• (Interviu cu Eduard Şerbănoiu şi Octavian Dascălu, fondatorii IezerVenture.ro)
Reporter: Turismul este unul dintre domeniile care au suferit din cauza pandemiei. Cum aţi supravieţuit acestei crize?
IezerVenture.ro: Noi suntem deja căliţi de criză, ne-am înfiinţat în timpul pandemiei COVID-19. Decizia de a înfiinta IezerVenture.ro a venit chiar în timpul crizei, bazându-ne pe reorientarea oamenilor către destinaţiile din natură, departe de lumea dezlănţuită şi pe nevoia tot mai mare de experienţe inedite. Ştiam că există deja interes pentru activităţile în natură propuse de noi, practic oferim "la pachet" aventură, şansa de a ajunge rapid în locuri mai izolate şi mai greu accesibile, la altitudini mari, plus experienţe inedite precum prânzul la o stână tradiţională cu produse BIO. Turiştii pot face mountain bike, pot observa animalele sălbatice în mediul lor natural, se bucură de aerul curat de munte şi se pot caza la pensiunile partenere din zonă. Credem că acest mix între aventură şi experienţe alpine, tradiţie şi insolit nu are cum să dea greş. Mai ales că zona noastră, Lereşti-Muscel, deşi este o destinaţie mai puţin cunoscută deocamdată, are multe obiective turistice cu care să se mândrească. Are potenţial de creştere.
Reporter: Cum v-a venit ideea de a înfiinţa IezerVenture.ro în plină pandemie?
IezerVenture.ro: Ne gândim de mult la a pune turismul din zona noastră natală pe harta industriei ospitalităţii din România, dar ideea s-a concretizat în acest an. Oamenii au redescoperit destinaţiile din ţară, în natură, şi experienţele unice legată de viaţa mai simplă de la ţară şi tradiţiile locale. Aşa că am înfiinţat IezerVenture.ro pentru a satisface nevoia de a fi cât mai aproape de natură şi pentru a pune pe harta destinaţiilor turistice zona aceasta minunată de la poalele Munţilor Iezer-Păpuşa.
Reporter: Din ce zonă vine cea mai mare cerere şi pentru ce tip de turism?
IezerVenture.ro: Cei mai mulţi dintre turiştii nostri sunt din zona Bucureşti-Ilfov, atraşi de oferta noastră de experienţe montane la puţin peste două ore de casă. Ne vizitează şi cei din Constanţa, Braşov sau chiar din Cluj-Napoca, dar în general cei care ne trec pragul sunt din sudul ţării. Sunt oameni dinamici, ocupaţi, dornici de exprienţe inedite şi gata să guste şi puţină aventură 4X4 pe drumuri montane. Există interes cert şi din partea turiştilor străini.
Reporter: Ce solicitări noi au turiştii? Ce caracteristici trebuie să îndeplineasca pachetele dumneavoastră turistice?
IezerVenture.ro: Turiştii se uită acum cu tot mai mult interes către destinaţiile locale de calitate, care le oferă experienţe noi şi memorabile, în natură. Am simţit acest trend de creştere susţinută a cererii, interesul este deosebit de mare şi se manifestă în continuare, aşa că rezervările pe IezerVenture.ro merg excelent.
Reporter: Ce planuri aveţi pentru IezerVenture.ro?
IezerVenture.ro: Oferirea de servicii mai complexe, special concepute pentru segmentul team-building, extinderea perioadei sejurului cu mai multe zile de explorare şi includerea de noi experienţe pentru oaspeţii noştri sunt câteva din obiectivele pe termen scurt ale IezerVenture.ro. La acestea se adaugă şi atragerea turiştilor străini, imediat ce condiţiile impuse de pandemia COVID-19 o vor permite, interes există deja. Vrem să introducem în circuitul turistic propriile unităţi de cazare. Căsuţele premium din lemn cu o arhitectură deosebită sunt foarte căutate pentru că oferă nu doar confort, intimitate, libertate şi siguranţă, ci şi experienţe deosebite. Acesta este unul dintre principalele obiective ale IezerVenture.ro pentru anul viitor.
Reporter: Care a fost investiţia iniţială în IezerVenture.ro şi la cât estimaţi că va ajunge cifra de afaceri a companiei la finalul acestui an?
IezerVenture.ro: Investitia iniţială a fost de aproximativ 98.000 de lei şi estimăm că cifra de afaceri pe anul acesta va depăşi 150.000 de lei. Este un business la început de drum, dar promiţător, ne-am pus toată energia, experienţa şi pasiunea şi rezultatele au apărut deja. Cererea se menţine ridicată şi pentru prima jumătate a toamnei.
Reporter: Cum au evoluat preţurile în domeniu?
IezerVenture.ro: Noi am decis să menţinem preţurile de lansare pe tot parcursul acestui an. Pachetul de bază, cel fără cazare, este de 350 de lei/persoană şi include vizita la barajul Râuşor şi coada lacului, excursia de off road cu posibilitatea turiştilor de a conduce maşina, vizita la Cimitirul Eroilor, un prânz tradiţional cu produse BIO la stână şi, eventual, emoţia întâlnirii cu animalele sălbatice care trăiesc în zonă. Celelalte pachete IezerVenture.ro sunt mai complexe.
Reporter: Ce atuuri au pachetele turistice pe care le aveţi în ofertă în faţa concurenţei? Cu ce îi atrageţi pe turişti?
IezerVenture.ro: Concurenţă la noi în zonă...nu prea există. Îi atragem pe turişti cu faptul că experienţele noastre sunt unice şi 100% autentice. Am obosit de câte ori am auzit în zonă expresia "lasă că merge şi aşa", de aceea vrem să arătam că şi la noi, în România, poţi avea parte de aventuri şi experienţe unice. Vrem să schimbăm această stare de fapt. Un loc mai accesibil şi mai potrivit pentru aventură în natură decât Lereşti, Argeş, mai greu poţi găsi.
Reporter: Unde se află România turistică pe harta europeană?
IezerVenture.ro: România are şi munte şi mare şi Deltă, tradiţii şi experienţe variate, aproape tot ce şi-ar putea dori cineva de la o destinaţie. Este o destinaţie completă, dar nu are, din păcate, o strategie coerentă în turism. Toţi turiştii străini sunt plăcut surprinşi de România, dar se fac prea puţine eforturi pentru a-i atrage la noi. Aşadar, România ocupă un loc mai jos decât ar merita în turism.
Reporter: Ce perspective are segmentul de piaţă în care activaţi?
IezerVenture.ro: Credem că foarte bune, este un domeniu relativ nou, incitant şi noi suntem bucuroşi că am început cu dreptul.
Reporter: Multumim!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2021, 00:07)
La barajul Rausor si Leresti am fost singur, cu masina personala. Frumos, dar nu se compara cu Bulgaria. Nu voi plati 350 de lei pentru asa ceva.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2021, 00:07)
PS: am intalnit si o vulpe care urca o panta foarte abrupta.
1.2. Merita vizitata zona Leresti Arges (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Carmen în data de 30.08.2021, 10:39)
Zona Leresti de la baza Masivului Iezer-Papusa foarte frumoasa. Munti impozanti, lacuri glaciate si obiective turistice foarte interesante. Experiente palpitante oferite de cei de la Iezervanture.ro. O sa revin!
1.3. Compari mere cu pere (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dan în data de 30.08.2021, 10:45)
Hai sa nu mai comparam merele romanesti cu perele bulgaresti. Sau invers. Drumul pana in Bulgaria e gratis? Costa mai mult de 360 lei, va spune unu care a mers des vara la plaja si iarna la ski la bulgari. Dar nu msi e nici pe departe la bulgari ce a fost pana acum doi-trei ani.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2021, 16:44)
Nu am zis ca este urata. Voi merge in excursii de o zi. Dar vacanta, in Bulgaria.
2. Nici gand !
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2021, 11:20)
Romania este o tara ostila, cu oameni rudimentari si ticalosi. Frumustile naturii (din care inca mai avem neitinate de constructii idioate) nu pot compensa stresul indus de soselele mizerabile populate de tarani primitivi care iti taie calea din toate directiile, unde esti haituit de echipajele bravei politii romane, unde stai ore in sir la accidente imbecile manageriate mizerabil de acea institutie de rahat numita ISU (al careia singurul lucru functional este PR-ul). Nu suntem o tara civilizata cu toalete publice, cu fantani publice cu apa potabila, cu cosuri de gunoi, in fine cu minimele atribute ale civilizatiei. Pentru multi dintre noi vacanta incepe in momentul in care parasim tara si nu vad niciun motiv rational pentru un strain sa vina aici. Daca stau si ma gandesc cred ca suntem cea mai urata tara din Europa.
2.1. Romania e o tara frumoasa. Omul sfinteste locul! (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Popa M în data de 30.08.2021, 12:49)
Omul sfinteste locul si fiecare dintre noi putem da un exemplu in acest sens. In loc sa ne pierdem vremea improscand cu noroi si asteptand sa moara "capra vecinului" ar trebui sa facem noi ceva pentru tara aceasta. ceva constructiv. Daca vom continua sa si sa ne limitam la critica si a ne varsa naduful pe internet, nu facem decat sa ne afundam in groapa din curtea curtii nationalilor care nu au norocul sa aiba toalete in casa.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2021, 17:25)
Corect, dar care om???
Incearca: OAMENII sfintesc locul, INCLUSIV turistii, ca dupa cum stii nationalii nostrii sunt mandria lumii !
Si in loc sa ridicam ode celor care practica normalitatea , mai bine eliminam 50% din HORECA, iar ce ramen bun, sa ii faca pe vecinii nostrii sa planga dupa noi!
Dar e mai usor sa stam cu mana intinsa , oare bulgarii primesc ceva de la statul lor ca sa faca turism , asa bine cum il fac?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Popa M în data de 30.08.2021, 18:50)
Corect, oamenii sfintesc locurile. Ei sunt cei care-si asuma numele si ideile in public. Si un OM singur poate sfinti o lume. Hai sa lasam ura, sa trecem la a construi ceva. Macar cu o vorba buna. la inceput a fost cuvantul, nu?