Gerul a adus triplarea importurilor de gaze

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 ianuarie 2014

Importurile de gaze s-au triplat în aceste zile, faţă de o perioadă normală de iarnă, pentru ca alimentarea cu gaze a populaţiei şi a industriei să fie echilibrată, iar Dispeceratul de gaze este în prezent în alertă, au declarat, ieri, surse din cadrul Dispeceratului, citate de Agerpres.

"Momentan suntem în alertă şi încercăm să menţinem sistemul în echilibru. Avem tot timpul harta în faţă şi urmărim presiunile", au spus sursele citate, care au menţionat că în prima parte a zilei de ieri nu au fost probleme în alimentare. Sursele au avertizat, însă, că pot apărea oricând probleme, întrucât producţia internă de gaze este la maximum, la fel şi extracţia din depozite, astfel încât singura sursă de echilibrare a sistemului este importul din Rusia: "Chiar şi ruşii, cu toată bunăvoinţa, nu pot da chiar la comandă un volum mare de gaze în plus faţă de ce era contractat. În aceste condiţii, sigur că pot apărea probleme".

Reprezentanţii Dispeceratului au menţionat că, ieri, consumul naţional a fost de 62,476 milioane de metri cubi, cu 24% mai mare faţă de o zi normală de iarnă, când se consumă în jur de 50 de milioane de metri cubi. Importurile s-au ridicat la 11,4 milioane de metri cubi, faţă de 4-5 milioane de metri cubi într-o zi normală. Producţia internă a fost de 27,6 milioane de metri cubi la nivelul zilei de marţi, iar 24 de milioane de metri cubi au fost extrase din depozite.

Conform Dispeceratului, Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) are tendinţa să ţină preţul cât mai mic, aşa că orice import în plus faţă de ce au prognozat iniţial ar putea să nu fie recunoscut drept cost justificat. "Aşa că toţi furnizorii sunt prudenţi şi mai degrabă dau comenzi mici de importuri. Sigur că acum îi costă mai mult să crească volumele importate de la o zi la alta sau chiar de la o oră la alta. Noi îi atenţionăm mereu, când vedem că încep probleme de dezechilibru, şi ne ţinem de capul lor până când avem confirmarea că au cumpărat acele gaze din import, altfel riscăm să avem probleme în sistem", au mai spus cei de la Dispeceratul de gaze.

Potrivit surselor menţionate, în acest moment funcţionează cinci combinate chimice, patru din grupul Interagro şi Azomureş. Aceştia sunt cei mai mari consumatori de gaze din ţară. În plus, surse din domeniu au declarat că Interagro nu mai este consumator întreruptibil, ceea ce înseamnă că, dacă vor fi probleme în alimentarea cu gaze a populaţiei, cele patru combinate din grupul Interagro nu mai pot fi oprite pentru a se asigura cu prioritate alimentarea populaţiei.

În iarna 2012, când temperaturile au fost de asemenea foarte scăzute, alimentarea populaţiei a putut fi asigurată prin majorarea importurilor şi prin întreruperea livrărilor către marii consumatori industriali de gaze.

Operatorii de pe piaţa gazelor nu au motive să majoreze importurile peste limita pe care aceştia au prognozat-o pentru că pot acoperi consumul fără probleme, susţin surse apropiate situaţiei. În prezent, circa 48% din total consum reprezintă piaţa reglementată, pentru care cota de importuri este fixată la 5%.

Transgaz: "Consumul de gaze este asigurat corespunzător"

Cererea însemnată de gaze înregistrată în această perioadă la nivel naţional este asigurată în mod corespunzător, arată biroul de presă al Transgaz. Ieri la prânz, parametrii sistemului naţional de transport se situau la valori normale, iar consumurile importante de gaze naturale înregistrate la nivelul întregii ţări erau asigurate în mod corespunzător, conform reprezentanţilor Transgaz. "Referitor la funcţionarea SNT şi a instalaţiilor aferente, nu au fost semnalate probleme sau evenimente deosebite, toate obiectivele noastre sunt monitorizate şi în stare de funcţionare", au mai menţionat aceştia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb