GHEŢEA RĂSPUNDE NOILOR ACUZAŢII ALE LUI ZAMFIR PE TEMA ROBOR: "15 ani am dat numeroase telefoane şi am exprimat poziţia ARB"

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 6 martie 2019

"15 ani am dat numeroase telefoane şi am exprimat poziţia ARB"

Noi acuzaţii pe tema ROBOR au fost făcute, astăzi, de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir. Parlamentarul, care susţine că băncile manipulează ROBOR cu ajutorul băncii centrale, a scris, pe pagina sa de Facebook: "Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), domnul Radu Graţian Gheţea, a sunat în 2013 la Consiliul Concurenţei şi a cerut închiderea investigaţiei în legătură cu manipularea ROBOR - aşa a declarat secretarul general de atunci al instituţiei. E o agitaţie uriaşă la Consiliul Concurenţei, unde se pare că au dispărut unele documente, altele se modifică, toată lumea controlează pe toată lumea".

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank şi preşedinte onorific al ARB, a reacţionat la afirmaţiile senatorului ALDE şi ne-a spus că, de-a lungul celor 15 ani în care a condus Asociaţia a transmis opinia acesteia pe diverse subiecte economice unui număr important de instituţii. Domnia sa ne-a declarat: "Nu-mi amintesc ce am făcut în 2013 şi nici când am vorbit cu domnul Chiritoiu ultima oară. Cert este că, în calitate de preşedinte al ARB, timp de 15 ani am dat numeroase telefoane şi am scris scrisori la toate autorităţile, inclusiv internaţionale, prin care am exprimat poziţia ARB faţă de diverse subiecte sau decizii. Am făcut oare ceva ilegal? Am cerut, politicos, să discutăm şi să se ţină cont şi de părerea noastră. ARB nu poate dicta nici membrilor săi, decât în proporţii foarte reduse, cu atât mai puţin unor instituţii ale statului".

Consiliul Concurenţei nu a găsit dovezi din care să reiasă că, în octombrie 2008, băncile s-au înţeles între ele ca să crescă nivelul indicelui ROBOR, ne-a spus, recent, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, care ne-a explicat: "BNR a avut o intervenţie în 2008, pentru că este politica ei să intervină dacă ceva nu este în regulă. Atunci era foarte sus ROBOR, la peste 55%, şi l-a plafonat la 17,85%. Dar intervenţii atât de brutale doar în criză au loc. BNR trebuie să ţină inflaţia jos şi, pentru acest lucru, trebuie să influenţeze dobânzile din piaţă, iar ROBOR este foarte aproape de dobânda de politică monetară.

Însă noi nu asta investigam. În plus, nimeni din plenul actual al Consiliului Concurenţei nu era atunci în instituţie. Consiliul a investigat un posibil cartel al băncilor pentru creşterea ROBOR, dar nu a găsit dovezi în acest sens. Am avut trei analize în domeniu făcute de Comisia Europeană şi nici CE nu a găsit dovezi de manipulare".

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, legea nu permite o înţelegere care să ducă la un rezultat nociv pentru piaţă, însă o înţelegere care nu creşte preţurile are şansele să fie permisă de legea concurenţei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pe tot globul băncile au manipulat dobânzile. In Romania le-a fost frica de Iliescu, Dragnea etc???????!!!!!!

    1. dragnea era cu furatul principalului pe vremea cind bancile ciupeau la dobinzi. bun exemplu ai si tu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb