Legea pieţei de capital enumeră mai multe situaţii, prezentate mai jos, care pot duce la manipularea pieţei.
Una dintre cele mai comune forme de manipulare a pieţei vizează situaţia în care un investitor deţine o "informaţie privilegiată".
O informaţie care vizează direct sau indirect unul sau mai mulţi emitenţi ori unul sau mai multe instrumente financiare este privilegiată dacă, făcută publică, ar putea avea un impact semnificativ asupra preţului acelor instrumente financiare sau asupra preţului instrumentelor financiare derivate cu care se află în legătură.
O altă infracţiune sancţionată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ca manipulare de piaţă se referă la situaţia în care, prin intermediul unor tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, anumite persoane interesate ar putea da semnale false, inducând în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare. Potrivit legii, astfel de persoane ar mai putea să menţină, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unui instrument financiar la un nivel anormal ori artificial.
De asemenea, o altă cale prin care o persoană interesată ar putea să manipuleze piaţa este diseminarea de informaţii prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă care, conform legii, dă sau ar putea să dea semnale false sau care induc în eroare asupra instrumentelor financiare. La această categorie intră şi zvonurile şi ştirile false sau care induc în eroare, în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia ştia sau trebuia să ştie că informaţia este falsă sau induce în eroare.
Legea sancţionează, de asemenea, persoana sau persoanele care acţionează în mod concertat pentru a-şi asigura o poziţie dominantă asupra cererii de instrumente financiare, având ca efect fixarea, directă sau indirectă, a preţului de vânzare sau cumpărare ori crearea altor condiţii incorecte de tranzacţionare. În acelaşi registru se înscrie, potrivit legii pieţei de capital, şi vânzarea sau cumpărarea de instrumente financiare la momentul închiderii pieţei, cu scopul inducerii în eroare a investitorilor care acţionează pe baza preţurilor de închidere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de sorin în data de 03.07.2009, 08:42)
articolul reprezinta o reproducere a textelor de lege
ar fi bine sa fie date si exemple concrete