Gheţea: "Dobânzile la credite vor continua să scadă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2014

"Activitatea de vânzare-cumpărare a imobilelor începe să se mişte"

Dobânzile aferente creditelor vor continua să scadă, a dat, ieri, asigurări Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi şeful CEC Bank. Domnia sa a subliniat că, în ultima perioadă, BNR a dat multe semnale privind scăderea dobânzilor şi probabil va continua să dea astfel de semne.

Reducerea dobânzilor va determina creşterea cererii pentru împrumuturi, a mai subliniat domnul Gheţea, adăugând: "Lumea are impresia că noi, bancherii, suntem foarte supăraţi când scad dobânzile. Nu suntem, pentru că atunci când scad dobânzile înseamnă că începe să crească cererea, principala pondere în veniturile noastre fiind dobânzile la credite. Desigur, câştigăm şi din comisioane, dar principalele venituri sunt realizate din volumul creditelor. Trebuie să ne gândim că acest volum poate fi menţinut la nivelul actual sau crescut fie prin creşterea dobânzilor, ceea ce ar fi un dezastru, fie prin creşterea volumului de creditare".

Subliniind că, potrivit statisticilor, activitatea de vânzare-cumpărare a imobilelor începe "să se mişte" - fapt care indică şi o revenire a creditelor ipotecare - Gheţea a declarat că dobânzile se vor reduce pe toată gama de credite: "Un element important în toată această discuţie este acel iureş care se creează în mass-media când, pe parcursul unei etape, se anunţă că se mai prelungeşte sau nu programul «Prima Casă». Toată lumea era în foarte mare îngrijorare, ceea ce înseamnă că lumea îşi doreşte, are intenţia să îşi facă o casă".

Preşedintele ARB a conchis că băncile nu reduc şi marjele proprii din componenţa dobânzii întrucât îşi exprimă nivelul riscului pe care banca şi-l asumă, urmând să scadă atunci când va creşte competiţia din sistemul bancar.

Exemplul dat de şeful ARB în acest sens a fost reprezentat de licitaţiile electronice din sistemul SEAP, unde finanţarea primăriilor de către bănci se face cu marje de sub 1%, autorităţile publice locale prezentând un risc scăzut.

"Bătălia la licitaţiile pentru a acorda un credit unei primării este foarte mare, pentru că dacă primăria este situată într-o zonă bine industrailizată, veniturile se realizează şi nu există pericolul unor credite neperformante", a mai spus Radu Graţian Gheţea.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb