Piaţa imobiliară din România a înregistrat un început de an pozitiv, cu un volum total al investiţiilor de 169 milioane euro în primul trimestru al anului. Valoarea este mai mult decât dublă faţă de trimestrul anterior şi aproape la acelaşi nivel cu perioada similară a anului trecut, semnalând o revenire susţinută a interesului investitorilor pentru active locale, conform unui comunicat transmis redacţiei.
În paralel, sectorul de birouri din capitală continuă să dea semnale pozitive. Deşi volumul total al închirierilor a fost mai mic decât anul trecut, cererea netă (take-up) a crescut cu 38% faţă de Q1 2024, depăşind media ultimilor cinci ani. CBRE remarcă o intensificare a cererii pentru activele de calitate, în condiţiile în care oferta nouă este limitată, astfel rata de neocupare la nivel de Bucureşti continuă să scadă, ajungând la 11,9%. Efectele cererii consistente şi a ofertei limitate se observă cel mai intens în zona Centrală, unde rata de neocupare atinge un record minim al ultimilor ani, de doar 2,9%.
"Lipsa livrărilor noi în 2025 şi pipeline-ul modest estimat pentru următorii ani creează premisele unei presiuni asupra ofertei, ceea ce ar putea continua trendul de creştere a chiriilor şi o accentuare a interesului investitorilor pentru clădirile existente bine poziţionate", detaliază Laura Dumea-Bencze, Head of Research & Director Investment Properties, CBRE România.
După o perioadă de relativă stagnare, segmentul de retail a revenit în fruntea clasamentului investiţional, atrăgând 66% din volumul total in Q1 2025. Această tendinţă, consolidată în ultimii doi ani, reflectă încrederea sporită în consumul intern şi în fundamentele economice solide. Creşterea salariului mediu net cu 13% în 2024, alături de o rată a şomajului stabilă şi o putere de cumpărare în creştere, au susţinut apetitul clienţilor pentru cumpărături şi al chiriaşilor pentru dezvoltare, ceea ce a atras investitorii pentru spaţiile comerciale, potrivit comunicatului.
În Q1 2025, investitorii internaţionali au tranzacţionat 90% din volumul total al investiţiilor, însă capitalul românesc continuă să fie prezent şi activ, confirmând o maturizare treptată a pieţei naţionale.
CBRE estimează că volumul total al investiţiilor ar putea depăşi 1 miliard de euro până la finalul anului, în creştere cu aproximativ 35% faţă de 2024. Într-un sens mai larg, scăderea ratei dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene, combinată cu un volum solid de tranzacţii în lucru, susţine această perspectivă de creştere. În acest context, experţii CBRE consideră că este probabilă o comprimare a randamentelor pentru activele premium până la finalul anului, în special în sectoarele de birouri şi retail, se mai precizează în comunicat.
Opinia Cititorului