Ministrul german al Justiţiei l-a demis marţi pe procurorul general federal, după ce acesta din urmă l-a acuzat pe ministru de un atac "intolerabil" împotriva independenţei justiţiei, în scandalul declanşat de acuzaţiile de trădare la adresa unui blog care a publicat documente ale serviciilor secrete, scrie AFP.
Într-un comunicat foarte neobişnuit, procurorul general Harald Range l-a acuzat pe ministrul Justiţiei, Heiko Maas, de "atac intolerabil împotriva independenţei justiţiei".
În centrul disputei figurează blogul Netzpolitik.org, specializat în apărarea drepturilor actorilor online, care a publicat la începutul anului documente prezentate ca aparţinând Biroului pentru protecţia constituţiei (informaţiile interne) pentru supravegherea internetului.
Joi, blogul a dezvăluit că Range a deschis o anchetă preliminară pentru trădare împotriva a doi ziarişti, o acţiune nemaiîntâlnită de la începutul anilor 60.
Informaţia a declanşat un fluviu de proteste din partea presei şi a responsabililor politici care acuză Justiţia de cenzură.
Controversa a luat o amploare şi mai mare după ce Range a decis recent că nu pot fi declanşate urmăriri penale în prezumtiva interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de către serviciile secrete americane NSA.
PE Twitter #Landesverrat (#trădare) era tagul cel mai curent, în timp ce revista Der Spiegel, anchetată pentru trădare în 1962, vede în această anchetă o formă de "înnobilare" a celor doi ziarişti.
Ministrul Justiţiei, Heiko Maas, a criticat această anchetă, vineri, după ce procurorul Range a cerut o evaluare pentru a decide dacă documentele publicate ţin de secretul de stat.
În contra-atacul de marţi, procurorul Range explică faptul că un expert independent a apreciat că documentele publicate online reprezintă secret de stat, aşa cum a afirmat şeful informaţiilor interne, Hans-Georg Maassen, care a depus o plângere.
În comunicatul său, Range spune că a informat ministerul Justiţiei, care i-ar fi cerut "să pună capăt imediat" expertizelor externe.
El spune că a respectat decizia, dar a adăugat că a "influenţat o anchetă pentru că rezultatul său ar putea să nu fie oportun politic, este un atac intolerabil împotriva independenţei justiţiei".
"Mă văd obligat să informez publicul", a precizat el.
Acesta a subliniat că libertatea presei şi cea de expresie reprezintă valori importante, dar "această libertate, inclusiv pe interne, nu este nelimitată. Ea nu exonerează ziariştii de respectarea legii".
"Justiţia are responsabilitatea de a impune respectarea legii", argumentează el. "Nu pot îndeplini această sarcină decât dacă sunt liber de influenţele politice. Acesta este motivul pentru care independenţa Justiţiei, ca şi independenţa presei şi cea de expresei, sunt protejate de Constituţie".