În contextul crizei, primul criteriu urmărit de consumatorii de produse financiare în alegerea depozitului potrivit este siguranţa economiilor lor, arată un studiu realizat de analiştii Finzoom.
Depozitele la termen constituite de persoanele fizice, inclusiv dobânda datorată, beneficiază de garanţia oferită de Fondul de garantare a depozitelor, dar în limita a 50.000 de euro sau echivelentul în lei.
Totuşi, consumatorii îşi pot baza alegerea pe motive dintre cele mai variate cum ar fi: încrederea în banca respectivă, dorinţa de a avea toate produsele în cadrul aceleiaşi instituţii, mai precizează specialiştii Finzoom.
Pe de altă parte persoanele ce dispun de anumite economii doresc să îşi maximizeze câştigurile prin plasarea acestor sume într-un depozit cât mai avantajos.
Astfel, printre principalele criterii care pot sta la baza alegerii depozitului la termen potrivit se numără dobânzile şi termenele aferente fiecărui depozit, precum şi comisioanele percepute de bănci.
În ultima vreme, dobânzile aferente depozitelor la termen se află într-o continuă creştere, iar analiştii Finzoom susţin alegerea unui depozit constituit pe termene mai reduse (3 sau 6 luni) cu opţiunea de prelungire automată deoarece dobânzile practicate pentru aceste termene sunt mai ridicate.
De asemenea, înainte de a plasa banii într-un depozit, clienţii trebuie să fie foarte atenţi la comisioanele de deschidere, administrare sau închidere de cont şi să se asigure dacă ele sunt percepute sau nu.
Pe partea de câştig mai trebuie menţionat şi faptul că, începând din ianuarie 2009, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.200/2008, dobânzile aferente depozitelor sunt scutite de la plata impozitului pe profit de 16%.