Ghidul solicitantului pentru finanţările europene restante din schema de ajutoare de stat pentru IMM-uri a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), destinatar fiind, ca beneficiar direct, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Este vorba despre reglementarea plăţilor restante pentru Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru şi reluării de la zero, într-o nouă formă, a Măsurii 3 - granturi pentru investiţii, măsuri adoptate prin OUG 130/20.07.2020.
Beneficiarii finali (grupul-ţintă) sunt IMM-urile afectate de pandemia de Covid-19. Beneficiarii eligibili trebuie să fie înfiinţaţi în baza legii 31/1990 privind societăţile comercial sau în baza legii 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei ori în baza OUG 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.
Începută din Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, schema de ajutoare pentru IMM-uri nu a mai avut resurse europene pentru a fi terminată, fiind necesare fonduri din noua facilitate europeană React-EU.
Surse din Ministerul Economiei au declarat pentru StartupCafe.ro că noua linie de finanţare cu granturi IMM de investiţii ar trebui să fie gata la finalul lunii septembrie. Problema este însă că statul trebuie să dea drumul noii linii de finanţări şi deja să o şi cotracteze până la finalul anului 2021, pentru că până atunci este valabil cadrul temporar european Covid-19, care permite acordarea acestor ajutoare de stat. Practic, autorităţile de la Bucureşti ar trebui să se încadreze în termenul în vigoare, de 31 decembrie 2021, dacă nu cumva Comisia Europeană va prelungi termenul limită.
Până la finalul săptămânii trecute, pe măsura 2 - granturi pentru capital de lucru cuprinse între 2000 şi 150.000 euro, au fost plătite 12.613 firme. Pe bugetul actual disponibil, vor mai fi plătite încă aproximativ 4200 de firme, iar 2961 firme admise vor rămâne fără finanţare, din cauza epuizării bugetului. Acestea ar urma să fie plătite din React EU, prin ghidul scos în dezbatere publică de Ministerul Investiţiilor şi proiectelor europene.Conform ghidului propus, alocarea totală pentru Măsura 2 este de 238.923.202,43 euro, din care 200 milioane euro fonduri externe nerambursabile alocate din facilitatea de finanţare React-EU şi 38.923.202,43 euro fonduri de la bugetul de stat.
În privinţa Măsurii 3 - granturi pentru investiţii, amintim că aceasta a fost anulată de Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, din cauza suspiciunilor privind modul în care au fost întocmite şi trimise solicitările, suspiciuni care sunt anchetate acum de procurorii anticorupţie.
Pentru fondurile alocate prin Măsura 3 s-au înscris 27.736 de companii care au depus solicitări de finanţare în valoare totală de 15,89 miliarde (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil).
Ministrul Claudiu Năsui a acuzat suspiciuni de fraudă şi a spus că va redeschide de la zero Măsura 3, pe reguli noi.
Acum, noul proiect de ghid emis de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) prevede o alocare de 358.384.803,64 euro pentru "investiţii în activităţi productive". Din această sumă, 300 milioane euro se alocă din fonduri externe nerambursabile prin facilitatea de finanţare React-EU, iar restul reprezintă cofinanţare de la bugetul de stat.
Fiecare solicitant ar urma să primească granturi cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro.
Iniţial, pe baza legislaţiei de anul trecut, Măsura 3 avea un buget de 415,87 milioane euro fonduri europene şi 62,38 milioane euro de la bugetul de stat.
Ghidul elaborat de MIPE rămâne în consultare publică până la data de 09.09.2021, ora 17.00. În acest timp, persoanele sau entităţile interesate vor putea formula observaţii şi propuneri, care vor fi centralizate de către Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate, autoritate constituită în cadrul MIPE. Observaţiile cu privire la documentul respectiv pot fi transmise la adresa de e-mail secretariat.poc@mfe.gov.ro.