Giganţii din tehnologie şi paradisurile fiscale vizate de acordul istoric G7

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2021

Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări mari şi bogate au ajuns sâmbătă la un acord important pentru a scoate mai mulţi bani din companiile multinaţionale precum Amazon şi Google şi pentru a reduce stimulentele lor de a transfera profiturile în paradisuri offshore cu impozite reduse, transmite Reuters. Sute de miliarde de dolari ar putea curge în buzunarele guvernelor golite de pandemia COVID-19 după ce Grupul celor Şapte (G7) economii avansate au convenit să susţină o rată minimă a impozitului pe profit global de cel puţin 15%, potrivit sursei citate.

Facebook (FB.O) a declarat că se aşteaptă să fie nevoit să plătească impozite mai mari, în mai multe ţări, ca urmare a acordului, care vine după opt ani de discuţii care au avut un nou aplomb în ultimele luni, după propunerile noului preşedinte american Joe Biden, conform Reuters.

"Miniştrii de finanţe G7 au ajuns la un acord istoric pentru a reforma sistemul fiscal global, pentru a-l face potrivit pentru era digitală globală", a declarat ministrul britanic de finanţe Rishi Sunak după ce a condus o întâlnire de două zile la Londra.

Întâlnirea, găzduită într-un conac ornamentat din secolul al XIX-lea, lângă Palatul Buckingham din centrul Londrei, a fost prima în care miniştrii de finanţe se întâlnesc faţă în faţă de la începutul pandemiei.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că "angajamentul semnificativ, fără precedent" va pune capăt a ceea ce ea a numit o cursă către partea de jos a impozitării globale.

Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, a declarat că acordul este "o veste proastă pentru paradisurile fiscale din întreaga lume".

Yellen a văzut, de asemenea, întâlnirea G7 ca marcând o revenire la multilateralism sub Biden şi un contrast cu abordarea preşedintelui american Donald Trump, care a înstrăinat mulţi aliaţi americani.

"Ceea ce am văzut în timpul meu la acest G7 este o colaborare profundă şi dorinţa de a coordona şi aborda o gamă mult mai largă de probleme globale", a spus ea.

Potrivit Reuters, miniştrii au convenit, de asemenea, să se îndrepte către companiile care îşi declară impactul asupra mediului într-un mod standard, astfel încât investitorii să poată decide mai uşor dacă le finanţează, un obiectiv cheie pentru Marea Britanie.

Regulile fiscale globale actuale datează din anii 1920 şi se luptă cu giganţii multinaţionali din tehnologie care vând servicii de la distanţă şi atribuie o mare parte din profiturile lor proprietăţii intelectuale deţinute în jurisdicţii cu impozite reduse.

Nick Clegg, vicepreşedintele Facebook pentru afaceri globale şi fost viceprim-ministru britanic, a declarat: "Vrem ca procesul internaţional de reformă fiscală să aibă succes şi să recunoaştem că acest lucru ar putea însemna că Facebook plăteşte mai multe taxe şi în diferite locuri".

Dar Italia, care va căuta un sprijin internaţional mai larg pentru planuri la o reuniune a G20 de la Veneţia luna viitoare, a declarat că propunerile nu vizează doar firmele americane.

Yellen a declarat că ţările europene vor renunţa la taxele existente pe serviciile digitale, despre care Statele Unite consideră că discriminează întreprinderile din SUA pe măsură ce noile norme globale intră în vigoare.

"Există un acord larg că aceste două lucruri merg mână în mână", a spus ea.

Detaliile cheie rămân de negociat în următoarele luni. Acordul de sâmbătă spune că "cele mai mari şi mai profitabile întreprinderi multinaţionale" ar fi afectate, potrivit sursei citate.

Ţările europene au fost îngrijorate de faptul că acest lucru ar putea exclude Amazon (AMZN.O) - care are marje de profit mai mici decât majoritatea companiilor de tehnologie - dar Yellen a spus că se aştepta să fie inclusă.

Nici modul în care vor fi împărţite veniturile fiscale nu este finalizat şi orice acord va trebui, de asemenea, să treacă de Congresul SUA.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat că va presiona pentru o taxă minimă mai mare, numind 15% "un punct de plecare".

Unele grupuri de campanie au condamnat, de asemenea, ceea ce au văzut ca o lipsă de ambiţie. "Stabilesc stacheta atât de jos încât companiile pot pur şi simplu să o depăşească", a declarat Max Lawson, şeful politicii de inegalitate a Oxfam.

Însă ministrul irlandez de finanţe, Paschal Donohoe, a cărui ţară este potenţial afectată din cauza ratei de impozitare de 12,5%, a declarat că orice acord global ar trebui să ţină seama şi de naţiunile mai mici.

G7 include Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb