de plata, nu face pe prostul.  

    Desi suntem intr-un moment nenorocit al istoriei noastre, din aceasta nenorocire tara ar putea iesi si ar putea s-o ia pe un drum bun. Majoritatea oamenilor dintre cei cu bun-simt si ratiune stiu cum s-ar putea ajunge la asta. Nu mai spun ce si cum, stim toti cei de pe aici cum se poate face asta. Si stim toti ca mersul pe drumul bun depinde in primul rind de clasa politica a tarii.

    Am mare nesiguranta in a afirma ca politicienii nostri vor avea bunul-simt si ratiunea sa gaseasca si s-o ia pe drumul cel bun. Si este atit de simplu! Inclin sa cred ca vor rata si acesta ocazie!

    In 2009, PIB a cazut cu 7,1% si deficitul bugetar a fost de 9%. Si toate astea s-au recuperat. Asa se va intimpla si acum, in timp mai lung sau mai scurt, nu depinde nimic de caderea PIB si a deficitului bugetar, totul depinde doar de cum se va misca clasa politica. Trebuie mentionat ca daca dupa 2009 Romania era cam singura pe lume, situatia de acum este mult schimbata in bine, adica vor fi bani pe toate drumurile si oportunitati pe toate cararile, depinde doar de ai nostri cum vor alege sa foloseasca aceasta ocazie. Sper ca banii gasiti pe drum sa nu-i fure, cum sa intimplat dupa 2009. 

    1. Pribegesti prin cimpia romana cu idei pribeg-falimentare.

      Daca politicienii fura si nu ai cum sa-i scoti din starea asta ,,normala" a natiei care i-a kkt acolo nu cred ca mai ramine decit virusarea lor completa ca solutie.  

      Oportunitatea care trebuie sa le fie prezentata la toata clasa politica este cazarea la Rahova ! 

      Dar speranta moare ultima....la romani.

    Analfabetii lui Misa conduc in continuare aceasta institutie. In toate posturile cheie sunt tot oamenii lui si fac ce stiu ei mai bine. Fac orice sa colecteze. Dar nu pentru bugetul statului.

    Gelu diaconu este un pervers politic clasic.

    Cind era la ANAF mare sef si in fiecare seara minca cu ,, oamenii de servici " din toate partidele prin restaurantele alea in care discutau dosare stie el cu cine, nu prea-l interesa de deficit. 

    Acuma vine cu lectii semidocte de finante.  

    Mi-e scirba de serpi cu clopotei ce aluneca frumos prin iarba de rahat politic. 

    Pai nu trebuie scuipat continuu si toate rugaciunile celor afectati de deciziile lui sa fie indreptate contra sanatatii lui si contractarea Covid19 mai repede ? 

    1. Aceasta Instituție este ineficientă ,posturile sunt ocupate în proporție de 90% de incompetenți cu salarii grase ,care au fost puși de camarila politica care s a perindat la guvernare .Politicul a distrus aceasta țară ,corupție ,nepotism ,aceiasi poveste și în Spitalele din Romania ,posturile de Manageri asistente ,infirmiere ,șoferii etc au fost cumpărate ,managerii sunt numiți politic ..cine sa ii verifice ...ANAF ul ? Pai cum să facă acest lucru ? In secunda doi isi pierde locul de munca ,pai de unde mah vile ,mașini de lux ,concedii scumpe ,conturi pline de lei și valută .....Asta este România 2020 ,doar Dumnezeu mai poate să înțeleagă și să scape pe cine considera.

      ANAF trebuie desființată și pus ceva funcțional în locul ei. In 2020 n-ai pe cine sa suni la un telefon sa te interesezi ce sume ai de plata, care e contul corect, daca apar diferențe de sume, etc. ANAF a fost și va rămâne o instituție de berbeci, fara pic de flexibilitate in relația cu contribuabilul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb