Investitorii care intenţionează să îşi plaseze economiile în diferite instrumente financiare trebuie să ia în calcul diversitatea riscurilor pe care şi le asumă. Unul dintre cele mai importante riscuri care se pot ivi este riscul de inflaţie. Acesta presupune că deţinerile unui investitor la un moment dat vor valora mai puţin în viitor. În plus, trebuie reţinut că inflaţia loveşte în puterea de cumpărare a banilor indiferent dacă ei sunt investiţi sau nu.
Riscul monetar este cauzat de fluctuaţia preţului valutelor. De exemplu, un investitor pe piaţa monetară poate să îşi vadă deţinerile diminuate dacă nu ia în calcul volatilitatea valutelor.
Riscul de piaţă se traduce prin scăderea valorii unei investiţii financiare ca urmare a anumitor condiţii economice care se resfrâng asupra unor segmente importante de piaţă. Analiştii consideră că acest tip de risc poate fi evitat prin diversificarea portofoliului pentru că anumite segmente de piaţă pot înregistra, de obicei, evoluţii diferite în acelaşi timp.
Un investitor se confruntă cu un risc de lichiditate atunci când întâmpină dificultăţi la înstrăinarea anumitor deţineri. Potenţialul investitor trebuie să ţină cont că, în condiţiile unei pieţe mai puţin lichide, nu va reuşi să îşi vândă deţinerile foarte repede, ceea ce va avea un impact negativ şi asupra sumei încasate. Potrivit analiştilor, anumite instrumente financiare au un nivel ridicat de lichiditate şi prezintă un risc de lichiditate scăzut, în timp ce altele sunt nelichide şi au, în consecinţă, un risc ridicat de lichiditate.
Investitorii la bursă trebuie să acorde atenţie riscului plasamentului în acţiuni. Pe de o parte, achiziţia de acţiuni poate oferi avantaje investitorului datorită dividendelor şi potenţialului de creştere a preţului. În acelaşi timp, însă, un investitor poate să piardă de pe urma acţiunilor sale, dacă emitentul nu are rezultatele financiare aşteptate sau dacă preţul titlurilor se duce în jos.
Riscul de delistare poate afecta un investitor la bursă atunci când societatea în care a investit decide să îşi retragă acţiunile de la bursă şi să se delisteze. Acest risc se referă la faptul că decizia companiei poate afecta deciziile pe termen lung ale investitorului care, dacă este minoritar, se vede obligat să îşi lichideze participaţia.