Germania, dezamăgită de "Planul B" de Brexit

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 ianuarie 2019

Ministrul german de Justiţie, Katarina Barley

Ministrul german de Justiţie, Katarina Barley

Berlinul recomandă un al doilea referendum în Marea Britanie

UE aşteaptă noile propuneri de Brexit ale Londrei, însă guvernul britanic nu le-a pregătit deocamdată

Ministrul german de Justiţie, Katarina Barley, şi-a exprimat ieri dezamăgirea faţă de "Planul B" al premierului britanic Theresa May privind ieşirea ţării sale din UE (Brexit), sugerând că Londra ar trebui să organizeze un al doilea referendum, conform Reuters.

Luni, Theresa May a declarat în Parlamentul britanic că va încerca să obţină anumite concesii de la Uniunea Europeană în ceea ce priveşte problema graniţei cu Irlanda de Nord, în încercarea de a trece peste impasul creat de respingerea acordului negociat cu reprezentanţii UE. Practic, premierul de la Londra nu a prezentat un nou plan după ce, săptămâna trecută, planul anterior a fost respins de Legislativ.

"Da, sunt dezamăgită (n.r. de "Planul B")", a spus Barley într-un interviu acordat Radio Deutschlandfunk, adăugând: "Nu acesta este modul prin care putem avansa".

Ministrul german consideră că Theresa May a ratat o oportunitate importantă prin care putea obţine sus­ţinerea parlamentarilor britanici pentru acordul cu UE.

Katarina Barley, care are atât cetăţenie germană, cât şi britanică, a transmis că acordul negociat cu UE nu va fi schimbat, dar situaţia s-ar putea schimba dacă Marea Britanie ar organiza un nou referendum pe tema apartenenţei sale la UE. "Acest lucru ar putea să liniştească situaţia", a mai spus Katarina Barley.

La rândul său, Michael Roth, minis­trul german pentru Afaceri Europene, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de dis­cursul prim-ministrului britanic de luni: "Unde este Planul B?", a declarat acesta.

Tot ieri, ministrul de Externe al Belgiei, Didier Reynders, a anunţat că Uniunea Europeană încă aşteaptă propuneri pentru Brexit din partea Marii Britanii.

Theresa May a promis, luni, că încearcă să discute din nou cu UE des­pre "plasa de siguranţă" menită să evite reimpunearea unei frontiere fizice între cele două Irlande.

Însă, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat pentru postul irlandez RTE: "Garanţia plasei de siguranţă a fost convenită cu Guvernul britanic şi cred că este cel mai bun acord la ora actuală".

Ieri, ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, Stephen Barclay, a spus că Guvernul de la Londra lucrează la solicitările pe care intenţionează să le adreseze Uniunii Europene.

Întrebat de jurnalişti care sunt propunerile concrete pe care Londra intenţionează să le facă, Stephen Barclay a răs­puns: "Lucrăm la ele". Oficialul britanic a amintit că UE nu vrea o ieşire a Regatului Unit fără acord, astfel că interesul celor două părţi este să se ajungă la un acord.

Deputaţii britanici au programat să se reunească în 29 ianuarie pentru dezbaterea şi votul asupra noilor propuneri cu privire la Brexit.

Opoziţia laburistă britanică a depus un amendament care ar obliga Guvernul Theresei May să le lase timp aleşilor să examineze mai multe opţiuni cu privire la Brexit, inclusiv cea a unui al doilea referendum pe tema ieşirii din Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb