Germania a aprobat extinderea Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie 2011

Parlamentul german a aprobat, ieri, modificările stabilite de liderii europeni în iulie pentru extinderea atribuţiilor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF).

În Bundestag - camera inferioară a Legislativului german - 523 de parlamentari au votat "pentru", iar 85 "împotrivă".

Modificările presupun majorarea capacităţii EFSF la 440 de miliarde euro, de la circa 250 de miliarde euro în prezent, şi o flexibilitate mai mare în utilizarea fondurilor. Dacă în momentul actual, fondul nu poate finanţa decât statele cu probleme din zona euro, modificările vor permite achiziţia de obligaţiuni guvernamentale de pe pieţele secundare, recapitalizarea băncilor şi acordarea de împrumuturi unui stat înainte ca situaţia de criză a acestuia să se agraveze.

Conform modificărilor, Germania va acorda EFSF garanţii de 211 miliarde euro (287 miliarde dolari), faţă de 123 miliarde euro, cât era cifra anterioară.

Adoptarea modificărilor EFSF de către Germania - cea mai mare economie europeană - le va permite oficialilor din zona euro să ia noi măsuri de susţinere a Greciei şi să atenueze temerile investitorilor.

Sunt, însă, analişti care cred că Germania "a făcut prea puţin, prea târziu", iar An-gela Merkel nu poate să creadă că acesta este pasul final care va calma pieţele globale.

Cancelarul german Angela Merkel a încercat să dea asigurări coaliţiei de guvernământ că banii contribuabililor din ţară nu vor fi irosiţi prin susţinerea fondului de urgenţă al zonei euro, însă nu a putut exclude eventuale pierderi.

Până în prezent, modificările care privesc fondul EFSF au fost aprobate de Spania, Franţa, Italia, Belgia, Luxemburg, Grecia, Irlanda, Finlanda şi Slovenia.

Proteste în Grecia

Sediile mai multor ministere din Grecia au fost blocate ieri, de protestatari, înainte de începerea negocierilor cu oficialii creditorilor internaţionali ai ţării. Circa 200 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe s-au strâns în faţa instituţiei, strigând: "Luaţi-vă împrumutul şi plecaţi".

Demonstranţii, care nu sunt de acord cu măsurile de austeritate stabilite de guvern, voiau să împiedice autorităţile să se întâlnească cu reprezentanţii UE - FMI.

Oficialii creditorilor internaţionali ai Greciei au revenit ieri, la Atena, ca să finalizeze evaluarea implementării acordului de finanţare externă, în vederea deblocării celei de-a şasea tranşe, de 8 miliarde euro, din împrumutul obţinut anul trecut.

Inspectorii Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au plecat din Grecia în 2 septembrie, suspendând discuţiile pentru această tranşă, după ce guvernul a ratat ţintele fiscale din acord şi nu a reuşit să convingă creditorii internaţionali că măsurile de austeritate şi reformele adoptate fac posibilă continuarea programului de finanţare.

Euro s-a apreciat ieri, în urma votului din Parlamentul german. La ora 10.40, pe piaţa americană, moneda unică avea un curs de 1,3639 dolari, mai mare cu 0,7% faţă de zi-ua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb