• Avocatul a câştigat procesul cu BCR
• Banca trebuie să înapoieze clienţilor care i-au intentat proces circa 450.000 de euro
• BCR va ataca decizia
Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să le impună băncilor să nu mai transfere asupra clienţilor buni-platnici costurile ce provin din creditele neperformante, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, care tocmai a câştigat un proces colectiv împotriva BCR, în numele a 250 de clienţi.
Avocatul apreciază că BCR a încasat, de la cei 250 de clienţi pe care i-a apărat în instanţă, circa 1800 de euro de persoană, în decurs de cel puţin trei ani, bani pe care banca trebuie să-i înapoieze acum. Rezultă că, astfel, BCR trebuie să returneze clienţilor săi circa 450.000 de euro.
În opinia lui Gheorghe Piperea, BNR ar trebui să pună în vedere BCR şi întregului sistem bancar să elimine din contracte cel puţin comisioanele de administrare şi de monitorizare a riscului.
Domnia sa ne-a spus: "Toate aces-te comisioane reprezintă modul în care băncile au înţeles să acopere costul nepriceperii lor în gestionarea creditelor neperformante. Este momentul ca BNR să intervină. Este momentul zero de unde se poate începe reconstrucţia încrederii în bănci. Dacă BNR nu înţelege acest lucru, este grav de tot. Toată lumea evită băncile, îşi ţine banii la ciorap".
• Tribunalul Bucureşti a clasificat drept abuzive comisionul de administrare şi pe cel de monitorizare a riscului, încasate de BCR
Clauzele care reglementau comisionul de administrare şi pe cel de monitorizare a riscului au fost declarate nule de Tribunalul Bucureşti, în procesul colectiv intentat, acum un an şi ceva, de grupul de clienţi nemulţumiţi ai BCR, reprezentaţi de avocatul Gheorghe Piperea.
Astfel, banca este nevoită să le elimine din contract şi să emită un nou grafic de rambursare.
BCR este obligată să restituie toate sumele încasate cu acest titlu, de la semnarea contractului până la momentul executării hotărârii, spune avocatul, adăugând: "În fine, banca a fost obligată să ne achite cheltuielile de judecată ocazionate de acest proces- 70.000 de lei. S-a demonstrat, în sfârşit, pe fondul dreptului, că în contractele BCR cu clienţii săi de retail sunt ascunse clauze abuzive. Comisi-oanele considerate de Tribunalul Bucureşti drept abuzive nu reprezintă nimic altceva decât dobânzi ascunse de bancă sub denumirea de "comisioane" pentru care banca mamă a BCR, Erste, a fost sancţionată cu amendă de Comisia Europeană şi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu interzicerea prac-ticării de asemenea comisioane în întreaga Europă."
Fiecare dintre debitori mai are de plată către bancă, în virtutea contractului, cel puţin 10 ani (pentru unii dintre ei, perioada rămasă este chiar şi de 20 de ani), mai spune Piperea, adăugând că, în următorii 10-20 de ani, clienţii BCR vor face, astfel, o economie de 18.000-36.000 euro.
• BCR va face apel la Curtea de Apel
Oficialii BCR transmit că înţeleg greutăţile prin care trec clienţii în această perioadă dificilă, motiv pentru care încearcă să găsească soluţii în limitele legale şi financiare la problemele lor. "Aşa cum niciun agent economic nu poate vinde un produs sub costurile sale de producţie, BCR calculează dobândă unui credit astfel încât să poată acoperi costurile sale de finanţare şi să îşi poată îndeplini rolul său simplu, dar fundamental, de finanţator al economiei. BCR a ajutat peste 20.000 de clienţi împreună cu familiile lor să depăşească dificultăţile financiare din ultima perioadă. Banca a dorit întotdeauna să îşi sprijine clienţii, alegând calea dialogului şi nedorind să se judece cu aceştia", se arată în comunicarea BCR.
Comisioanele reclamate nu au fost niciodată ascunse, iar graficele de rambursare sunt explicit incluse în contractele de creditare, astfel încât cu greu ar putea cineva susţine că nu a ştiut ce semnează, mai trans-mit reprezentanţii BCR, precizând: "Referitor la decizia instanţei privind comisioanele de risc şi de administrare a creditelor, BCR va face apel la Curtea de Apel, întrucât apreciem că fiecare judecător este îndreptăţit la propria opinie, iar majoritatea covârşitoare a deciziilor judecătoreşti anterioare au dat câştig de cauză băncii pe speţe asemănătoare (incluzând toate cazurile judecate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie)".
Reprezentanţii BCR mai afirmă: "Dintre clienţii care au iniţiat procese referitoare la contractele de credit, aproximativ jumătate au renunţat la acţiunile lor. Aceştia au ales oferte de conciliere şi negociere a costurilor totale ale creditelor (mai puţin cu 3%), ceea ce a făcut ca, în cazul unui credit ipotecar mediu (valoare estimată- 52.000 EUR) rata lunară să scadă, în medie, cu aproximativ 100 de euro. Instanţa nu are cum să modifice administrativ dobânda, iar comisioanele nu se elimină, ci trebuie recalculate". Reprezentanţii BCR mai transmit că economiile calculate de avocaţi, urmare a eliminării unor comisioane, sunt cu mult inferioare reducerii concrete pe care banca a propus-o în cadrul ofertelor sale.
1. normal
(mesaj trimis de cafea cu lapte în data de 11.03.2012, 13:02)
Pentru BCR e mai profitabil sa micsoreze cu "3%" costul creditelor catorva clienti decat sa elimine TUTUROR comisioanele in cauza. Prosti sunt cei acei clienti care accepta.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Horea în data de 16.03.2012, 16:58)
Iata escrocheria in detaliu legata de Dobanda deReferinta Variabila oferita in trecut de BCR
- Dobanda fixa 1 an: 6.2pp. Daca ne raportam la Euribor 6M (2007) si marja de 1.5pp specificata in Art. 5 contract credit, atunci 4.7 + 1.5pp chiar face 6.2pp. Unul cu studii de specialitate ar fi vazut asta din prima.
- Dobanda reala la semnare: Nu era 6.2pp, ci 8.4 (DRV BCR) + 1.5pp (Marja) = 9.9pp. Intrebare: este asta o ocolire a prudentei bancare oferind dobanda fixa 1 an, desi bietul om poate nici nu putea obtine creditul, poate crapa financiar pe noua dobanda. BCR a stiut aceasta dobanda, noi nu.
Nu este specificat in contract DRV ca formula si valoare la semnare. Daca o facea atunci nu mai aveam ce comenta.
- Transparenta, intinderea, nivel maxim. La un Euribor de 4.7pp DRV = 8.4pp. Daca plasam Euribor in DRV atunci mai ramane o marja ascunsa de 3.7. Voi considera aceasta marja ascunsa, dar este fixa.
- Ce s-a intamplat cand Euribor a avut valoarea de 5.37pp? DRV a crescut la 8.9 = 3.7 (marja ascunsa) + 5.37 = 9.07.
- Ce s-a intamplat cand Euribor a avut valoarea de 0.998pp? DRV a ramas la 8.9. Practic marja ascuns a crescut de la 3.7pp la (8.9 - 0.998)pp
- Ce s-a intamplat cand Euribor a avut valoarea de 1.742 (Septembrie 2011) DRV a crescut la 9.542pp. Culmea este ca valoarea de 1.742 a mai fost in trecut, dar DRV a avut valoarea de 8.9pp.
Escrocherie? Inginerie financiara? A ajuns Iozefini prin BCR? Va las pe voi sa decideti.