Gheorghe Piperea: "Plaja de vinovaţi este foarte largă, în cazul Astra"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 august 2015

Gheorghe Piperea: "Plaja de vinovaţi este foarte largă, în cazul Astra"

UNSAR: "Industria românească de asigurări este solidă"

Plaja de vinovaţi este foarte largă, în cazul falimentului "Astra", consideră avocatul Gheorghe Piperea, care spune că responsabilii trebuie să răspundă pentru această situaţie.

Domnia sa vede o vină şi în ograda Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a decis, miercuri, să ceară falimentul companiei, după mai bine de un an şi jumătate de redresare financiară, timp în care nu au fost găsiţi bani pentru majorarea de capital necesară.

ASF a precizat ieri că Tarom nu mai este asigurată la Astra de anul trecut, ci de Gothaer.

Gheorghe Piperea a ţinut să răspundă: "Dacă Tarom nu mai este asigurată la Astra, atunci trebuie să ne întrebăm de ce, în condiţiile în care ASF a insistat că situaţia asiguratorului se va rezolva prin administrare specială. Probabil că multe contracte importante au fost mutate, în timp ce au rămas cei mici. Cum se explică faptul că necesarul pentru Astra a crescut de la 500 de milioane de lei, cât era iniţial, la un miliard, chiar sub ochii lor?

Domnul Negriţoiu ne-a spus că Fondul de Garantare este suficient de mare să suporte falimentul Astra. Dar la Fond sunt un miliard de lei.

Recent, a apărut acel raport care ne-a băgat în sperieţi pe toţi, potrivit căruia piaţa de asigurări nu rezistă la o catastrofă. După acoperirea falimentului Astra, în Fondul de Garantare mai rămân 300 de milioane de lei. Dacă are loc o catastrofă? De ce mai stă ASF acolo dacă nu ştie să gestioneze situaţia?".

Cristian Muntean, preşedintele ASSAI, ne-a spus, miercuri, că principalii vinovaţi pentru falimentul Astra sunt acţionarul Dan Adamescu, care a acţionat deliberat, şi cei din conducerile anterioare ale ASF şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, întrucât situaţia Astra este cunoscută de cinci ani.

Adamescu: "Administrarea KPMG a strangulat Astra"

În schimb, Dan Adamescu este de părere că scopul ASF şi al administratorului special KPMG a fost blocarea unui posibil investitor în Astra şi nu acela de a atrage un investitor strategic.

"Această administrare care s-a băgat prin KPMG a strangulat Astra", a spus Adamescu, într-un interviu pentru HotNews.

Acţionarul Astra a făcut referire la faptul că administratorul special a spus că Astra are o gaură în rezerve de 400 de milioane de lei, după şase luni a spus 800 de milioane şi acum s-a ajuns la un miliard de lei.

Adamescu a spus că afluenţa de investitori pentru Astra "a foarte moale", în condiţiile în care Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, spusese că au fost purtate discuţii cu 30 de investitori.

Potrivit acţionarului companiei de asigurări, "Astra" este una din singurele companii din domeniu care mai sunt naţionale şi care ar trebui să fie mândria poporului respectiv. Acesta a spus, potrivit sursei citate: "Astra în România şi PZU în Polonia (n.r. mai sunt companii de asigurări naţionale). Restul este globalizat, este în mâna giganţilor. Şi de aceea, pentru economia românească, Astra era o perlă şi trebuiau făcute toate eforturile să ne-o menţină. Era mândria noastră. Eu am făcut-o pentru România şi pentru români. Am vrut să le arăt că suntem în Europa şi că suntem la fel de buni ca şi ceilalţi. Ne-am dus în Ungaria, unde suntem în top 10 pe această piaţă. Suntem în Slovacia, suntem în Germania... Ei, şi atunci, la un moment dat, româneşte, nu s-a mai vrut. Nu ştiu din ce cauză, eu sunt extrem de dezamăgit".

Mişu Negriţoiu a pus eşecul majorării de capital la Astra pe seama "lăcomiei" acţionarului.

"În ciuda interesului real manifestat de anumiţi investitori potenţiali, acţionarii majoritari existenţi au ridicat pretenţii de preţ care au fost considerate exagerate prin prisma injecţiilor de capital necesare în viitor, evaluarea propusă a acţiunilor fiind percepută ca nerealistă", a precizat ASF, într-un comunicat, adăugând: "Subscrierea integrală de către un investitor a sumei de 425 milioane lei prevăzute pentru a doua etapă a majorării de capital ar fi asigurat o deţinere de maximum 62% din acţiunile Astra, însă investitorii interesaţi de companie îşi doreau controlul absolut, invocând inclusiv reputaţia vechilor acţionari. Ca atare, majorarea de capital ar fi trebuit dublată de o tranzacţie de vânzare a acţiunilor existente, tranzacţie care nu a putut avea loc din cauza preţului prea mare din punctul de vedere al potenţialilor investitori".

UNSAR: Industria românească de asigurări este solidă; situaţia Astra trebuie considerată ca fiind o excepţie

Situaţia asigurătorului "Astra" trebuie considerată ca fiind o excepţie, în condiţiile în care este vorba despre "derapaje punctuale de la normele şi standardele de operare în domeniu", industria de asigurări din România fiind una solidă, care poate face faţă fără probleme obligaţiilor de plată, au declarat reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), citaţi de Agerpres.

"Aşa cum a punctat în numeroase ocazii anterioare, UNSAR consideră că este vorba despre derapaje punctuale şi reiterează faptul ca industria de asigurări din România este una solidă, care poate face faţă fără probleme obligaţiilor de plată", susţin reprezentanţii UNSAR.

Aceştia susţin că industria locală a asigurărilor "este guvernată de un cadru de reglementare clar şi complet, aliniat normelor europene, de natură să asigure stabilitatea pieţei".

Constantinescu, specialist în asigurări: "De foarte mult timp trebuia să i se interzică activitatea normală acestei societăţi, pentru că lucra în afara legii"

Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul Astra Asigurări este tardivă, pentru că autorizaţia de funcţionare ar fi trebuit retrasă la finalul lui 2013, când societatea raportase o marjă de solvabilitate sub 1, a declarat Cristian Constantinescu, specialist în asigurări, fost preşedinte al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), citat de Agerpres.

Potrivit legii, asigurătorii trebuie să aibă o marjă de solvabilitate mai mare de 1.

Domnia sa a spus: "Decizia ASF este tardivă. Trebuia luată de foarte mult timp. De asemenea, de foarte mult timp trebuia să i se interzică activitatea normală acestei societăţi, pentru că lucra în afara legii, neavând marja de solvabilitate şi de lichiditate potrivit legii. Nu ştiu în baza cărei legi a funcţionat această societate. Potrivit raportărilor oficiale ale societăţii, care erau oricum incorecte, în vară s-au împlinit doi ani de când societatea nu avea marja de solvabilitate adecvată. Situaţia societăţii astăzi, când i s-a declarat falimentul, e mai rea decât în momentul în care a fost preluată în administrare specială", a subliniat Constantinescu.

Fostul preşedinte UNSAR a adăugat: "Raportările erau total greşite, primele erau umflate. Astra avea un obicei: emitea poliţe fără acordul clientului şi, odată emisă poliţa, prima era subscrisă. Clientul primea oferta, o punea în coşul de gunoi, dar prima rămânea acolo.... Erau câteva sute de milioane, ca volum de prime în această situaţie. Această situaţie fusese constatată de ASF în urma controalelor".

În ceea ce priveşte despăgubirile, Cristian Constantinescu susţine că Astra "are activ net negativ", motiv pentru care Fondul de Garantare a Asiguraţilor va fi afectat în proporţie de 70-80%.

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. inca sunt bulversat de o decizie a domnului ASF care intr-adevar va bulversa sistemul financiar romanesc si va arata faptul ca nu este suficient sa fii un om de afaceri brutal pentru a avea succes. iti mai trebuie si masura in a exercita o astfel de arta a afacerilor. Firma KPMG nu este la prima inadvertenta majora pe care o produce intr-o raportare financiara. Coincidenta face exact in cazu Oltchim sa prezinte o modificare de aprox. 900 milioane de lei a capitalului social din anul 2007 care a fost corectat in anul 2008 , desi raportul administratului de la acea vreme pastrase valoarea initiala a anului 2007. De ce domnul Toader nu a dorit sa raspunda cand i-am pus aceasta intrebare ramane pentru mine o necunoscuta. In raportul administratorului societatii ASTRA se precizeaza ca activul a scazut cu 175 milioane de lei ca urmare " a reanalizarii politicilor contabile si aplicarii corecte a legislatiei in vigoare." Domnul Guvernator va trebui sa raspunda cum este posibil ca schimbarile legislative sa fie atat de abrupte incat daca nu sa determine macar sa influenteze o asemenea seismicitate financiara. Am observat ca auditarea pe anul 2013 a fost realizata, daca nu ma insel , de catre firma de audit DELOITTE. Vreti sa spuna reprezentantul KPMG ca DELOITTE nu a respectat legislatia :-) Domnule Piperea imi sunteti simpatic si de aceea va propun, nu spun va sfatuiesc, sa nu ma dati in judecata ca v-am amenintat cum a patit domnul Comandant cu doamna Pandele ca sa cumparati o actiune D&O pentru afimatia potrivit careia ASTRA datoreaza 10 milioane pentru managementul defectuos de la Oltchim. Si ca un fapt divers , vorbind despre brutalitate la inceputul comentariului am citit cu placere faptul ca societate VIG a avut in Romania o crestere a profitului de 350%. Pe 15 septembrie 20015 se implinesc 7 ani de cand brutalul om de faceri , domnul Trecihl , consemna vinzarea diviziei de asigurari catre VIG si realiza un profit pe intregul concern avand o valoare de 53,4%, adica la o suta de euro investiti primea o cinzeaca. Am citit si comentariul pe Facebook al domnului Ponta despre actionarul Astra, domnul Adamescu. Tineretea a ramas inca de partea domnului prim, insa curajul nu se exprima prin invective si profetii juridice. Vorbiti cu domnul Schulz, stimate domnule Ponta si intrebati-l daca va mai considera prieten. L-as fi intrebat de multa vreme , insa nu-mi face deloc placere sa-i citesc deceptia printre randurile pe care domnia sa mi le-ar scrie :-(

    1. Draga Birhil Vestea,

      Vestea mata de mic ca esti prost rau, dar vecinu' de la 3 (tactu' biologic, ma rog..unul dintre cei de pe lista posibililor) a insistat sa faci si tu 10 clase.

      Mai cotzofana - tu o ror dai p'asta cu IFRS-ul, dar se vede din Togo cat esti de prost! Vezi fraiere ca e publicat de Astra si IFRS-ul si, peste doi trei ani, cand termina mata sa ti-l citeasca (pe silabe) - meri in pu lamea - la scoala si baga adunari si scaderi 

    stimate domnule Negritoiu, avand in vedere faptul ca am studiat pana la o ora tarzie din noapte evolutiile financiare ale firmei ASTRA si cele de reglementare ale ASF permiteti-mi sa va spun ca fraza dumneavoastra " îşi doreau controlul absolut, invocând inclusiv reputaţia vechilor acţionari." este o denigrare a REPUTATIEI domnului Adamescu , ceea ce la randul sau va duce in mediul international imediat cu gandul la precedentul Leo Kirch-Rolf Breuer, desi in acel caz domnul Breuer a mentionat inca faptul "unter den gleichen Bedingungen", ceea ce nu a fost actual inca luat in seama. Singura solutie de a iesi din aceasta problema este sa faceti publica identitatea companiei interesate de concernul ASTRA care si-a permis o asemenea greseala de comunicare. Va urez succes.

    Citesc si articolul acesta si altele pe tema Astra si nu ma opresc din mirare sa vad atata scenarita; sincer ompun pe seama tehnicilor de aruncat praf in ochi, de trimis cititorul pe piste false.

    In concret: avem pe masa discutiei falimentul Astra; fireste, o tema grava si o lectie de capitalism. Astra a fost condusa de Adamescu si a fost condusa prost. Performanta unei firme de asigurari nu sta doar in cota de piata; de fapt, o crestere a cotei de piata este chiar elementul ce in mod uzual atrage atentia supraveghetorilor. Asta tocmai pentru ca performanta presupune o crestere sanatoasa, mai exact o crestere a cotei de piata in tandem cu profitabilitatea firmei si soliditatea capitalizarii acesteia. In cazul Astra cresterea cotei a fost facuta pentru ca din banii colectati astazi se plateau daunele pe politele de anul trecut, iar acest cerc vicios s-a tor accentuat; tipic unei scheme ponzi.  

    Cazul de fata este tipic pentru intalnirea unui individ lipsit de etica (Adamescu) cu un sistem de supraveghere corupt sau poate dor foarte slab (CSA, d-na Toncescu- mare presedinte la Carpatica acum! urmat de ASF). Consider ca orice alta tema aruncata in joc reprezinta fie o fumigena menita sa inlature atentia de la hotia facuta de Adamescu (si nu ma refer doar la banii luati din Astra pentru firma Medien si ajunsi cine stie in buzunarele cui; ci si la afacerea gandita de el la Astra - afacere ce nu era asigurare ci jecmanirea clientului de azi pentru plata celui de ieri in speranta ca mai reuseste si anul ce vine), fie o tema menita sa serveasca interese obscure ale unor indivizi legati mai mult sau mai putin de piata de asigurari (e.g. Piperea, Muntean etc - personaje ce nu s-ar fi ferit niciodata sa-l slujeasca pe Adamescu, dar acum sunt mari eroi ai pietei).

    In incheiere, chiar daca combinatia fatala de lipsa de etica in business si supraveghetor corupt a existat, ASF-ul de astazi merita felicitat ca face curatenie, cu atat mai mult cu cat nu este vorba de un caz singular ci se poate vedea clar o noua abordare atat tim cat in plus de Astra au actionat si la Carpatica (plan de redresare) si, de curand, si la Euroins - companie careia ASF nu i-a aprobat planul de masuri pentru lipsa de capital constatata de ASF prin exercitiul BSR, de peste 150 milioane EURO. Da, e foarte posibil ca preturile asigurarilor sa cresca, dar este si mai clar faptul ca asiguratii vor primii servicii de claitate si nu surogate si minciuni cum iti poate spune de ani de zile orice taximetrist ca e cazul la Euroins, Carpatica, Astra si, mai nou, la Citi Insurance (probabil urmatoarea pe lista temelor de ingrijorare pentru ASF). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb