Constructorul auto american "General Motors" (GM), cel mai mare din lume, şi fosta sa divizie de componente auto "Delphi" au făcut public unul din cele mai ample programe de pensionare anticipată din istoria SUA. Aproximativ 47.600 de angajaţi ai celor două companii au acceptat să părăsească voluntar serviciul, în schimbul unor plăţi compensatorii, sau prin pensionare anticipată.
Oficialii GM au precizat că aproximativ 35.000 de salariaţi ai săi, adică circa 10% din personalul firmei (care numără 327.000 de angajaţi), au acceptat să se înscrie în programul de pensionare anticipată negociat cu sindicatele în scopul reducerii efectivelor din America de Nord. Salariaţii GM s-au putut înscrie în acest program de pensionare anticipată pînă la sfîrşitul săptămâ-nii trecute. Din cei 35.000 de muncitori înscrişi, un număr de 33.800 de persoane sînt membri de sindicat la UAW (United Auto Workers) şi alţi 1.200 la CWA (Communications Workers of America). Acestora li se adăugă aproximativ 12.600 de angajaţi ai "Delphi", fostă divizie a GM, actualmente companie independentă.
În condiţiile date, GM speră să atingă, la 1 ianuarie 2007, "adică cu aproximativ doi ani mai devreme decît data preconizată iniţial", obiectivul privind eliminarea a 30.000 de locuri de muncă excedentare în uzinele sale nord-americane.
Directorul general al GM, Rick Wagoner, a anunţat că societatea pe care o conduce va pune deoparte o sumă de 3,8 miliarde de dolari pentru finanţarea acestor pensionări anticipate. În schimb, reducerile de personal vor permite celui mai mare constructor auto din lume să realizeze economii de aproximativ opt miliarde de dolari.
GM a oferit celor care au decis să părăsească voluntar compania un pachet de 140.000 de dolari - pentru cei cu o vechime în muncă mai mare de 10 ani, şi 70.000 de dolari pentru cei cu o vechime mai mică de 10 ani. În plus, constructorul auto a oferit muncitorilor cu o vechime mai mare de 26 de ani posibilitatea pensionării anticipate. În mod normal, un angajat se poate pensiona la vîrsta de 65 de ani, după 30 de ani de muncă.
La sfîrşitul anului trecut, GM şi-a anunţat intenţia de a reduce cu 30.000 de angajaţi numărul muncitorilor permanenţi din SUA, din cei 113.000 de care dispune în prezent. Totodată, compania a decis să închidă 12 facilităţi de producţie pînă în 2008, ca urmare a pierderilor de peste 10 miliarde de dolari înregistrate în 2005.