Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi după ce v-aţi hotărât să investiţi pe piaţa de capital este să găsiţi o societate de servicii de investiţii financiare în care să aveţi încredere.
O societate de servicii de investiţii financiare (SSIF) are rolul de a intermedia vânzarea şi cumpărarea de acţiuni şi alte tipuri de titluri de valoare pe piaţa de capital.
Pentru clienţii care nu sunt specialişti în domeniul investiţilor pe bursă, experienţa companiei de investiţii financiare este un criteriu foarte important în alegerea unui SSIF, deoarece respectiva societate nu va trebui doar să intermedieze tranzacţionarea titlurilor de valoare, ci va trebui şi să poată lua cele mai bune decizii în ceea ce priveşte profitabilitatea plasamentelor clienţilor săi.
Reglementările Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare permit societăţilor de servicii de investiţii financiare să deschidă două tipuri de conturi clienţilor lor, şi anume "cont asistat", în care doar clientul poate să decidă demararea unor tranzacţii şi "cont dicreţionar", în care clientul poate permite brokerului să decidă demararea tranzacţiilor pe care acesta din urmă le consideră profitabile.
Nivelul comisioanelor percepute de SSIF clienţilor săi poate influenţa rentabilitatea portofoliului de titluri de valoare, datorită faptului că un comision mai mare reprezintă o cheltuială în plus pentru client. În general, societăţile de investiţii financire practică două tipuri de comisionare, în funcţie de modalitatea prin care clienţii aleg să tranzacţioneze. Stabilirea comisioanelor în cazul tranzacţionării prin intermediul unui broker se face ţinând cont de mărimea portofoliului şi de frecvenţa tranzacţiilor şi se poate negocia cu fiecare broker in parte. În cazul tranzacţionării prin intermediul Internetului, comisioanele sunt mai reduse, şi se stabilesc în funcţie de valoarea însumată a tranzacţiilor din ultimele 90 de zile.
Alături de serviciile de tranzacţionare a acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti, Piaţa Rasdaq şi Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri de la Sibiu, piaţa de capital mai permite investitorilor multe alte tipuri de operaţiuni, precum cele de preluare şi achiziţii de companii, sau achiziţionarea unui procent mai mare din capitalul unor firme, ori cumpărarea firmelor care se află în portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Clienţii îşi pot deschide la brokeri conturi asistate sau discreţionare.