GHEORGHE CHINDRIŞ, CUPRU MIN: "Contractul cu Merlion Resources este cu circa 10 milioane de dolari mai profitabil decât precedentul"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2018

"Contractul cu Merlion Resources este cu circa 10 milioane de dolari mai profitabil decât precedentul"

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Recent, tolo.ro a scris că firma chineză care a cumpărat producţia de cupru de la Cupru Min este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez. Acestuia i-a fost retrasă cetăţenia română, în urmă cu câţiva ani, la solicitarea SRI, cu motivaţia că reprezenta un pericol pentru siguranţa naţională

    Pentru 2017, Cupru Min a achitat către bugetul de stat redevenţe miniere în valoare de circa 10 milioane de lei

    Realizarea unui combinat pentru prelucrarea minereului de cupru ar fi justificată pentru Cupru Min, afirmă directorul general interimar Gheorghe Chindriş. El precizează că, pentru a fi rentabil, un combinat are nevoie de circa 100.000 tone/an de concentrat de cupru. Domnia sa explică: "Cupru Min poate produce jumătate din această cantitate. Apoi, mai este şi chestiunea finanţării unui astfel de obiectiv indus-trial major, care poate ajunge la jumătate de miliard de dolari".

    Principalul client al Cupru Min este Merlion Resources, din Hong Kong. Compania chineză a obţinut actualul contract, pentru vânzarea concentratului de cupru, printr-o licitaţie publică internaţională: "Câştigătorul chinez a oferit cel mai bun preţ, pentru o perioadă de doi ani, respectiv 1139,31 USD/tona de concentrat cupru uscat. Prin noul contract, cumpărătorul Merlion Resources plăteşte anticipat întreaga cantitate de marfă livrată, ceea ce aceasta constituie, de facto, garanţia financiară a contractului. Cumpărătorul chinez se obligă, sub sancţiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 milioane de dolari. Ca urmare, Cupru Min încasează suplimentar circa 5 milioane de dolari anual, comparativ cu vechiul contract. Deci, întregul contract actual este cu circa 10 milioane de dolari mai profitabil, în comparaţie cu cel anterior".

    Directorul Cupru Min menţionează că societatea măsoară, facturează şi încasează preţul şi pentru metalele preţioase asociate, conform cotaţiilor bursei de la Londra. Cupru Min foloseşte un laborator independent de la Londra, pentru analiza conţinutului de aur şi argint din concentratul de cupru, livrat către Merlion Resources.

    "Compania chineză plăteşte anticipat şi integral metalele preţioase din produsul achiziţionat, pe baza buletinelor de analiză. După primirea rezultatelor analizei se efectuează aşa-numita egalizare. Aceasta este o metodă de reglare, între părţi, a diferenţelor de parametri dintre factura iniţială şi rezultatul analizelor. În cazul în care conţinutul real de aur este mai mare decât cel trecut în factura iniţială, Cupru Min are de încasat în plus şi refacturează diferenţa", explică domnul Chindriş.

    Potrivit domniei sale, Cupru Min va organiza următoarea licitaţie internaţională pentru vânzarea concentratului de cupru la mijlocul anului 2019, în cazul în care contractul actual se derulează în bune condiţiuni.

    Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris, recent, că firma chineză care a cumpărat producţia de cupru de la Cupru Min este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez, căruia i-a fost retrasă cetăţenia română în urmă cu câţiva ani, la solicitarea SRI, cu motivaţia că reprezenta un pericol pentru siguranţa naţională.

    Cupru Min a explicat public statutul reprezentantului chinez: "Referitor la calitatea domnului Wang Yan menţionăm că la data derulării licitaţiei acesta a prezentat către Cupru Min toată documentaţia legală necesară, eliberată de autorităţile româ-ne, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitaţie şi deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitaţie des-chisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu paşaport chinezesc şi cu permis de şedere temporară pe teritoriul Româ-niei, valabil până la 11.11.2019. În privinţa celorlalte aspecte sesizate referitor la domnul Wang Yan, acestea nu sunt de competenţa Cupru Min, ca urmare nu putem să ne pronunţăm asupra lor".

    Producţia de cupru metalic a crescut, anual, cu 2,5-3%, în intervalul 2015-2017

    Producţia de cupru metalic a cres-cut anual cu 2,5-3%, în intervalul 2015-2017, respectiv de la 7600 tone în 2015, la peste 8000 tone, în 2017, conform datelor transmise Cupru Min.

    Gheorghe Chindriş, directorul general interimar Cupru Min, menţionează: "Preţul de vânzare al concentratului este legat, prin contract, de cotaţia zilnică a cuprului, de la Bursa de Metale din Londra (LME). Orice fluctuaţie de la LME se reflectă în veniturile Cupru Min. Astfel, în prima jumătate din 2017 preţul cuprului a variat între 5500 şi 6500 dolari/tonă. În semestrul al doilea al anului trecut, cotaţia a depăşit, uneori, pragul de 7000 dolari/tonă. Dacă ne uităm la o serie statistică, din ultimii 8 ani, vedem că preţul cuprului a fost pe un trend descrescător, de la circa 10 mii dolari/tonă în 2008, la circa 6000 dolari/tonă, în 2017".

    Cupru Min a planificat, pentru anul în curs, investiţii de 76 milioane de lei

    Valoarea investiţiilor planificate pentru 2018 este de 76 milioane de lei, din care 30 milioane de lei lucrări de investiţii în mediu.

    Domnul Chindriş declară: "Anul trecut, compania a investit în utilaje pentru cariera de minereu de cupru. În acest an, investiţiile se vor axa cu prioritate pe iazul de decantare şi uzina de preparare a concentratului de cupru. Marea majoritate a investiţiilor în iazul de decantare au legătură cu conformarea din punct de vedere a autorizaţiei de mediu".

    Principalele investiţii sunt: supraînălţarea barajului de steril, Valea Şesei; achiziţionarea unei linii noi de flotaţie; construirea unui sistem de separare a apelor acide de apele neutre; realizarea unui sistem de transport lapte de var, de la uzina de preparare la instalaţia de neutralizare a apelor acide.

    Cupru Min a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 149,9 milioa-ne de lei şi un profit brut de 11,5 milioane de lei. Pentru acest an, conducerea Cupru Min prognozează o cifră de afaceri de 201 milioane de lei şi un profit de 14,5 milioane de lei. În prezent, Cuprumin are 568 salariaţi, iar, în primele luni ale anului 2018, s-au angajat 18 persoane. Compania nu a avut, potrivit domnului Chindriş, programe de restructurare, în ultimii ani.

    Randamentele de extracţie, în uzina de preparare, au înregistrat o creştere de peste 5 procente, respectiv de la 75,6%, în 2015, la 81% în 2017, afirmă domnul Chindriş: "Astfel, conţinutul de cupru, în concentrat, s-a majorat şi el de la 20,23% în 2015, la 20,99% în 2017, pornind de la un conţinut cvasiconstant, în zăcământ. Descoperta realizată în 2017 a fost de 1.725.000 tone. Pentru 2018 am programat peste 2.050.000 tone".

    Referitor la privatizarea Cupru Min, domnul Chindriş precizează că, în scrisoarea de aşteptări a Consiliului de Administraţie, se prevede că societatea Cupru Min va rămâne în proprietatea statului.

    Cât priveşte plata redevenţelor, directorul general interimar al companiei spune că, potrivit Legii Minelor în vigoare, pentru minereul cuprifer compania achită 5% din valoarea producţiei, pentru andezit şi calcar (materiale de construcţie) - 0,4375 euro/tona excavată din zăcământ. Redevenţa se plăteşte trimestrial, în lei, după ce ANRM verifică şi certifică măsurătorile şi calculele. Pentru 2017, Cuprumin a achitat către bugetul de stat redevenţe miniere în valoare de 9.595.000 lei.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb