Deciziile luate într-un grup restrâns, alcătuit din 12 persoane din fruntea PNL, au afectat scorul formaţiunii politice liberale la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, a afirmat Ludovic Orban, preşedintele formaţiunii politice liberale, la întâlnirea pe care a avut-o cu membrii partidului din judeţul Bacău.
"Nu toate deciziile mi-au aparţinut. Din G12 - cum îmi plăcea să le zic colegilor cu care mă întâlneam, am fost singurul care m-am opus unor propuneri de decizii care ne-au afectat scorul electoral. Cei care azi văd că bat toba toată ziua că PNL a pierdut alegerile parlamentare - ca să îşi găsească motiv să mă schimbe din funcţie - nu îmi aduc aminte să fi scos vreun sunet împotriva unor propuneri de decizii care ne-au afectat semnificativ scorul electoral. Dacă toţi am fi fost mobilizaţi aşa cum am fost mobilizaţi la alegerile locale, PNL şi-ar fi putut împlini potenţialul de vot care era între 29% şi 32% în toate sondajele de opinie, indiferent cine le făcea. (...) Gândiţi-vă că e greu să conduci spre victorie PNL într-o luptă cu PSD care, dacă nu ar face campanie nicio zi, ar lua 25% chiar şi fără delegaţi în secţiile de votare, în condiţiile bazinului electoral pe care şi l-a construit în 31 de ani. (...) Gândiţi-vă cu ce dificultăţi politice ne-am confruntat noi. Ne-a apărut un partid de 10% care a venit pe electoratul nostru: USR. Pe lângă partidul ăla, a mai apărut încă un partid făcut de cel care era în percepţia publică ca fiind premierul susţinut de PNL, Dacian Cioloş, care - culmea! - cei care au condus partidul până în 2017 (n.red. - Alina Gorghiu, aflată acum în tabăra premierului Florin Cîţu) l-au şi desemnat candidat pentru funcţia de prim-ministru. Noi ne-am confruntat cu o competiţie electorală pe segmentul de dreapta extrem de dificilă. Am mai avut şi PMP care ne-a luat voturi datorită electoratului remanent, taliban, care a rămas în jurul său, deoarece era electoratul lui Băsescu. De aceea, la alegerile parlamentare din 2020, spaţiul de dezvoltare al PNL a fost permanent îngustat de decizii şi greşeli făcute anterior în gândirea strategică a partidului", a afirmat Ludovic Orban.
Şeful PNL le-a mai transmis membrilor de partid că el nu crede că poate exista vreun primar liberal care să accepte să voteze cu un candidat la preşedinţia partidului doar pentru că acel candidat şi oamenii din jurul lui îi promit alocarea unor resurse financiare. Ludovic Orban a precizat că acceptarea acordării votului pentru un astfel de candidat seamănă cu situaţia din 2014, când prin intermediul ordonanţei de urgenţă 55, PSD a convertit în social-democraţi mai mulţi aleşi locali din partea PNL.
"Nu votaţi pe recomandări făcute pe linie ierarhică. Conform statutului PNL, nu se poate da mandat imperativ niciunui delegat la Congres, chiar dacă comitetul director judeţean dă o hotărâre de susţinere a unei moţiuni sau a alteia, fiecare delegat având dreptul să voteze aşa cum doreşte. (...) PNL nu poate fi condus ca o instituţie. Nu poţi să conduci prin frică, nu poţi să conduci prin ordine, nu poţi să conduci impunând o autoritate care nu este izvorâtă din înţelegerea şi capacitatea de a genera acţiunea potrivită. (...) În politică nu e totul despre a câştiga puterea cu orice preţ, ci este vorba despre ce faci cu ea. Folosirea improprie a puterii e mai gravă şi mai periculoasă decât a nu exercita puterea", le-a transmis Ludovic Orban membrilor de partid, care a ţinut să menţioneze că el nu împarte membrii ca făcând parte din echipa câştigătoare sau necâştigătoare şi nici în vedete sau non-vedete.
Congresul PNL, la care va fi ales viitorul preşedinte al formaţiunii politice liberale, va avea loc în 25 septembrie. Atunci cei 5000 de delegaţi din toată ţara vor trebui să aleagă între cele două moţiuni depuse: Forţa Dreptei - moţiunea lui Ludovic Orban sau România Liberală - moţiunea premierului Florin Cîţu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2021, 10:57)
Gutzanii astia isi trag singuri in mecla. Spectacol hidos.
2. N-am titlu
(mesaj trimis de Johnny în data de 30.08.2021, 13:27)
Devine tot mai evident faptul ca fostii PDL incearca, si pare a avea sanse, sa acaparaeze PNL-ul. Chiar si numirea de la finante o demonstreaza. Nu-i de mirare ca Boc, criminalul economic al Romaniei, este asa exaltat in sustinerea teparului de Citu! Marea mea surpriza, foarte neplacuta!, e perceptia ca si Iohannis pare a fi parte a acestei conspiratii de distrugere a PNL!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2021, 15:11)
Bună dimineața Ioane. Păi nu Plăvanul a promovat și legitimizat USR-PLUS prin numirea păcăliciului Csolosh pe post de premier? Nu Plăvanul a demantelat PNL-ul prin eliminarea persoanelor conservatoare din PNL și înlocuirea lor cu păduchi globaliști? Nu Plăvanul îl susține pe pușcăriașul alcoolist și drogangiu Cuțu? Cuțu - un analfabet economic, un individ care se exprimă asemenea unui elev de clasa a 3-a.
2.2. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Johnny în data de 30.08.2021, 15:42)
Buna ziua, anonimule. O mica paranteza pentru inceput: nu sunt Ioan! Trecand peste asta, faptul ca Iohannis a sustinut o coalitie cu USR-Pus nu m-a surprins pentru xa nu era alta varianta de a forma guvernul. Surpriza mea e faptul ca Iohannis sutine acum PDL-ul, adica aia care l-au "faultat" cat au putut cand erau la butoane. O alianta Iohannis-Boc mi-ar fi parut un vis urat pana acum ceva vreme! Doar ca si Ileana Cosanzeana cred c-a imbatranit urat!