Germania, din nou în poziţia de putere în Europa

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 martie 2012

Germania, din nou în poziţia de putere în Europa

Germania a devenit "şeful de necontestat" al Europei, în contextul problemelor economice şi al crizei datoriilor din regiune, situaţie care a generat disconfort atât în rândul vecinilor săi, cât şi al propriilor locuitori, relatează Los Angeles Times.

De aproape 70 de ani, marea ambiţie naţională a Germaniei a fost să nu aibă vreo ambiţie, menţionează publicaţia, adăugând că după ce a pierdut două războaie mondiale şi a înfăptuit un genocid terifiant, ţara a încercat, din nou, să se îndrepte spre sânul Europei, mulţumită fiind să-şi reclădească economia zdrobită, în timp ce a lăsat conducerea conti-nentală unor ţări precum Franţa.

LA Times notează că planul a fost un succes fulminant, într-atât încât, într-una din marile ironii ale istoriei, Germania se află, astăzi, exact unde nu ar trebui să fie: domină Europa.

Fiind ţara cea mai bogată şi mai populată din regiune, Germania a devenit şeful de necontestat pe fondul "încăpăţânatei crize a datoriilor" europene şi al problemelor economice care se adâncesc, notează publicaţia americană, indicând că această situaţie de turnură a cauzat disconfort şi nelinişte.

"Avem o relaţie ambivalentă cu puterea", declară cercetătorul Ulrike Guerot, de la Consiliul European al Relaţiilor Externe din Berlin, adăugând: "Nu am nimerit-o niciodată".

LA Times menţionează că, potenţial, soarta întregii economii globale se află acum în mâinile Germaniei, această ţară conducând eforturile de menţinere pe linia de plutire a Greciei (unde oamenii vorbesc despre un "al patrulea Reich"), şi, odată cu ea, şi celelalte state ale zonei euro. Publicaţia aminteşte că, luni, cancelarul Angela Merkel a obţinut de la Parlamentul german aprobarea pachetului de salvare destinat Greciei, de 130 miliarde euro, o măsură puternic dezbinatoare pentru contribuabilii germani, care vor suporta mai bine de jumătate din sumă.

Chiar şi aşa, preşedintele american, Barack Obama, precum şi alţi lideri mondiali cer Germaniei să contribuie chiar şi mai mult la fondul european permanent de salvare, care ar atenua criza datoriilor - o presiune căreia, până acum, Merkel i-a rezistat, potrivit LA Times.

Rolul de lider aruncat pe umerii Germaniei pare să se transforme într-un câmp minat, din mai multe perspective, complicate de trecutul ţării, scrie LA Times, arătând că Berlinul este prins în poziţia de a fi criticat indiferent ce măsuri ar lua.

Ministrul adjunct de Externe, Michael Georg Link, a declarat: "Este foarte important să-ţi cântăreşti vorbele. Chiar dacă faci ceva cu cele mai bune intenţii, în alt loc poate rezona în mod total diferit. Trebuie să fim mereu conştienţi de istoria noastră politică".

Totuşi, după cum relatează LA Times, criticii învinuiesc guvernul lui Merkel pentru greşeli şi consideră că asistăm la o hegemonie extinsă a Germaniei asupra vecinilor săi.

"Europa vorbeşte germană"

Planul pe care Europa îl urmăreşte pentru salvarea monedei euro poartă o ştampilă inimitabilă germană, cu insistenţa sa pentru promisiuni solemne de corectitudine fiscală, măsuri rigide de austeritate şi pedepse pentru statele ce se abat de la această cale, mai menţionează LA Times, amintind că săptămâna aceasta, aproape toate cele 27 de state membre ale UE vor semna pactul de disciplină fiscală care a fost, în mare parte, redactat în Berlin.

LA Times scrie că, în ciuda vocilor detractorilor, devenite din ce în ce mai multe, şi a indicatorilor ce arată că austeritatea sufocă creşterea economică în statele cu economie bolnavă, Merkel a refuzat să se înduplece şi niciun lider european nu a fost destul de puternic să treacă peste deciziile acesteia.

"Este regina Europei", a declarat Josef Joffe, editor la "Die Zeit".

Apuse sunt zilele când Germania era considerată un uriaş economic, dar un pitic politic, a precizat Joffe, adăugând: "Într-o epocă în care puterea economică devine brusc prioritară, aşa cum a fost în ultimele 18 luni, gigantul economic devine şi un gigant politic".

Totuşi, în noiembrie, observatori din Germania şi din afara ţării şi-au exprimat uimirea când unul dintre cei mai apropriaţi aliaţi politici ai lui Merkel a declarat că "Europa vorbeşte acum germana". Comentariile în acest sens au fost, însă, rapid dezminţite de Merkel, potrivit LA Times.

Tot atunci, notează publicaţia americană, legislatorii irlandezi au fost consternaţi când au descoperit că membri ai unui comitet parlamentar german au văzut copii ale propunerilor de lege pentru bugetul Irlandei înaintea lor. LA Times observă că respectiva situaţie a întărit percepţiile europenilor conform cărora viitorul lor economic nu mai se află în propriile mâini.

Şi nu doar viitorul economic, sub-sliniază LA Times, adăugând că atât Italia, cât şi Grecia se pot "lăuda" cu prim-miniştri tehnocraţi numiţi, care corespund viziunii Germaniei a unor oameni dornici să urmărească reţeta sa a reducerilor de austeritate şi a reformei structurale.

LA Times mai precizează că, luna trecută, Germania a stârnit o şi mai mare consternare cu propunerea de numire a unui comisar european care să exercite drept de veto asupra unor părţi din bugetul Greciei. Sugestia nu este, însă, fără merit, au declarat unii analişti, având în vedere eşecul Atenei de a-şi îndeplini toate promisiunile de până acum.

LA Times mai aminteşte că Merkel a surprins recent cu anunţul uimitor potrivit căruia va traversa Rinul şi va face campanie activă pentru preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, pentru alegerile din aprilie, o dovadă, spun criticii, a aspiraţiilor pan-europene ale Germaniei.

Germania nu a căutat şi nici nu a dobândit multă experienţă pentru ascendenţa sa în afacerile europene, ceea ce explică unii dintre paşii greşiţi ai ţării, consideră Josef Joffe, editor la "Die Zeit". Acesta a declarat: "Conducerea Europei a fost aruncată în poala sa, o ţară cu o cultură care nu este pregătită pentru conducere, nu are aparatul necesar şi nu se simte confortabil în acest rol".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb