ZIARUL BURSA

30 august 2021
Ediţia din 18.12.2024
Angajarea lui Copariu la SIF5 întăreşte suspiciunile de corupţie care planează asupra conducerii ASF

Angajarea lui Copariu la SIF5 întăreşte suspiciunile de corupţie care planează asupra conducerii ASF

M.G.Piaţa de Capital / 30 august 2021

Ciprian Copariu, fostul director al Direcţiei Emitenţi, tranzacţii şi abuz de piaţă din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost angajat de către SIF Oltenia la noua reprezentanţă a societăţii din Bucureşti, susţin surse din piaţa de capital. Angajarea lui Copariu vine după ce acesta a petrecut aproape două decenii în supravegherea pieţei şi după preluarea ostilă a SIF Oltenia (SIF5) de către SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) şi un mănunchi de fonduri de investiţii finanţate de acestea, preluare favorizată în mod clar de ASF, prin lipsa de reacţie.

Federal Reserve nu mai poate planifica oprirea tiparniţei fără distrugerea economiei mondiale

Călin RecheaMacroeconomie / 30 august 2021

Călin Rechea

Au existat mari aşteptări de la discursul preşedintelui Federal Reserve, Jerome Powell, în cadrul simpozionului de la Jackson Hole, din nou virtual, organizat anual de Federal Reserve Bank of Kansas City.

În timp ce numeroase opinii subliniau că temperarea programului de relaxare cantitativă ar fi o greşeală, voci cu greutate de pe pieţe şi din presa financiară se pronunţau pentru trecerea cât mai rapidă la reducerea achiziţiilor de obligaţiuni, guvernamentale şi ipotecare, ca prim pas înainte de trecerea la majorări ale dobânzii de politică monetară, în condiţiile în care inflaţia nu dă deloc semne că ar fi "tranzitorie".

Bloomberg a scris recent că "Powell trebuie să transmită un mesaj referitor la eliminarea treptată a relaxării cantitativă", deoarece "lipsa cererii nu mai reprezintă o problemă, ci există un exces de cerere, pe fondul unui deficit de ofertă, care nu face decât să împingă în sus preţurile". Oare nu se poate găsi o cale de acoperire a deficitului de ofertă tot prin tipărire?

Dilemele coaliţiei

Cristian PîrvulescuEditorial / 30 august 2021

Cristian Pîrvulescu

Stabilitatea sistemului şi regimului politic, dar şi a guvernului, este o condiţie importantă - dar nu sigura! - a eficienţei politice. Iar România este orice, dar nu un stat cu guvern stabil.

Competiţia internă din PNL, dar şi cea - mai puţin mediatizată şi dură - din USR-Plus aduc la suprafaţă problemele endemice ale sistemului politic românesc. Astăzi, PNL repetă oarecum istoria PSD din 2019, când prim-ministrul de atunci devenea - pentru o perioadă interimară - preşedintele partidului, amorsând o criză internă care îşi avea însă cauza în modul de funcţionare a sistemului politic. Ori, atât din cauza ambiţiilor prezidenţialiste ale unor lideri penelişti care vizează alegerile din 2024, cât şi a unor erori de analiză, PNL intră în acelaşi scenariu. Iar USR-Plus translatează şi el problemele interne şi lipsa unei structuri teritoriale, tot în planul dezechilibrelor structurale ale sistemului politic. Iar la toate acestea, pentru a completa imaginea unei coaliţii dezarticulate, se mai adaugă şi potenţialul de şantaj şi iliberalismul neasumat, dar real, al UDMR.

Compania care editează revista Forbes se listează

PRINTR-O FUZIUNE CU UN SPAC Compania care editează revista Forbes se listează

A.V.Piaţa de Capital / 30 august 2021

Entitatea nou-creată este evaluată la 630 de milioane de dolari Forbes se va lista la New York Stock Exchange, sub simbolul "FRBS" 

Forbes Global Media Holdings Inc., compania care editează revista Forbes, se va lista la bursă prin intermediul unei fuziuni cu Magnum Opus Acquisition Ltd., o firmă de tip SPAC, tranzacţie care evaluează entitatea nou-creată la 630 de milioane de dolari, conform anunţului făcut săptămâna trecută de cele două părţi. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO (ofertă publică iniţială). SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Afacerea este aşteptată să se finalizeze în ultimul trimestru din acest an sau la începutul anului viitor. După încheierea tranzacţiei, Forbes se va lista la New York Stock Exchange (NYSE), sub simbolul "FRBS".

"România ocupă un loc mai jos decât ar merita, pe harta turistică europeană"

"România ocupă un loc mai jos decât ar merita, pe harta turistică europeană"

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 30 august 2021

(Interviu cu Eduard Şerbănoiu şi Octavian Dascălu, fondatorii IezerVenture.ro) 

Reporter: Turismul este unul dintre domeniile care au suferit din cauza pandemiei. Cum aţi supravieţuit acestei crize?

IezerVenture.ro: Noi suntem deja căliţi de criză, ne-am înfiinţat în timpul pandemiei COVID-19. Decizia de a înfiinta IezerVenture.ro a venit chiar în

timpul crizei, bazându-ne pe reorientarea oamenilor către destinaţiile din natură, departe de lumea dezlănţuită şi pe nevoia tot mai mare de experienţe inedite. Ştiam că există deja interes pentru activităţile în natură propuse de noi, practic oferim "la pachet" aventură, şansa de a ajunge rapid în locuri mai izolate şi mai greu accesibile, la altitudini mari, plus experienţe inedite precum prânzul la o stână tradiţională cu produse BIO. Turiştii pot face mountain bike, pot observa animalele sălbatice în mediul lor natural, se bucură de aerul curat de munte şi se pot caza la pensiunile partenere din zonă. Credem că acest mix între aventură şi experienţe alpine, tradiţie şi insolit nu are cum să dea greş. Mai ales că zona noastră, Lereşti-Muscel, deşi este o destinaţie mai puţin cunoscută deocamdată, are multe obiective turistice cu care să se mândrească. Are potenţial de creştere.

Alocare ridicolă în PNRR pentru agricultura românească

Alocare ridicolă în PNRR pentru agricultura românească

George MarinescuFonduri Europene / 30 august 2021

Şanse mici pentru finanţarea sistemelor de irigaţii din programele operaţionale în perioada 2021-2027 

Cu 230 de milioane euro alocaţi pentru agricultură în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România se află pe ultimul loc între ţările din regiune, membre ale Uniunii Europene, într-o analiză efectuată de euractiv.com referitoare la finanţarea acestui domeniu în 13 state prin mecanismul instituit anul trecut de Comisia de la Bruxelles.

"Din cele 8 miliarde euro solicitate iniţial pentru agricultură, doar 230 milioane euro şi câteva proiecte au rămas în varianta finală a PNRR. Acestea includ implementarea unui sistem de drenare, un program privind educaţia agricolă în liceele de profil şi o serie de platforme ce urmează a fi realizate împreună cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor", arată sursa citată.

Fed pune pe creştere bursele europene şi americane

BURSELE LUMII Fed pune pe creştere bursele europene şi americane

A.V.Internaţional / 30 august 2021

Pieţele din Europa au crescut vineri, după ce preşedintele băncii centrale americane (Fed), Jerome Powell, a declarat, la reuniunea anuală a bancherilor centrali de la Jackson Hole, că instituţia pe care o conduce nu va majora dobânzile, chiar dacă va începe să reducă programul masiv de stimulare.

Deutsche Börse

- Acţiunile Vonovia SE au urcat cu 1,3%, la 58,30 euro, după ce compania imobiliară germană a plasat obligaţiuni corporative de 5 miliarde de euro cu un cupon mediu de 0,49%.

- Titlurile Deutsche Bank AG, cel mai mare grup bancar german, s-au apreciat cu 0,1%, la 10,52 euro, cele ale Commerzbank AG au coborât cu 0,4%, la 5,30 euro. Randamentul obligaţiunilor de stat germane cu maturitatea la zece ani a stagnat la minus 0,42%.

- Indicele DAX a crescut cu 0,4%, la 15.851,75 puncte.

Indicii fac un nou pas în faţă, pe fondul unui rulaj redus

BVB Indicii fac un nou pas în faţă, pe fondul unui rulaj redus

Mihai GongoroiPiaţa de Capital / 30 august 2021

Acţiunile Banca Transilvania - pe prima treaptă în topul valorii tranzacţiilor 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat în creştere ultima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, în ton cu evoluţiile din pieţele europene şi cele americane. Jerome Powell, preşedintele Federal Reserve, a semnalat la finalul simpozionului anual de la Jackson Hole ajustarea ritmului programelor de achiziţie de active derulate de banca centrală încă din finalul acestui an, dar a spus că favorizează o reducere graduală şi nu rapidă ce va continua să garanteze condiţii financiare relaxate pe pieţele financiare.

Bursele şcolare, o veşnică problemă

O.D.Miscellanea / 30 august 2021

Uniformizarea burselor şcolare a stârnit multiple discuţii, mai ales în rândul elevilor din Capitală, unde au existat nişte discrepanţe majore de la un sector la altul. Cum dezbaterile s-au purtat pe prea multe voci, şansele de a se ajunge la un numitor comun au tins spre zero.

Ministerul anticipează: şcoală online din octombrie

Ministerul anticipează: şcoală online din octombrie

O.D.Miscellanea / 30 august 2021

Anul şcolar nici nu a început bine şi este pe cale să se poticnească. Insistenţa autorităţilor ca şcoala să se facă fizic din 13 septembrie s-a lovit deja de zidul realităţii. Ministrul Educaţiei, premierul, preşedintele au vorbit despre debutul şcolii, dar toate asigurările lor depindeau de o singură variabilă legată de pandemie. Numărul infectărilor creşte de la o zi la alta, iar planurile făcute până acum sunt foarte aproape să fie lovite de nulitate. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, dacă tendinţa actuală de creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 se păstrează, în luna octombrie ar putea fi atins pragul de şase cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori, iar şcolile din localităţile cu astfel de rate vor trece în online. Cîmpeanu a avansat deja acest scenariu: "Rata de infectare din localitate, acesta va fi criteriul de funcţionare a şcolilor. În Bucureşti suntem la 0,6 la mie. Avem o rată de creştere săptămânală de 1,5. Acum o săptămână eram la 0,4 - 0,6. Dacă, din păcate, se va păstra acest trend, pe undeva prin luna octombrie este posibil, din păcate, dacă nu vom face progrese semnificative din perspectiva vaccinării, este posibil să se ajungă la pragul de 6 la mie".

Oameni şi statui, la Chişinău

PLASAMENTE ALTERNATIVE Oameni şi statui, la Chişinău

Marius TiţaInvestiţii Personale / 30 august 2021

Acum 30 de ani, în august 1991, am plecat în primul meu concediu peste hotare, în URSS. Era o excursie cu trenul până la Leningrad, actualul Sankt Petersburg, cu trecere, şi la dus, şi la întors, prin Chişinău. În capitala Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, unde am intrat cu mare emoţie, nu am stat decât să luăm un tren de două zile şi două nopţi, până la Leningrad. Cum s-a mişcat trenul, ghida a sugerat că s-ar întâmpla ceva la Moscova, că nu e prea clar cine conduce acolo, că Gorbaciov, şeful partidului şi, implicit, al statului, este în vacanţă în Crimeea. La întoarcere însă am petrecut în Chişinău ceva mai puţin de 24 de ore, cu o noapte inclusă. A doua zi era 27 august 1991.

Ministrul medaliat, premieră sportivă

JOCURILE PARALIMPICE Ministrul medaliat, premieră sportivă

O.D.Sport / 30 august 2021

Ţara noastră reuşeşte să scrie istorie în sport chiar şi în momentele mai puţin faste ale acestui domeniu de activitate. Eduard Novak este primul ministru în funcţie care câştigă o medalie la Jocurile Paralimpice. Performanţa merită semnalată şi salutată. Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a obţinut medalia de argint în proba de urmărire individuală 4000 m din cadrul concursului de ciclism de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Festivalul Astra Film, sub semnul colapsului climatic

O.D.Cultură / 30 august 2021

Schimbările climatice îi preocupă inclusiv pe artişti. Semnalele de alarmă sunt trase din toate zonele, inclusiv cea culturală. Tema centrală a celei de-a 28-a ediţii a festivalului Astra Film Sibiu este "Alerta de colaps climatic". Astra Film Festival va avea loc la Sibiu în perioada 5-12 septembrie, în aer liber, săli de cinema şi online. Accesul la cele 200 de evenimente cinematografice marca Astra Film Festival se va face conform regulilor în vigoare la data de 5 septembrie 2021, data începerii festivalului, cu respectarea tuturor normelor sanitare şi de igienă. Filmul din deschiderea festivalului ("Acum ştii", Franţa - 2021, regia Emmanuel Cappelin - premieră naţională) porneşte de la premiza că schimbările climatice vor arunca lumea în colaps.

10.000 de lei amendă, pentru munca la gri

RALUCA TURCAN ANUNŢĂ: 10.000 de lei amendă, pentru munca la gri

I.Ghe.Miscellanea / 30 august 2021

Munca la gri va fi considerată drept contravenţie şi angajatorul va fi sancţionat cu 10.000 lei pentru fiecare angajat depistat în situaţia respectivă, susţine Raluca Turcan, ministrul Muncii, care este nemulţumită de faptul că foarte multe persoane au contracte de muncă încheiate pe salariul minim pe economie.

"În ultimii aproape 10 ani, a crescut de aproape cinci ori numărul contractelor de muncă cu salariul minim, de la 350.000 contracte plătite cu salariul minim în anul 2011, la 1,2-1,3 milioane contracte încheiate la valoarea salariului minim în 2020. Din ianuarie 2021 până acum, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 120.000, adică 120.000 de persoane au intrat pe piaţa muncii, iar dintre acestea aproape 47.000 sunt plătite cu salariul minim (aproximativ 40%)", arată Raluca Turcan, care consideră că trebuie oprită practica utilizării salariului minim ca o formă incorectă de plată a angajaţilor.

Ghidul solicitantului pe Măsura 3, în dezbatere publică la MIPE

I.Ghe.Fonduri Europene / 30 august 2021

Ghidul solicitantului pentru finanţările europene restante din schema de ajutoare de stat pentru IMM-uri a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), destinatar fiind, ca beneficiar direct, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Este vorba despre reglementarea plăţilor restante pentru Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru şi reluării de la zero, într-o nouă formă, a Măsurii 3 - granturi pentru investiţii, măsuri adoptate prin OUG 130/20.07.2020.

"PNL a pierdut alegerile parlamentare din cauza deciziilor celor care acum vor să mă schimbe din funcţie"

LUDOVIC ORBAN ACUZĂ: "PNL a pierdut alegerile parlamentare din cauza deciziilor celor care acum vor să mă schimbe din funcţie"

G.M.Politică / 30 august 2021

Deciziile luate într-un grup restrâns, alcătuit din 12 persoane din fruntea PNL, au afectat scorul formaţiunii politice liberale la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, a afirmat Ludovic Orban, preşedintele formaţiunii politice liberale, la întâlnirea pe care a avut-o cu membrii partidului din judeţul Bacău.

"Nu toate deciziile mi-au aparţinut. Din G12 - cum îmi plăcea să le zic colegilor cu care mă întâlneam, am fost singurul care m-am opus unor propuneri de decizii care ne-au afectat scorul electoral. Cei care azi văd că bat toba toată ziua că PNL a pierdut alegerile parlamentare - ca să îşi găsească motiv să mă schimbe din funcţie - nu îmi aduc aminte să fi scos vreun sunet împotriva unor propuneri de decizii care ne-au afectat semnificativ scorul electoral. Dacă toţi am fi fost mobilizaţi aşa cum am fost mobilizaţi la alegerile locale, PNL şi-ar fi putut împlini potenţialul de vot care era între 29% şi 32% în toate sondajele de opinie, indiferent cine le făcea. (...) Gândiţi-vă că e greu să conduci spre victorie PNL într-o luptă cu PSD care, dacă nu ar face campanie nicio zi, ar lua 25% chiar şi fără delegaţi în secţiile de votare, în condiţiile bazinului electoral pe care şi l-a construit în 31 de ani. (...) Gândiţi-vă cu ce dificultăţi politice ne-am confruntat noi. Ne-a apărut un partid de 10% care a venit pe electoratul nostru: USR. Pe lângă partidul ăla, a mai apărut încă un partid făcut de cel care era în percepţia publică ca fiind premierul susţinut de PNL, Dacian Cioloş, care - culmea! - cei care au condus partidul până în 2017 (n.red. - Alina Gorghiu, aflată acum în tabăra premierului Florin Cîţu) l-au şi desemnat candidat pentru funcţia de prim-ministru. Noi ne-am confruntat cu o competiţie electorală pe segmentul de dreapta extrem de dificilă. Am mai avut şi PMP care ne-a luat voturi datorită electoratului remanent, taliban, care a rămas în jurul său, deoarece era electoratul lui Băsescu. De aceea, la alegerile parlamentare din 2020, spaţiul de dezvoltare al PNL a fost permanent îngustat de decizii şi greşeli făcute anterior în gândirea strategică a partidului", a afirmat Ludovic Orban.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a crescut la 4,9334 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 30 august 2021

Euro a crescut vineri, cu 0,28 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9334 lei/euro.

Pe pieţele externe, vineri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1745 dolari, în depreciere cu...

MACRO NEWSLETTER 30 august 2021

MACRO NEWSLETTER 30 august 2021

Macroeconomie / 30 august 2021

Preţurile importurilor din Germania au semnificativ peste aşteptări şi în iulie 2021, cu o rată anuală de 15%, cea mai mare din septembrie 1981, după un avans de 12,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,2%, după o creştere de...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo