Germania critică Ungaria pentru că a blocat o declaraţie UE împotriva Chinei

G.B
Internaţional / 12 mai 2021

Germania critică Ungaria pentru că a blocat o declaraţie UE împotriva Chinei

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a criticat dur Ungaria pentru "decizia absolut de neînţeles" a acesteia de a bloca declaraţia Uniunii Europene care condamnă China pentru acţiunile împotriva democraţiei din Hong Kong, potrivit digi24.

Miniştrii de externe europeni nu au putut să adopte textul deşi el fusese deja modificat substanţial pentru a-i mulţumi pe reprezentanţii Ungariei. Deciziile de politică externă europeană pot fi luate doar cu acordul unanim al tuturor statelor-membre.

"Nu este prima dată când Ungaria face opinie separată de Uniunea Europeană când vine vorba de China", a declarat Maas în faţa jurnaliştilor, după cea mai recentă întâlnire a Consiliului de Politică Externă a blocului european.

Întâlnirea a fost a doua din ultimele săptămâni în care miniştrii de externe europeni au încercat fără succes să adopte declaraţia. În ambele cazuri, Budapesta a fost cea care s-a opus.

"Cred că toţi putem să ne dăm seama care sunt motivele - Ungaria are relaţii bune cu China", a spus Maas, referindu-se la relaţiile economice şi diplomatice strânse dintre Ungaria şi China. Ungaria este membră a iniţiativei chineze 17+1 pentru afaceri şi investiţii.

"În ce priveşte substanţa declaraţiei, este absolut de neînţeles. Este important ca faţă de China, mai ales după sancţiunile impuse, Uniunea Europeană să vorbească cu o singură voce. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil din cauza Ungariei", a concluzionat şeful diplomaţiei germane.

Viktor Orban a discutat cu Xi Jinping, între cele două întâlniri ale Consiliului, iar liderul chinez i-a comunicat premierului ungar că "apreciază mult angajamentul ferm al Ungariei pentru o politică prietenoasă faţă de China".

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a spus după întâlnirea de luni că vrea să facă un ultim efort pentru a obţine unanimitatea.

"Am decis să mai acordăm o singură săptămână grupurilor de lucru de la nivel tehnic pentru a obţine o soluţie pe care toate statele membre să o accepte. Dacă nu vom avea succes, atunci vom lua fiecare o poziţie fără unanimitate", a spus Borrell, fără să spună la ce se referă.

Potrivit Politico, concluziile draftului declaraţiei arată că UE "este profund îngrijorată cu privire la implementarea noii legi de securitate chineză în Hong Kong". Textul susţine că amendamentele la legea fundamentală a Hong Kong "au un impact negativ semnificativ asupra democraţiei şi pluralismului politic" în metropolă.

De asemenea, statele UE se angajează, "să răspundă adecvat" dacă va exista o aplicare extrateritorială a legilor chineze din Hong Kong asupra oricărui cetăţean european sau companie europeană.

Şansele sunt reduse, însă, ca Ungaria să găsească acceptabil chiar şi o a treia propunere. Un diplomat spune că obiecţiile Budapestei reflectă viziunea conform căreia "declaraţiile şi concluziile nu au produs altceva decât deteriorarea relaţiilor cu China". Un purtător de cuvânt al reprezentanţei ungare la UE spune că "nu există nicio schimbare în poziţia Ungariei".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. minciuni si fum pentru fraieri, in spatele ungariei stau altii din europa si nu da bine sa se afiseze ei contra intereselor chineze

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb