Federal Reserve nu mai poate planifica oprirea tiparniţei fără distrugerea economiei mondiale

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 august 2021

"Federal Reserve nu este aproape de o greşeală de politică monetară. Greşeala a fost deja făcută. Acum se confruntă cu cea mai mare bulă speculativă din istorie şi caută cu disperare să organizeze o aterizare lină". (Sven Henrich)

Călin Rechea

Au existat mari aşteptări de la discursul preşedintelui Federal Reserve, Jerome Powell, în cadrul simpozionului de la Jackson Hole, din nou virtual, organizat anual de Federal Reserve Bank of Kansas City.

În timp ce numeroase opinii subliniau că temperarea programului de relaxare cantitativă ar fi o greşeală, voci cu greutate de pe pieţe şi din presa financiară se pronunţau pentru trecerea cât mai rapidă la reducerea achiziţiilor de obligaţiuni, guvernamentale şi ipotecare, ca prim pas înainte de trecerea la majorări ale dobânzii de politică monetară, în condiţiile în care inflaţia nu dă deloc semne că ar fi "tranzitorie".

Bloomberg a scris recent că "Powell trebuie să transmită un mesaj referitor la eliminarea treptată a relaxării cantitativă", deoarece "lipsa cererii nu mai reprezintă o problemă, ci există un exces de cerere, pe fondul unui deficit de ofertă, care nu face decât să împingă în sus preţurile". Oare nu se poate găsi o cale de acoperire a deficitului de ofertă tot prin tipărire?

În opinia analistului financiar Sven Henrich, "Federal Reserve nu este aproape de o greşeală de politică monetară", deoarece "greşeala a fost deja făcută, iar acum "se confruntă cu cea mai mare bulă speculativă din istorie şi caută cu disperare să organizeze o aterizare lină".

După ce Robert Kaplan, preşedintele Federal Reserve Bank of Dallas şi fost bancher la Goldman Sachs, a declarat pentru Barron's că "efectele colaterale nedorite ale achiziţiilor de active financiare au început să depăşească beneficiile", analistul financiar Jim Grant a declarat, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune CNBC, că "Fed-ul se joacă cu focul", în condiţiile în care aproape nimeni nu se întreabă de ce este necesară continuarea politicilor de relaxare cantitativă.

Una dintre cele mai "agresive" declaraţii a venit dintr-o direcţie neaşteptată, respectiv de la un oficial al companiei BlackRock, cel mai mare administrator de active financiare la nivel global, cu un portofoliu de aproape 10 trilioane de dolari. Mai mult, BlackRock se ocupă direct şi de administrarea unui portofoliu de active pentru Federal Reserve.

Înainte de discursul lui Powell, Rick Rieder, director de investiţii pentru titlurile cu venit fix în cadrul companiei, a declarat pentru CNBC că "Fed-ul ar fi putut începe temperarea cu multe luni în urmă", în condiţiile în care "există prea multă lichiditate pe piaţă".

Care este situaţia în prezent? Bilanţul Federal Reserve a depăşit pragul de 8 trilioane de dolari la mijlocul lunii iunie 2021, iar ultimele date oficiale arată o valoare de 8,33 trilioane, în condiţiile în care portofoliul de obligaţiuni guvernamentale a ajuns la 5,34 trilioane, iar portofoliul de titluri ipotecare (MBS) a depăşit 2,4 trilioane de dolari (vezi graficul 1). La începutul lunii martie 2020 valoarea bilanţului băncii centrale americane era de 4,24 trilioane de dolari.

Federal Reserve nu mai poate planifica oprirea tiparniţei fără distrugerea economiei mondiale

Acest "tsunami" de lichiditate a dus bursele şi preţurile de pe piaţa imobiliară din SUA la noi recorduri şi a ajuns să "sufoce" instituţiile financiare, care au început plasarea tot mai agresivă a lichidităţii la Fed, în cadrul facilităţii reverse repo, prin care băncile şi fondurile de investiţii cumpără obligaţiuni guvernamentale de la Federal Reserve cu obligaţia de revânzare.

De la o medie zilnică de aproximativ 150 de miliarde de dolari în aprilie 2021, pe fondul participării a circa 20 de contrapartide, valoarea operaţiunilor reverse repo a a ajuns la 1,12 trilioane de dolari la sfârşitul săptămânii trecute (vezi graficul 2), în condiţiile în care numărul contrapartidelor a urcat până la 80.

Federal Reserve nu mai poate planifica oprirea tiparniţei fără distrugerea economiei mondiale

Soldul operaţiunilor reverse repo nu a coborât sub 900 de miliarde în august 2021, iar valoarea medie zilnică a fost de 1,04 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă "neutralizarea" a circa nouă luni de relaxare cantitativă.

Bineînţeles că nu există nicio logică în a cumpăra titluri prin tipărire, iar apoi să încerci "neutralizarea" excesului de lichiditate prin extinderea operaţiunilor reverse repo. Sau poate că există. Federal Reserve plăteşte o dobândă de 0,05% pentru sumele plasate în această facilitate, pe lângă o dobândă de 0,15% pentru rezervele excedentare ale instituţiilor financiare de la banca centrală.

Conducerea editorială a cotidianului Financial Times a precizat că "simpozionul reprezintă o şansă pentru Fed să ofere claritate", în condiţiile în care "datele recente din SUA arată că ritmul redresării s-a moderat deja, pe fondul colapsului încrederii consumatorilor şi a volumului neaşteptat de scăzut al vânzărilor retail".

Dar de unde ar putea veni claritatea când însăşi banca centrală americană se confruntă, conform caracterizării din FT, cu o "perspectivă foarte incertă"?

Din păcate, chiar şi fără incertitudine, nimeni nu poate aştepta claritate de la băncile centrale, mai ales de la cele care au puterea să influenţeze pieţele globale.

"Claritatea este o anatemă pentru băncile centrale", scrie un cititor pe marginea editorialului din Financial Times, iar ceea ce urmăresc este "manipularea aşteptărilor fără nicio acţiune".

Afirmaţia cititorului FT este susţinută chiar de discursul lui Jerome Powell din cadrul simpozionului, unde au fost oferite doar intenţii vagi de acţiune, care pornesc de la premisa inflaţiei tranzitorii, în ciuda realităţilor din economie şi chiar a prognozelor de la diviziile Federal Reserve .

Un alt cititor este mult mai dur şi susţine că "băncile centrale nu sunt responsabile doar pentru creşterea inegalităţii în lume, ci şi pentru degradarea morală tipică civilizaţiilor în declin".

"Discursul lui Powell place pieţelor, care pornesc de la ipoteza că temperarea relaxării cantitative reflectă o economie puternică", a scris analistul financiar James Rickards, autorul cărţii "Noua Mare Depresiune", pe contul său de Twitter. Apoi a venit şi avertismentul: "această ipoteză ignoră faptul că Fed-ul greşeşte mereu în orice problemă".

Este foarte greu de crezut că Federal Reserve va avea acum dreptate, mai ales după dezechilibrele fără precedent acumulate nu doar la nivelul economiei americane, ci şi la nivelul economiei mondiale.

Sau după cum spunea scriitoarea Ayn Rand, "poţi să ignori realitatea, însă nu poţi ignora consecinţele ignorării realităţii".

După ce arată că există tot mai multe semnale ale unei încetiniri economice, economistul spaniol Daniel Lacalle afirmă că "în aceste condiţii nu se poate tempera programul de relaxare cantitativă", iar "băncile centrale se confruntă cu o dilemă diavolească rezultată din propriile lor politici".

Verdictul lui Lacalle este că băncile centrale vor lăsa inflaţia să crească şi vor crea stagflaţie, în loc "să sperie pieţele prin reducerea achiziţiilor de active".

Este mult prea târziu pentru aterizarea lină. Pentru aşa-numitele elite politice şi economice a mai rămas doar "soluţia" utopiei totalitare "construite" după o Mare Resetare, însă şi aceasta presupune o "aliniere" mai mult decât perfectă a "astrelor".

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Felicitări pentru articol!

    tiparnitele merg continuu de sute de ani, n au nici o legatura cu economia. Ex cel mai clar este urmatorul....datoria SUA este de 300% din PIB si se mareste in fiecare an, de zeci de ani iar economia Romaniei este praf de cel putin 10 ani, decind bancile internationale si au retras capitalul etapizat, investitorii straini au vindut toate titlurile de stat romanesti si au iesit din Romania precum au vindut si activele fizice romanesti si au iesit cu banii din tara, numarul insolventelor si falimentelor creste anual cu cite 2 cifre.......deci avem economie O de ani si ani de zile dar banuti de pensii speciale, pensii, salarii astronomice la multe categorii de bugetari si indemnizatii pentru miile de guvernanti si suitele lor precum si ajutoare sociale, se gasesc mereu....deci tiparnita UE si a lumii functioneaza incontinuu indiferent de economia lumii ,care se pare ca i formata din citeva megacorporatii, care conduce si clasa politica a lumii, in defavoarea omului de rind ,indiferent de culoarea pielii si a religiei.

    Si la noi ar trebui sa se tipareasca bani pentru toate cele necesare. Smecherii spun ca tiparirea banilor fara

    'acoperire' aduce inflatie. Asta la fraieri. UE a tiparit euro dupa criza din 2008 fara sa mai apara inflatia. 

    1. Nu tiparirea banilor duce la inflatie!

      Daca tiparesti bani simultan cu expansiune de credit sau achitare de credit nu se genereaza inflatia perceputa de omul de rand (ca si soc sever). 

      Inflatia perceputa de omul de rand se genereaza cand Creditarea Cade pe trend si Gov / Banca centrala varsa banii in piete ducand la cresteri nominale de venituri. 

      Cresterile nominale de venituri sau impusl inflationist, impulsul inflationist da semnal de alte investitii, alte investitii da semnal de formari alte credite, alte credite sa semnal de acumulare inflatie din piata si directionare in achitari de credit, achitari de credit da semnal in sterilizare masa monetara daca nu este utmata procentual de alte forme de credit. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Cand vom scapa de slugoii idioti care sunt acum la butoane, poate vor veni unii mai normali si vor putea tipari ceva bani.

      nu conteaza cine este la butoane.

      Sistemul monetar - economic - social perpetueaza real aceleasi comportamente. 

      Sistemul este angrenat nevoilor reale ale societatii chiar daca peste aceste nevoi unii vor pierde si altii vor castiga. 

      Si cand a fost etalon aur (balansare aur in contrapartida creditului) , si cand a fost etalon “spite de grau” (adica balansare reala pe marfuri in contrapartida creditului), si cand avem “credit curent” (currency in circulatie) cu conturile curente liberalizate (balansare pe creditare simultana cu inflowrile si outflowrile de capital nominal circulat). 

      currency in circulatie era si pe vremea egiptului si pe vremea romanilor iar cand trebuiau sa balanseze cu bunuri reale sau aur si ajungeau pe minime stocuri generau razboaie ca sa puna mana pe etc forme de trezorerii (sclavi / angajati, terenuri, resurse, aur, imobiliare, etc). 

      semnat comenturi “cretine” 

      "Sistemul este angrenat nevoilor reale ale societatii chiar daca peste aceste nevoi unii vor pierde si altii vor castiga" Exemplu: 'sistemul' adica Bernard Lawrence Madoff a 'angrenat' nevoile societatii adica ale lui si pacientii au pierdut.

      Conteaza cine este la butoane. Una este sa ai un cretin vandut precum citu si alta este sa ai un specialist care intelege ca este in slujba cetatenilor (romani) si actioneaza in acest sens. 

      istoria te contrazice!

      Catul nu are voie sa dea soc anticiclic!! 

      Catul se supune comportamentului economic dat de oameni!!! 

      Asa cum avem explozie in formari de “familii noi cu copii”; aceste formari dau impuls / bula de cerere in toate comoditatile aferente sadisfacerii nevoilor respective. Bule de cerere etapizate ce se propaga pe ciclul vietii al ponderei unei societatii! 

      Catul NU avea Voie sa nu Verse Banii in piata!!! 

      Nu avea voie nici banca centrala europeana nici banca usa!!! 

      Ele se supun multiplicatorului financiar de a fractiona rezervele si a devaloriza masa monetara noua circulata pentru a se putea face transferul tuturor activelor / nevoilor intre generatii!!! 

      Putea sa fie Ponta sau Dancila - Dragnea, tiparnita nu se oprea!!! 

      Tiparnita DOAR accelereaza sau decelereaza istoric; si rare ori oprita! 

      Velocitatea “banilor” in USA atinge minim in timp ce in alte economii atinge maxim! 

      Forma de indatorare a altor natii in valuta forte ajuta emitentul principal de valuta forte sa sustina intern imperiul economic! 

      Cand Natiile indatorate se “achita” fata de valuta principala, imperiul / valuta cade in termeni reali! 

      ps: dn Rechea datoria in marja a inceput corectia! 

      semnat comenturi “cretine” 

    deficitul de oferta tocmai vine din spate.

    Se observa cu ochiul liber in piata. 

    Chiar daca unii au fost maturati se observa cum violent a aparut excedent de oferta ce incepe sa traga preturile in jos. 

    Vorbesc cu date personale si cu liste de preturi la bunuri si servicii tranzactionate in raport cu veniturile nominale si cresterea Murilor in piete. 

    Unele piete se duc pravale dar altele au accelerat e termen scut catre noi formari de capital (deci stocuri / deci excedent de oferta se acumuleaza simultan cu deficitul de cerere ce a atins excedent de cerere si incepe sa amorteasca - nu inca). 

    Se atinge Platoul din varf in urmatoarele trimestre; local unele piete au inceput sa cada in termeni reali din cauza migratiei masive de capital nominal (exituri facute si deplasarea capitalurilor in alte piete). 

    Oricum e Crak Up Boom! - mai este pana se va resimtii in piata inversarea politicii monetare. 

    Cand stocurile Imobiliare se vor absorbii atunci productivitatea va concura la acumulare / achitare bani / credit in piata tragand ponderea piete in jos. 

    Consumul mai mare ca puterea de economisire da impuls in hording sau achitare mai mare ca lafaiala din trend. 

    Avem youth in piete ce da semna de intrare in productivitate pe venituri reale mai mici si pe compodtamente viitoare de acumulare etc avansuri pentru viitoare achizitii atunci cand vor intra in randul lumii (vor forma familii). 

    Pana vor intra si ei in randul lumii preturile la alte comoditatii se vor scumpii fortandu-ui sa acumuleze “bani” pentru achizitii viitoare cotate la alte valori nominale. 

    Doar ca au de partea lor o portita / avantaj ce nu poate fii manipulat economic: exitul din trend a generatiei imbatranite si vanzarile de stocuri imobiliare in cascada peste stocurile imobiliare noi livrate. 

    Acest comportament trage piata financiara in jos. 

    Acum comportamentul e ca pondere de formare familii (generatia 25-37-35 ani formeaza familii si genereaza bule de credit). Batranii care asteapta rabdatori sa vanda si sa se mute in alte zone urmaresc cu interes fluctuatia activelor pe trend, iar cand vor fii stransi cu usa financiar (cand pensiile lor in termeni reali se vor prabusii pe ciclu / trend) vor face exituri fortate la activele detinute. 

    Fenomen repetat dupa spargerea fiecarei bule financiare care duc inevitabil la scumpirea traiului simultan cu caderea activelor in termeni reali pe ciclu. 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Cresterea Murilor in piete duce la hording de creditare pe partea de exit din trend a generatiei imbatranite care se observa cu ochiul liber ca este perceputa de omul de rand ca si soc (sever) inflationist.

      cand estimezi si cu cat ca vor scadea preturile la imobiliare in tara noastra? ma hazardez sa spun ca anul viitor prin primavara incep sa scada si in cativa ani ajuing la jumatate din valoarea actuala. Gresesc?

      cu cat acceleratia CAGRului este procentual mai mare cu atat mai lunga o sa fie corectia.

      media istorica este 3-5-6%yoy tot ce sare din curba o sa fie adus la valoarea reala data de Piata. 

      De totalul pietei in raport cu bunurile si serviciile tranzactionate. 

      Atentie imobiliarele nu trebuie sa cada si in termeni nominali!!! 

      Caci daca govul si banca centrala infleaza masa monetara fara contrapartida in bunuri atunci masa monetara va ridica in nominal totalul valorilor trecute; asa cum dau drumul in cada la apa: presiunea genereaza valuri ce se propaga in cada (piata); apa in crestere uniformizeaza volumul, ca cat mai multe persoane / bunuri tranzactionate bagi in cada cu atat ridica volumul (iluzia velocitatii banilor), cu cat scoti din cada bunuri servicii si opresti robinetul apei (banilor) cu atat scade volumul si invetineste velocitatea dar bunurile si serviciile ramase in joc vor beneficia pozitiv de totalul apei ramas (bani / credit in circulatie). 

      Asa cu si in 82- 90 bunurile si serviciile se prabuseau iar masa monetara continua sa creasca ducand la inflatia severa din 90 si cv. 

      Simultan angajatii “produceau” in pierdere fara desfacere si primeau prin granturi gov catre firme salariile. 

      Ca imobiliarele sa se corecteze in nominal bancile centrale trebuie sa inceapa “sterilizarea” banilor corculati. 

      De obicei acest comportament se intampla cand populatia achita mai mult pe ciclu datoria prin productivitate decat sa speculeze / consume. 

      semnat comenturi “cretine” 

      avem deja la S&P 500 PE de peste 45 ... de ceva vreme (2 luni) da semnale ca nu poate sa mai cucereasca alt varf.

      Avem in BTC exituri masive ce au fort tinute cu CREDIT nu cu CASH! 

      In maxim 6 - 8 luni se va inversa in S&P500 raportul PE catre descendent! 

      Urmeaza 10-20 de ani de Reduceri in termeni reali in piata la o vadtitate de compditati tranzactionate!!! 

      In raport cu veniturile nominale! 

      Astazi veniturile nominale (in unele piete) cumpara un cos mai mare (o varietate mai mare) de comoditati tranzacrionate. 

      Acum 15 ani venitul nominal cumpara putine comoditati! 

      semnat comenturi “cretine” 

      Imobiliarele nu se asteapta si cumpara!

      Se cumpara si se asteapta! 

      !!! In raport corect de PE!!! 

      Inflatia induce distrugerea datoriei trecute! 

      Pedepseste pe cel ce “economiseste” si rasplateste pe cel ce a “creditat”. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Atunci sfatul d-voastra ar fi sa cumpar o casa la preturile de acum si sa imi iau credit> Mi se pare foarte riscanta aceasta optiune, roborul e mic acum, o crestere majora afecteaza enorm dobanda(acum e 1, 5% fata de 16% cat era prin 2008) Ma intereseaza o casa care costa actual peste 250000 euro fata de 150000 cat era aproximativ acum 6 ani

      Sfatul meu e sa cumperi in raport corect de PE si in raport corect cu levierul folosit!

      Nu cumpara lucruri in panica! 

      Nu cumpara scump! 

      Nu specula caci economia te va matura! 

      semnat comenturi “cretine” 

      Cu cat se acumuleaza mai mult credit in sistem cu atat se pune presiune descendenta pe Robor sau etc dobanzi nominale.

      Ele vor fluctua pozitiv dar trendul istori este descendent pana la adoptarea altor politici monetare (nu inainte de pregatirea altui jubileu al datoriilor din sistem). 

      Roborul nu trebuie sa te sperie ci “valoarea” cevaului pe care il cumperi in raport cu posibilitatea acelui ceva de a genera venituri mai mari fata de “povara / datoria” carata in timp. 

      Masa monetara arata in timp exponentialitate chiar daca urmeaza o franare a acceleratiei pe ciclu! 

      Referitor la achizitie, se pune intrebarea: “valoarea” data bunului restectiv este valoare reala sau valoare emotionala data de bula de cerere din piata? 

      Pachetul respectiv de comoditati vandut (casa, imobiliarul, ipotecarul respectiv) este mai ieftin sau mai scump fata de valoarea de inlocuire? 

      Atentie imobiliarele nu se exprima si calculeaza in EURO sau alte valute!!! 

      Ele se vor exprima nominal in unitatile de cont curent circulate / depozitate / creditate a natiei respective (Ro = Ron). 

      Expresia valutara in alte cotatii doar mascheaza rata reala de recuperare profitabilitate a activelor tinute cu pevier pe trend. 

      Ex: una e sa ai la data “n” valoarea 1 euro = 3 ron si alta e sa ai la data “m” valoarea 1 euro = 5 ron. 

      Acum fa calcul la tinera valorii din data “n” cu avans 20-25% (sau cu 5-10-15%) si ai sa intelegi rata de profitabilitate si cresterea Murilor din piata. 

      Asa cum se zice : NU BULA IMOBILIARA caci chipurile abea se cuceresc valorile nominale din trecut dar de rata profitabilitatii nu se vorbeste si de acceleratia exiturilor facute! 

      In 18-20-25 de ani un cos de cumparaturi ca costa in nominal cateva mii de RON asta daca nu se mascheaza rapid prin conversie de adoptare EURO sau alta Moneda / Valuta / politica monetara. 

      Nu trebuie sa te uiti in gura politicienilor ci la “banii / credit” varsat in piata si la viteza de multiplicare si sterilizare. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Dupa mine, acum e scump..tin minte cand am cumparat acum 10 ani apartamentul ce preturi erau..acum e cu 40% mai scump.normal ca si salariile au crescut, a crescut insa si euro. Nu sunt adeptul creditelor doar pentru ca nu sti ce iti rezerva viitorul, eu unul nu am indraznit acum 5 ani sa imi fac un credit pe 20-30 de ani cu o rata de 2000 lei. Cand ai copii si sti ca nu o sa te ajute nimeni daca va interveni ceva, nu prea merge sa cumperi si sa astepti. cumperi cand ai cu ce, problema ca acum cand am cu ce preturile sunt sus.

      cand preturile sunt “jos” ale active / bunuri tranzactionate vor fi sus!!

      Banii se creaza prin credit ci nu creditul se creaza prin bani! 

      Alegi varianta “saracului” educat financiar; o sa pierzi timp si oportunitati din piata! 

      Cate telefoane ai dat? 

      Cate calcule imobiliare ai facut? 

      Cate vizionari ai facut? 

      Cati agenti ai contactat? 

      Si cand piata o sa fie “ieftina” 95% din “afaceri” tot scumpe se vor vinde!!! 

      Legea numerelor mari este de partea celui ce cauta - calculeaza - interactioneaza - negociaza - oferteaza!!! 

      Toti vrem la primul telefon sa cumparam “ieftin” dar realitatea bate iluzia falsa! 

      Mana pe treaba ca sunt zecii de mii de oportunitati / reduceri la noi in piata (da in Romania). 

      Cauta si vei gasi! 

      Bate si se va deschide! 

      Cere si se va da! 

      semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb