GEOANĂ DESPRE PUTIN: "Escaladarea jocului cu Occidentul va dăuna Rusiei şi poporului rus"

V.B.
Internaţional / 18 martie 2014

Update 11:45 Geoană: "NATO, Europa, SUA nu au interesul să intre într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă"

Mircea Geoană a declarat, astăzi, că NATO, Europa, SUA şi Canada nu au interesul de a intra într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă, dar a admis că Rusia poate crea dificulăţi la nivel global în dosarele sirian, iranian şi nord-coreean.

"E adevărat că Federaţia Rusă, dacă se pune cu picioarele pe îndărăt, cum se spune mai popular în România, poate să creeze dificultăţi la nivel global şi pe dosarul sirian, şi pe dosarul iranian, şi pe dosarul nord-corean. E o ţară inportantă, e o ţară de mare calibru la nivel internaţional. Nu este interesul Europei, nu este interesul Alianţei Atlantice, nu este interesul SUA şi al Canadei să intrăm într-o formă de nou război rece cu Federaţia Rusă", a spus Geoană.

Pe de altă parte, fostul ministru a arătat că la nivel european trebuie luată o decizie cu privire la care este limita "între mercantilism şi valori", "între profit şi respectarea normelor internaţionale".

"Şi pentru Europa este un moment la fel de dificil şi sper, cu înţelepciune de ambele părţi, să putem depăşi acest moment şi să reintrăm într-o fază de dialog, de soluţie diplomatică, care să ne aducă la un nivel acceptabil de dialog între Federaţia Rusă şi noi toţi", a spus Geoană.

Social-democratul a arătat că, în acest moment, din punct de vedere geopolitic, România şi Polonia au o cotă de piaţă care a crescut exponenţial.

"Pentru România (care este un stat-frontieră), ca şi pentru Polonia, cota noaatră de piaţă din punct de vedere geopolitic a crescut în mod dramatic. Suntem mai relevanţi şi mai importanţi decât oricând", a declarat Geoană.

Totuşi, fostul şef al diplomaţiei române a precizat că ţara noastră a mai avut "relevanţă geopolitică" de-a lungul timpului, inclusiv în ultimii ani, dar nu a ştiut să transforme locul şi importanţa sa geopolitică în "dividende economice şi de prosperitate", Mircea Geoană pledând pentru asumarea noţiunii de "patriotism economic", care să genereze prosperitate la nivel naţional.

---

Senatorul PSD Mircea Geoană şi-a exprimat, astăzi, speranţa ca preşedintele rus Vladimir Putin şi Federaţia Rusă să înţeleagă, în următoarele zile, că escaladarea jocului cu Occidentul nu este unul câştigător, ci produce daune atât Europei, cât şi Rusiei şi poporului rus.

Domnia sa a declarat, la un seminar organizat de Institutul Aspen la BNR: "Sper că în următoarele zile Federaţia Rusă şi preşedintele Putin vor înţelege că escaladarea jocului cu Occidentul va produce daune şi nouă, în Europa, dar mai ales Federaţiei Ruse şi poporului rus. Nu este un joc câştigător. Nu este acceptabil azi în Europa să anexezi de facto şi după aceea de iure eventual teritorii care aparţin unui stat suveran".

Fostul ministru al Afacerilor Externe a precizat că europenii traversează un moment de "sfâşiere" a propriului continent, după decenii în care "au trăit în iluzia" că războiul nu mai este o opţiune.

"Este probabil unul dintre cele mai complicate momente pe care le-a trăit Europa, le-a trăit regiunea noastră, le-a trăit ţara noastră, prietenii noştri din Ucraina, în ultimele multe decenii", a spus Geoană.

Potrivit senatorului, cine nu are capacitatea de a învăţa din lecţiile ultimilor ani şi decenii, inclusiv din acest moment extrem de complicat, este "condamnat" să nu înţeleagă "cum se joacă jocul", cât de brutală este competiţia globală şi cât de greu le este ţărilor aflate la periferia sistemelor (precum România) să se dezvolte şi să recupereze decalaje.

Social-democratul a mai arătat că ţara noastră a demonstrat că, atunci când există consens naţional, îşi poate îndeplini obiectivele majore, Mircea Geoană făcând referire la intrarea în NATO şi în UE.

"Imaginaţi-vă azi România nefiind membru NATO şi UE! Închipuiţi-vă o secundă ce presiune cumplită ar fi fost pe graniţele noastre şi pe însăşi existenţa şi indepedenţa noastră naţională!", a subliniat Geoană, menţionând că, din păcate, România este încă la periferia Europei, fiind, practic, în subsolul clasamentului european.

"Acest lucru trebuie să fie schimbat şi cine crede că azi avem un simplu război de natură geopolitică, confruntare de natură geopolitică, se înşală. Suntem şi într-o plină confruntare geoeconomică. Criza din ultimii cinci ani a fost, de fapt, un cumplit război de natură geoeconomică dus cu alte arme decât cu uniformele fără însemne, pe care le-am văzut din păcate în Crimeea, în ultimele săptămâni", a mai spus Geoană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb