Giulio Bertola, Preşedintele Confindustria: "Din punct de vedere energetic, Europa se află într-o situaţie extrem de nefavorabilă"

F.D.
Miscellanea / 16 februarie

Giulio Bertola, Preşedintele Confindustria: "Din punct de vedere energetic, Europa se află într-o situaţie extrem de nefavorabilă"

"Din punct de vedere energetic, Europa se află într-o situaţie extrem de nefavorabilă în urma conflictului din Ucraina", a declarat Giulio Bertola, Preşedintele Confindustria Romania în cadrul Forumului Economic Italia - România organizat la Roma, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.

Reprezentantul Confindustria a menţionat: "În acest scenariu neaşteptat, România a menţinut mereu o anumită autonomie faţă de gazul rusesc, având două caracteristici fundamentale: o capacitate de extracţie care acoperă peste 60% din necesităţile proprii şi o dependenţă scăzută de gaz pentru producţia de energie electrică. Drept o consecinţă a războiului, România a devenit şi mai independentă de gazul rusesc, deoarece s-au creat coridoare de furnizare care înainte nu existau. E interesant de constatat şi faptul că dezvoltarea sectorului energetic românesc depinde parţial de activitatea unor importante companii italiene, cum ar fi Ansaldo Nucleare pentru actualele şi viitoarele reactoare de la Cernavodă. De ce mă concentrez pe acest subiect? Deoarece fără energie nu există industrie şi nu există progres. Stabilitatea furnizării reprezintă primul element în măsură să garanteze dezvoltarea pe termen lung şi să ofere un minim de siguranţă planurilor industriale. Consider că România - mulţumită unei contribuţii importante în sectorul privat - este în măsură să asigure pentru sine şi pentru societăţile care îşi desfăşoară aici activitatea o siguranţă energetică în viitor. "

Preşedintele Confindustria Romania a vorbit şi despre infrastructură, una dintre temele cele mai dezbătute în cadrul Forumului şi unul dintre punctele principale ale PNRR. Sistemul rutier şi feroviar românesc necesită investiţii uriaşe, iar guvernul intenţionează să folosească o parte substanţială din fondurile Planului de Redresare pentru dezvoltarea legăturilor interne. Printre proiecte se numără: modernizarea reţelei feroviare (3,9 miliarde euro) prin construirea de noi rute; achiziţionarea de material rulant; modernizarea capacităţii a peste 110 gări si construirea a peste 400 km de noi drumuri expres; construirea de statii de incarcare pentru vehicule electrice; iluminatul cu energie solară, o investiţie de 2,7 miliarde de euro. Nevoile de investiţii ale României în infrastructura de transport depăşesc 70 de miliarde de euro, conform ultimelor estimări prezentate în Planul de Investiţii (PI) pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2020-2030.

Pe tema Agroindustriei, Bertola a dorit să reamintească misiunile economice comune, în Italia, ale Confindustria România şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, un exemplu de cooperare bilaterală concretă între cele două ţări, pentru a aduce o contribuţie reală întregului lanţ agroindustrial românesc, pe teme strategice precum restructurarea întreprinderilor agricole mici şi mijlocii, modernizarea sistemului de irigaţii şi dezvoltarea industriei de prelucrare a materiilor prime agricole.

În ceea ce priveşte Digitalizarea, prin intermediul Grupului Tehnic Digital Innovation, coordonat de consilierul prezidenţial Andrea Allocco, Confindustria România joacă un rol important în dezvoltarea României, tranziţia digitală şi digitalizarea reprezentând un proces fundamental pentru dezvoltarea şi creşterea acestei ţări. Italia se poate lăuda cu un nivel ridicat de experienţă în domeniul tehnologiilor digitale şi al inovaţiei. Abilităţile şi cunoştinţele sale pot fi transferate în România prin schimburi de know-how, parteneriate de afaceri şi programe de cooperare bilaterală. Inteligenţa artificială (AI) devine rapid una dintre cele mai promiţătoare şi transformatoare tehnologii ale timpului nostru, oferind oportunităţi atât pentru afaceri, cât şi pentru persoane din sectoare diferite. În plus, AI oferă companiilor capacitatea de a automatiza procese complexe, reducând dependenţa de procesele manuale şi îmbunătăţind eficienţa operaţională. Inteligenţa artificială oferă posibilitatea de a procesa cantităţi mari de date rapid şi eficient, automatizarea proceselor şi capacitatea de a oferi recomandări personalizate, care permit companiilor să obţină rezultate mai bune şi persoanelor să se bucure de experienţe mai satisfăcătoare. Cu toate acestea, este esenţial să se ia în considerare şi implicaţiile etice şi sociale ale utilizării AI pentru a asigura un viitor echilibrat şi sustenabil.

Confindustria Romania, prin jucători de renume internaţional isi poate oferi contributia şi în sectorul automatizării industriale şi robotice, oferind României soluţii şi tehnologii de ultimă oră pentru industria prelucrătoare.

​"Este important de subliniat că colaborarea dintre Italia şi România în ceea ce priveşte tranziţia digitală reprezintă nu doar o contribuţie unilaterală, ci şi o oportunitate pentru Italia de a învăţa din eforturile şi experienţele României. Ambele ţări pot extrage beneficii în urma unui parteneriat pe termen lung care încurajează schimbul de cunoştinţe, resurse şi oportunităţi de afaceri. De asemenea, suntem interesaţi să creăm ecosisteme de inovare care să stimuleze naşterea de noi afaceri şi să încurajeze inovaţia în România, " a declarat Giulio Bertola.

Preşedintele Confindustria Romania a amintit si două probleme transversale care afectează toate ţările europene, recentele conflicte din Ucraina şi Orientul Mijlociu şi lipsa forţei de muncă specializate.

"Este esenţial să înţelegem că acele conflicte din Ucraina şi Orientul Mijlociu au avut şi vor avea repercusiuni la scară globală şi, prin urmare, rămânem de părere că este important să abordăm aceste aspecte şi să colaborăm la nivel european, pentru a găsi soluţii paşnice şi diplomatice la conflictele regionale. Unul dintre conceptele pe care am dorit să le exprimăm în cadrul Forumului Economic de la Roma este acela că Patronatul Confindustria România va continua să promoveze un dialog deschis şi constructiv între antreprenorii italieni şi români, pentru a face faţă acestor noi şi neaşteptate provocări geopolitice, identificând posibile oportunităţi de cooperare bilaterală şi dezvoltarea reciprocă în domenii precum securitatea, energia şi stabilitatea economică. Cea de-a doua problemă în calea dezvoltării industriale şi sosirii de noi investiţii este aceea a lipsei forţei de muncă specializate, o problemă cu care se confruntă fiecare ţară europeană. Am fost singura asociaţie de investitori străini din România care a abordat această problemă într-un mod structurat, implementând interacţiunea directă cu universităţile din România, în cadrul cărora am creat Centre de excelenţă capabile să pună companiile noastre asociate în contact cu studenţii care nu şi-au finalizat studiile, cu scopul de a-i forma într-un mod care să corespundă nevoilor companiilor. Prin proiectul "Vino Acasa", vom oferi o soluţie lumii productive, aducând şi sprijin indirect sistemului public de sănătate din România, aflat în prezent într-o fază de amplă modernizare, precum şi pe termen mediu/lung, susţinând şi sistemul românesc de pensii care a fost deosebit de afectat de plecarea a milioane de români din ţară", a conchis preşedintele Bertola.

S-a încheiat recent la Roma summit-ul interguvernamental Italia-România, urmat de un importat Forum Economic desfăşurat în cadrul Ministerului italian al Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale. O zi intensă şi pentru Confindustria Romania, care a participat la lucrările Forumului cu o delegaţie numeroasă de experţi, condusă de Preşedintele Giulio Bertola, confor

Confindustria Romania reprezintă principalul punct de referinţă economică pentru cele mai importante investiţii italiene în ţara noastră şi pentru societăţile din Italia care doresc să stabilească o interacţiune economică cu România.

Acesta este motivul pentru care, la finalul lucrărilor Forumului Economic, organizatorii: Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Agenţia ICE şi Ambasada României la Roma au pus la dispoziţia Confindustria Romania un desk de recepţie pentru partea de intâlniri B2B.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb