Gerea: "În nici un caz nu intenţionăm să listăm Hidroelectrica în insolvenţă"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii / 28 septembrie 2015

Gerea: "În nici un caz nu intenţionăm să listăm Hidroelectrica în insolvenţă"

Discuţiile despre listarea Complexului Oltenia - în primăvara anului viitor

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a respins categoric, la finele săptămânii trecute, listarea Hidroelectrica în insolvenţă, alăturându-se, astfel, oficialilor care nu agrează această ipoteză.

Domnia sa a declarat, în cadrul unei întâlniri cu un grup de lucru format din jucători pe piaţa de capital, constituit pentru promovarea pieţei noastre de la stadiul de frontier market, la cel de emerging market: "Aşa cum ştiţi, intenţionăm listarea companiilor Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi Hidroelectrica, însă acest lucru nu se poate face acum. În nici un caz nu intenţionăm listarea Hidroelectrica atâta timp cât societatea este în insolvenţă, spre exemplu, deşi există anumite voci care susţin această variantă.

În cazul Complexului Oltenia, considerăm că nu se poate face o listare înainte ca societatea să finalizeze restructurarea şi să îşi întărească poziţia financiară. Măsurile pe care ministerul le-a luat în ceea ce priveşte compania au ajutat la definirea unei tendinţe ascendente. De asemenea, faptul că CEO a lucrat din plin în această vară ajută societatea. Este posibil ca şi în iarnă compania să aibă activitate intensă. Toate acestea ne fac să credem că am putea relua discuţiile despre listare în primăvara anului viitor".

Din grupul de lucru au făcut parte reprezentanţi ai AMCHAM (Camera de Comerţ Americană), Raiffeisen, IBM, CitiBank, Franklin Templeton Investments (administratorul Fondului Proprietatea).

Ideea listării Hidroelectrica în insolvenţă a fost lansată în primăvară de administratorul judiciar al companiei, Remus Borza. La jumătatea lunii iunie, domnia sa a declarat că intenţionează "să facă o aroganţă" (conform propriei expresii, după cum a fost citat de Mediafax), listând compania la Bursă, deşi ea se află în insolvenţă.

Remus Borza a spus: "Văd Hidroelectrica listată anul viitor. O să încercăm o aroganţă: să listăm compania chiar şi în insolvenţă, dacă nu va ieşi până la anul, în mai. Şi urmărim acest obiectiv, ca în luna mai să avem Hidroelectrica pe bursă".

Analiştii consultaţi, atunci, de ziarul BURSA pe acest subiect, ne-au spus că o astfel de listare este foarte riscantă, în ciuda rezultatelor financiare foarte bune ale companiei întrucât acţiunile s-ar vinde cu un discount foarte mare. Şi Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, ne-a declarat recent că listarea unei companii în insolvenţă nu are niciun raţionament economic.

La finele lunii iulie, Bogdan Stănescu, noul administrator special al Hidroelectrica SA, care este şi directorul direcţiei societăţi comerciale din Ministerul Energiei, a declarat pentru ziarul BURSA că vede posibilă listarea companiei în cursul anului 2017, la aproximativ un an distanţă de la ieşirea din insolvenţă.

Domnia sa ne-a declarat, atunci, că Ministerul Energiei trebuie să vadă mai întâi cum "stă" societatea pe propriile picioare, după ce iese din insolvenţă. Reprezentantul Hidroelectrica ne-a precizat că listarea companiei în insolvenţă nu este o soluţie fezabilă, profesionistă şi a adăugat că autorităţile vor face o nouă analiză asupra momentului oportun pentru un IPO (n.r. ofertă publică iniţială) după ce se închide procedura.

Însă, ideea lui Borza nu a fost complet respinsă de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Hidroelectrica. Greg Konieczny, managerul FP, a declarat, în august, pentru ziarul BURSA: "Cred că nu trebuie exclusă această variantă (n.r. listarea în insolvenţă).

Desigur, opţiunea numărul unu este să fie listată după ieşirea din insolvenţă. În câteva luni, am putea avea unele estimări privind durata acestui proces de insolvenţă. Există voci negative, care spun că ar putea să mai dureze doi -trei ani. În acest caz, opţiunea a doua - listarea în insolvenţă - ar trebui luată mai în serios, deşi sunt de acord că nu este ideală".

Întrebat cum ar privi investitorii instituţionali o astfel de încercare, domnia sa ne-a răspuns atunci că aceştia ar veni la o ofertă a unei companii în insolvenţă pentru că fondul a făcut marketing pentru Hidroelectrica de ani de zile. "Desigur, ar putea cere un discount la preţ, dar întrebarea este cât de ridicat va fi acest discount", a completat Greg Konieczny.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, în cadrul discuţiilor de la Ministerul Energiei, membrii grupului format din jucători pe piaţa de capital şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini Ministerul Energiei în eventualele demersuri făcute în scopul construirii unei alternative la finanţarea prin bancă pentru investiţii în energie, atât în ceea ce priveşte companiile existente, cât şi pentru eventuale noi proiecte.

Andrei Gerea a ţinut să îi asigure pe cei prezenţi de sprijinul său şi al guvernului pentru astfel de iniţiative şi a subliniat că statul român trebuie să sprijine dezvoltarea pieţei de capital. Domnia sa a mai spus că o piaţă de capital puternică înseamnă trecerea la nivelul următor, acces mai facil la finaţare, creşterea vizibilităţii companiilor româneşti, dar şi o îmbunătăţire semnificativă a calităţii actului managerial prin transparentizarea şi prin aplicarea principiilor guvernanţei corporative.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Chiar crede cineva ca Gerea pricepe ceva? Drumul de la carciumar la Nicoresti, la ministrul energiei a fost o teleportare esuata generata de gurul Chitoiu. Mare demagog: aici sustine declarativ consolidarea guvernantei corporative, iar la Electrica face pe dos. Daca mai sta mult reduce sectorul energiei la nivel de IMM uri.

    Cititi aici :

    Domnia lui Remus Borza la Hidroelectrica ar putea fi scurtată dacă acționarii vor solicita judecătorului sindic modificarea planului de reorganizare, respectiv acordarea dreptului de administrare a societății. 

     

    Potrivit Invest Energy.ro, acționarii pot recurge la această măsură după ce, în luna iunie 2015, a fost achitată ultima tranșă din cele 24 aferente masei credale. Hidroelectrica a achitat 3,817 miliarde lei din totalul celor 4,313 miliarde lei înscrise la masa credală, suma de 496 milioane lei rămasă în continuare de achitat reprezentând rate aferente creditelor și liniilor de credit ce au scadența până în 15.09.2021, se precizează în raport. Practic, Hidroelectrica este singura societate în insolvență din România care și-a plătit datoriile la valoarea nominală! 

    Deci Hidroelectrica este mentinuta artificial in insolventa pentru a putea fi manevrata in continuare de Fondul Proprietatea si nu de realul actionar de paie : STATUL ROMAN 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb