Gheorghe Piperea: Organizăm un proces colectiv contra Credit Europe Bank

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 iunie 2012

Gheorghe Piperea: Organizăm un proces colectiv contra Credit Europe Bank

"Jihadul" pornit de clienţii băncilor pe tărâmul creditării continuă.

Gheorghe Piperea este unul dintre avocaţii implicaţi în procesele contra bancherilor.

Domnia sa ne-a declarat: "În momentul de faţă avem câştigate 4 procese din 10 contra băncilor. Sunt trei procese câştigate contra BCR. În acest caz, victoria este parţială, întrucât dobânda de referinţă variabilă pare că a fost menţinută de Tribunalul Bucureşti, deşi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi Curtea de Apel Galaţi (în cazurile Steluţa Vodă şi, respectiv, Toca) a arătat nu numai că dobânda de referinţă variabilă este o clauză abuzivă, dar şi că ea trebuie interpretată ca fiind, de fapt, Euribor sau Robor, în funcţie de moneda de plată.

Pe de altă parte, am câştigat un alt proces contra Volksbank. În acest caz, tot ceea ce am cerut, ni s-a acordat".

Avocatul precizează că, la trei luni de la aceste soluţii, nu au fost motivate sentinţele: "Sunt procese-mamut, este adevărat, dar trei luni de motivare este deja prea mult, mai ales că oamenii continuă să plătească bani băncilor, în baza unor clauze considerate de instanţă abuzive... Iar, din păcate, unul dintre clienţii Volksbank s-a sinucis, probabil din cauza presiunii executării silite declanşate de bancă".

Recent, Gheorghe Piperea a fost contactat de clienţi ai Credit Europe Bank, OTP Bank şi Piraeus Bank în problema unor presupuse abuzuri bancare:

"Deocamdată, intenţionăm un proces colectiv doar contra Credit Europe. Ceilalţi clienţi care ne-au contactat nu sunt încă organizaţi.

În plus, mai sunt alte două procese colective în curs de structurare contra Volksbank. "

În cursul acestei luni, avocatul se pregăteşte de procesele contra Raif­feisen Bank, RBS şi Bancpost, pe care crede că le va câştiga, având în vedere similitudinile cu procesele câştigate deja.

Gheorghe Piperea: "După victoriile contra băncilor în procesele colective, BNR a promis că va exprima public poziţia sa. Nu a făcut-o până acum"

Gheorghe Piperea îşi declară dezamăgirea că BNR a promis că-şi va exprima public poziţia, după victoriile clienţilor contra bancherilor.

Domnia sa ne-a spus: "A fost un cec în alb pentru bănci, care au continuat să aplice clauzele abuzive constatate de instanţe şi chiar au trecut la executări silite. Ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Ca şi când ceea ce decide justiţia nu are importanţă în faţa masivităţii şi atotputerniciei corporaţiilor financiare care rulează aceste afaceri bancare în România".

Avocatul subliniază că noile conduceri ale instituţiilor bancare au dat dovadă de aceeaşi inerţie, pentru că nu au luat măsuri, în ciuda deciziilor instanţelor de judecată.

Gheorghe Piperea: "Este momentul unei decizii economice - şoc, menită a recâştiga încrederea celor care vor rămâne < legaţi de gâtul băncii >"

Gheorghe Piperea este de părere că românii au ajuns să urască băncile: "Nu că le-ar fi iubit vreodată, dar măcar aveau încredere în ele. Mulţi dintre ei au ajuns să creadă, nejustificat sau exagerat, desigur, că nu sunt altceva decât nişte cămătari legali.

Este momentul unei ruperi cu tradiţia acestei aroganţe.

Este momentul unei decizii economice-şoc, menită a recâştiga încrederea celor care vor rămâne < legaţi de gâtul băncii > încă 20 de ani de-acum încolo. Consider că un om forţat să alerge pe curse lungi, interminabile, se poate sufoca la un moment dat. Dacă îl obligi să poarte cravată şi smoching în timp ce aleargă şi dacă îi mai şi strângi cravata bine la gât, nu îl vei ajuta să termine cursa, ci îl vei sufoca".

Avocatul consideră că băncile ar trebui să le permită clienţilor "să-şi scoată cravata de la gât", în loc să-i execute silit, în condiţiile în care nu mai au cu ce să-şi plătească datoriile: "Băncile ar trebui să permită îngheţarea ratelor un timp. Să le reducă sau să le şteargă clienţilor nişte costuri, să îi educe cum să îşi organizeze finanţele personale în aşa fel încit să nu mai pună banca în pericol de default.

Poate că, în acest fel, clienţii îşi recapătă sursa şi puterea de finanţare a ratelor, căci contractul este pe termen lung, la fel ca şi cursa alergătorului".

Gheorghe Piperea opinează că bancherii ar trebui să le ceară celor 4,3 milioane de clienţi, care au luat credite înainte de 2009, Dobânda Anuală Efectivă (DAE) percepută la creditele acordate în acest an, de 5%, în loc de 12-15%: "Cum este posibil ca un credit Prima Casă să aibă logică economică, chiar şi în condiţii de Euribor de 3%, dar să nu aibă logică economică reducerea DAE de la 12-15% la 5%? Sunt bănci care au ajuns să aiba un sfert din portofoliul de credite vechi în situaţie de default (credit neperformant, pierdere), dar preferă să vândă aces­te credite firmelor care colectează creanţe, la preţuri cu discount-uri de 95%, în loc să încerce să recupereze, prin reducerea costului la 5%, bucăţi importante din uriaşa grămadă de credite neperformante".

Poate că ar fi momentul ca băncile şi decidenţii politici să se gândească din nou la legea insolvenţei simplilor particulari, "care nu este un beneficiu exclusiv al debitorilor, ci un beneficiu al creditorilor şi o lege a economiei de piaţă din care rezultă că eşecul în afaceri trebuie "doftoricit" cu tratamentul insolvenţei/falimentului", a încheiat avocatul.

Marius Coltuc, "Coltuc şi Asociaţii": Băncile au pierdut circa 1000 de procese intentate de clienţi, de la sfârşitul lui 2011 până în prezent

Băncile pierd pe bandă rulantă procesele cu clineţii. De la sfârşitul anului trecut şi până în prezent, acestea au pierdut circa 1000 de procese la nivel naţional, ne-a declarat Marius Coltuc, de la "Coltuc si Asociaţii".

Domnia sa a precizat: "La Volksbank, 95% dintre procesele câştigate au în vedere comisionul de risc care, în absolut toate cazurile relevante din instanţă, este abuziv. Pe de altă pare, este vorba despre o modificare unilaterală a dobânzii, în funcţie de schimbările semnificative de pe piaţa monetară.

Mai avem un comision < surpriză >, de monitorizare poliţă de asigurare pe care foarte mulţi clienţi îl scapă din vedere.

Per total implică anumite costuri. Fiecare a plătit în plus pentru aceste comisioane abuzive de risc şi de monitorizare în jur de 2.000 de euro".

Domnia sa ne-a mai spus că BCR percepe un comision de adminis­trare abuziv şi un comision de ris­curi, care se aplică la creditele de nevoi personale.

La OTP Bank , problema este că se modifică dobânda, fără justificare.

Gheorghe Piperea enunţă principalele abuzuri ale băncilor:

- stabilirea unei dobânzi care este fixă iniţial, dar devine variabilă prin decizie unilaterală a băncii, luată în cursul executării contractului

- stabilirea unei dobânzi variabile în funcţie de propriile calcule şi motive ale băncii, nu după un indice public, trans­parent, care să aibă în vedere cotaţiile eUribor, Libor sau Robor

- comisioanele care remunerează în plus capitalul alături de dobândă, adică acele costuri care sunt dobânzi mas­cate (comision de risc, comision de administrare, comision de monitorizare a riscului, comision de rezervă valutară etc. Toate calculate şi percepute sub forma unor procente lunare din totalul creditului sau din soldul acestuia

- sunt situaţii în care clienţii au încheiat de bună voie acte adiţionale, cu titlu de restructurare, dar care au generat costuri mai mari decât cele iniţiale, "ceea ce este aberant şi lipsit de orice logică economică".

Marius Coltuc, "Coltuc şi Asociaţii": "Dacă am face un top al proceselor câştigate de clienţi în 2012, definitive şi irevocabile, pe primul loc sunt clienţii Volksbank, pe locul al doilea, OTP Bank, pe al treilea - BCR, pe al patrulea - UniCredit, pe al cincilea - Piraeus Bank, iar pe al şaselea - Banca Transilvania.

Dintre toate acestea, cele mai multe hotărâri sunt pronunţate pentru Volksbank, cam 160.

Ca medie, sunt 100 de procese câştigate împotriva fiecărei bănci".

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Acei oameni careacum dau bancile in judecata pentru ca nu au gandit cand au semnat, se credeau nemuritori ? Au semnat ca primarii si acum dau vina pe banci. Ce ar vrea ca bancile sa le dea bani pe gratis ? Toti romanii au o problema ca bancile fac bani pe spatele lor, dar nu se gandesc la faptul ca pentru asta au semnat. Cum au stiut sa semneze pentru 5 credite in aceeasi zi,acum sa isi ia 5 servicii si sa plateasca ce au semnat. NU AM SI NU LUCREZ LA O BANCA. ba chiar am credite de achitat, dar nu mi se pare normal sa ma iau de banca pentru ca nu am eu bani sa platesc ce am semnat indemnat de obsesia cretina a romanului de a avea "casa lui".

    1. Daca tu ai luat un credit in 2008 in CHF cand francul era 2,3 si acum in 2012 francul este 3,7 ia stai putin si gandeste-te? Oare e drept ce se intampla cu tine? E drept ca ai cumparat un apartament care valora 100.000 de Euro si aveai o rata decenta de 2500-3000 de ron si acum, apartamentul tau valoreaza 50.000 de E si ai o rata de 4200 de ron??? Oare numai omul de rand trebuie sa piarda? Banca nu trebuie sa piarda nimic de pe urma crizei? Crezi ca noi am semnat ca primarii??? Daca ai credite,atunci inseamna ca sti ce inseamna criza, dar parerea mea este ca nu ai niciun credit...asa ca, hai sa nu fuigm de raspundere si sa mai ascultam si pe oamenii astia de rand, care in ciuada faptului ca platesc rate cu aproape 50% mai mari decat cele ptr care au semnat ca primarii, mai au si familii de intretinut...PRIETENE!!!

      esti chiar glumet :)))). faptul ca tu ti-ai luat un apt de 100000 euro care valoreaza 40 acum si probabil 20 peste 10ani este vina bancii? faptul ca tu ai ales un credit in franci (moneda exotica) cand oameni cu ceva cunostinte financiare spuneau pe la tv sa avem grija cand facem astfel de imprumuturi tot vina bancii este? noi care am facut astfel de alegeri nu suntem vinovati. noi care am semnat actele acelea imbatati de gandul ca poate peste 3 luni ne creste si mai mult salariul si apt il vom vinde dublu nu avem absolut nici o vina. banca este vinovata pentru tot ce se intampla. eu propun sa ne anuleze creditele, sa ne lase casele si eventual sa ne ofere si un sejur la mare.

      Draga vs, eu sunt surprinsa ca o minte luminata ca tine, sta si posteaza mesaje pe net, in loc sa -si foloseasca impresionantul bagaj de inteligenta si cunostinte economice pentru ocuparea locului vacant de la BNR, lasat de proaspatul ministru Georgescu. Legat de oamenii care au luat credite in CHF, pot sa iti spun ca in general sunt tineri, nu imbatati de ideea unei imbogatiri peste noapte, ci de dorinta unui acoperis deasupra capului pe care sa-l poata numi acasa. Daca ti-ai deschide ochii si ai vedea ca exista o viata reala dincolo de cifre, ai intelelege niste factori sociali mult mai puternici decat cei financiari. Ai intelege in nemasurata ta inteligenta financiara ca banca oricum castiga din diferenta de curs, din dobanda etc, dar nu, banca este atat de calica incat pusa in fata unor dovezi elocvente a imposibilitatiii de plata a creditelor, insista in inflexibilitate, aroganta si lipsa de profesionalism. Si daca noi romanii, nu am mai fi atat de manati de ideea "sa moara si capra vecinului", am intelege sa fim uniti in fata strainilor si am reusi sa le dam o lectie, ca nu ne lasam calcati in picioare si nici nu ii lasam sa faca legea la noi in tara. Cei de la Credit Europe Bank asta merita si asta vor primi.

      cum spune si Iana in mesajul de mai jos, asa o minte luminata ca a ta, nu are rost sa se injoseasca postand mesaje pe internet. Prietene, tu poate ai semnat actele respective cu gandul sa te imbogatesti peste noapte, eu vroiam doar o casa, disperat de gandul ca nu o voi avea niciodata si voi fi silit sa traiesc in chirie toata viata. ai stat in chirie pana in anul 2008? daca da, atunci cunosti acel sentiment de teama in preajme zilei de 30 a lunii, cand trebuia sa dai banii pe luna precedenta si erai speriat ca nu cumva propietarul sa iti mareasca iar chiaria si tu sa fi nevoit sa te muti din apartament. \nu cred ca ai idee cum este. parerea mea este ca tu habar nu ai ce inseamna, probabil traiesti din banii parintilor, mananci din banii parintilor (practic un parazit, scuza-mi parerea) si vei trai asa pana la adanci batraneti. nu ai idee ce inseamna sa iti dai tot salariul la banca, ba chiar mai mult, sa mai trebuiasca sa mai pui si sa te rogi ca luna viitoare sa nu mai creasca francul....

      asa ca PRIETENE - tine-ti parerile ptr tine si lasa pe altii care ai ceva bun de spus sa isi dea cu parerea...

      PS: si daca tot ai curajul sa postezi un asemenea mesaj macar semneaza-te, nu e nevoie sa te ascunzi in spatele a 2 litere, VS! 

      cum spune si Iana in mesajul de mai jos, asa o minte luminata ca a ta, nu are rost sa se injoseasca postand mesaje pe internet. Prietene, tu poate ai semnat actele respective cu gandul sa te imbogatesti peste noapte, eu vroiam doar o casa, disperat de gandul ca nu o voi avea niciodata si voi fi silit sa traiesc in chirie toata viata. ai stat in chirie pana in anul 2008? daca da, atunci cunosti acel sentiment de teama in preajme zilei de 30 a lunii, cand trebuia sa dai banii pe luna precedenta si erai speriat ca nu cumva propietarul sa iti mareasca iar chiaria si tu sa fi nevoit sa te muti din apartament. \nu cred ca ai idee cum este. parerea mea este ca tu habar nu ai ce inseamna, probabil traiesti din banii parintilor, mananci din banii parintilor (practic un parazit, scuza-mi parerea) si vei trai asa pana la adanci batraneti. nu ai idee ce inseamna sa iti dai tot salariul la banca, ba chiar mai mult, sa mai trebuiasca sa mai pui si sa te rogi ca luna viitoare sa nu mai creasca francul....

      asa ca PRIETENE - tine-ti parerile ptr tine si lasa pe altii care ai ceva bun de spus sa isi dea cu parerea...

      PS: si daca tot ai curajul sa postezi un asemenea mesaj macar semneaza-te, nu e nevoie sa te ascunzi in spatele a 2 litere, VS! 

      Sincer daca m-as apuca domnule Florin sa iti povestesc cecredite platesc si cum mi-au crescut ratele te-ar apuca plansul. Diferenta intre mine si acesti oameni este doar aceea ca am curajul sa imi respect angajamentele chiar daca asta presupune sa nu plec in vacanta cu anii sau sa muncesc si 20 de ore pe zi. Si nu mi-a fost si nu imi este frica nici de proprietarul unde stau cu chirie, aspect care este destul de urat intr-adevar, dar pe care, slava Domnului, cu calm si minte limpede l-am rezolvat fara sa dau vina pe altii. Pur si simplu nu mi se pare corect sa dau vina pe banca pentru semnatura mea. Chiar nu conteaza daca banca mai castiga si din curs sau nu. Am semnat, nu m-a fortzat nimeni, atunci de ce sa dau acum vina pe altul ? Cu stima.

      Un singur comentariu as avea: bunul simt pe care il avem sa ne respectam angajamentele pe care ni le-am luat de la banca, (de acord 100% cu abordarea ta) nu cumva ar trebui sa fie dublat de bunul simt al bancilor? Aici ma refer la faptul (mentionat in articol) ca daca o dobanda la prima casa acum de 5% aduce profit bancii, cum se face ca una de 12% nu poate fi micsorata? Si in spatele cresterii arfificiale ale valutelor cine sta de fapt, nu tot sistemul financiar-bancar? De aia zic, daca ar avea u pic de bun simt, ar castiga si bani, si ar fi si clientul multumit. Dar in ROmania se merge pe principiul dau un tun si castig, nu pe principiul profit mic castig din volum.

      Auzi bai tataie.Mai lasa-ne matale cu logica ta de doi.baniNu dai in judecata banca si castigi printr-o hotarare judecareasca pentru ca nu ai bani de plata ci pur si simplu ii dai in judecata pt ca au umplut contractele cu schecherii ilegale...Si daca vezi bine procesele se castiga.Nimeni nu cere de pomana nimic si nimeni nu sta la mana intinsa.Oamanii astia au facut sacrificii enorme in familiile lor in timp ce bancherii se lafaiau in sedii luxoase.Acum e timpul lor sa traga consecintele.Si sa vedeti cati nu o sa planga anu asta....

      Se pare ca tu nu ai nici un credit, fie ipotecar fie de nevoie personale. Nu ai inteles nimic, este vorba in cazul creditelor ipotecare, de faptul ca banca are voie sa mareasca rata dobanzii chiar si-n conditiile scaderii EURIBOR prin marirea MARJEI DOBANZII, lucru care nu este specificat in contractual ipotecar. Este de la ei putere sa faca lucrul acesta, pentru ca EURIBOR a scazut mult fata de 2008 atunci si rata ipotecara ar trebui sa fie mult mai mica, pe cand ei mentina rata la acelasi nivel spunand ca vezi doamne s-a marit marja dobanzii alt indicator din calculul ratei ipotecare.

      Nimeni nu a semnat pentru asa ceva, putem sa ne trezim mai tarziu in caz de revenire economica sau cand vor ei ca de la o rata de 400 euro o fac ei de 600, in conditiile cand 400 euro s-a platit cel mai mult in 2008 cand EURIBORUL a fost maxim. 

      este greu de priceput, numai cine trece prin asa ceva poate intelege, sau cu foaia si creionul in mana.

      Daca pe tine nu te vizeaza asa ceva, de ce comentezi si iei apararea hotilor fara sa stii ce faci?! 

      Scuze, dar tu chiar nu stii despre ce e vorba aici, probabil ca ai cel mult un credit de nevoie personale de 2 maxim 3 milioane care nu e totuna cu creditul ipotecar. Te rog nu te mai baga, esti pe dinafara, habar n-ai ce spui.

    fiecare are dreptul la opinie, cu mentiunea ca nimeni nu detine adevarul suprem si ca fiecare is cunoaste realitatea de zi cu zi ,isi stie si isi rezolva problemele de zi cu zi (la fel si muritorii de rand ..cu credite) la fel si bancile (saracele de ele cat le plang de mila..cum or face fatza crizei..sau altfel spus oare cine a pornit "tavalugul crizei" oare cine are de castigat de aici de pe urma (cei cu lichiditati cumpara tozti cei fara lichiditati au devenit sclavi , dupa ce au dat cu semnatura(au facut pact cu DIAVOLUL " acum trebuie sa joace dupa cum se invarte hora..dupa cum le "canta banca" ; dar exista si varianta in care in aceasta "criza" pentru a iesi bine si muritorii de foame/sclavii bancilor..cat si bancile....trebuie sa se ajunga la un compromis...sa se imparta piederile la 2..astfel incat si banca sa poata "jecmani in continuare pe "dependentzii de credite" , pentru ca daca "ii omoara" nu mai castiga nimic..chiar iese in mare pierdere..asa ca trebuie sa ii tina in viatza cat sa produca ..cat mai mult si sa cotizeze....(ca un dependent de heroina..caruia trebuie sa ii se dea de catre diler..doar doza..buna si nu mai mult ca altfel moare si s-a dus cu profitul lui.....

    realitatea in care traim este mult mai complexa si mult mai greu de descifrat de catre noi oamenii de rand care nu avem toate elementele acestui puzzle astfel incat nu putem exprima o parere obiectiva/cat de cat corecta; cei care au informatiile si vad puzzlelul detin puterea :-) (scuze pentru greseli ..poate am fost prea "infuriat in a imi exprima parea, personala, subiectiva si poate incorecta)

    Fizi optimisti, intotdeauna se poate si mai rau :-) 

    chiar nu stiu cate credite ai tu Claudiu si sincera sa fiu nici nu ma intereseaza. Ceea ce stiu insa este faptul ca eu nu imi mai permit sa platesc un credit camataresc impus de aceasta banca. Atata timp cat nu ai toate coordonatele, chiar nu inteleg de ce iti dai cu parerea. Crezi ca putem ridica la rang de teorie universal valabila, experienta ta personala ? Relatia dintre mine si aceasta banca ar trebui sa fie una in ambele sensuri – concret? Un schimb – atata timp cat eu ii demonstrezi bancii ca nu am cum sa duc o rata si ii cer prin toate mijloacele amiabile si de bun simt sa incercam sa gasim o solutie impreuna astfel incat nici banca sa nu ramana cu o proprietate supraapreciata acum 4 ani de zile, vandabila la jumatate de pret astazi si nici eu sa nu muncesc doar pentru a plati o rata si nimic mai mult (poate in palatul de clestar in care traiesti tu, oamenii doar platesc rate si isi fac concedii, in lumea reala in care traiesc eu, oamenii mai si mananca, isi platesc si utilitatile, merg la medic etc.). Casatoria este o institutie parafata de o semnatura…asta inseamna ca daca dupa patru ani lucrurile nu mai merg, ar trebui sa ramai casatorit fiindca ai semnat, altfel esti lipsit de bun simt? Cred ca noua romanilor, ne place sa folosim cuvinte marete in contexte total anapoda. Te asigur ca toti oamenii care dau in judecata aceasta banca au prea mult bun simt, atat de mult incat au sperat in atatia ani sa ajunga la o intelegere amiabila cu banca, sacrificandu-se luna de luna sa-si plateasca ratele fara intarziere. Din pacate in acest moment si in conditiile actuale, acest lucru nu mai este posibil. Si poti fi convins ca daca demaram un proces nu este pentru a avea bani de vacante la Saint-Tropez, ci pentru ca aceasta este solutia corecta si legala pe care o avem la dispozitie : avem demnitate si nu acceptam sa ne lasam pantalonii in vine si sa acceptam o umilinta. Ne cunoastem drepturile si nu acceptam niste clauze abuzive doar pentru ca tu sau alti oameni total dezinformati, ne arati cu degetul. S-ar putea ca si in nenumaratele tale credite sa existe niste clauze abuzive si poate ca o solutie ar fi sa invatam sa luptam pentru dreptatea noastra si sa nu acceptam cu supunere orice si in orice conditii, doar ca sa nu parem lipsiti de bun simt in fata unor lupi moralisti de genul tau.

    Eu consider ca orice contract semnat, prin acordul partilor, poate fi renegociat pe cale amiabila.

    Daca ai semnat un contract pe 30 de ani, in moneda X, si consideri ca datorita cursului, sau majorarii dobanzii (care sa fie in functie de indici, iar modalitatea de calcul sa fie transparenta) intri in imposibilitate de plata, poti cadea la o invoiala cu banca de a mari perioada contractuala cu inca X ani, aducand giranti urmasii care vor ramane cu apartamentul achizitionat. Daca ulterior dupa Y ani, situatia se remediaza, se poate rambursa anticipat fara nici o penalizare. 

    Mai dificil este in cazul persoanelor carora nu li s-a explicat cum functioneaza un card de credit, si acum sunt puse in fata unei datorii colosale care se tot rostogoleste. 

    Aici as strange de gat banca pentru ca a impus targhet ofiterilor bancari decat pe semnarea contractului, nu si mentenanta serviciilor. 

    Daca ar fi interesati sa nu mai aiba restantieri, ar face un departament separat de consiliere financiara care sa nu aiba nici o alta responsabilitate decat sa explice functionarea cardului de credit. 

    E usor pentru banca sa spuna: nu ai inteles contractul, ai semnat - platesti. Nu platesti, cata vreme ai semnat, te trimit la executor. 

    Din punctul meu de vedere, cardurile de credit sunt cel mai bun produs financiar, avand la baza o educatie financiara foarte severa.

    Daca stii cum sa le utilizezi, prin anumite artificii, pe langa relaxarea financiara, iti pot aduce chiar si profit! 

    1. La fel cum se tine cont de gradul de indatorare la acordarea creditului, sugerez sa se tina cont si pe parcursul creditului, cata vreme tot aceeasi cantitate de mancare consuma (ba chiar intre timp se poate si casatori, face copii, etc.) si aceleasi utilitati.

      Daca se doreste sa se gaseasca solutii, se poate. Dar, din pacate, se doreste indatorarea la maxim a populatiei si se pune accent pe refinantare, in loc de restructurare, ceea ce este un pas foarte gresit atat pentru pentru cel indatorat, cat si pentru banca refinantata. 

    salut ! cum pot face sa intru in acest grup c.e bank as dori sa ajung la domnul Gheorghe Piperea ptr a da in judecata banca cu toti ceilalti!

    Cum am putea sa initiem un proces colectiv impotriva recuperatorilor de la Kruk?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb