GIURESCU, ASF: "Credibilitatea pensiilor private a fost afectată de problemele asigurărilor şi ale pieţei de capital"

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2014

Ion Giurescu: "Sectorul pensiilor private nu se bucură de o vizibilitate prea mare în piaţă, datorită faptului că acesta funcţionează foarte bine".

Ion Giurescu: "Sectorul pensiilor private nu se bucură de o vizibilitate prea mare în piaţă, datorită faptului că acesta funcţionează foarte bine".

Credibilitatea sistemului privat de pensii a fost afectată de dificultăţile cu care se confruntă celelalte două sectoare financiare non-bancare aflate în grija Autorităţii de Supraveghere Financiară - piaţa de capital şi asigurări-, potrivit lui Ion Giurescu, vicepreşedintele ASF pentru sectorul de pensii private.

Domnia sa a declarat ieri: "Este îngrijorător că, după unirea fostelor autorităţi de supraveghere din domeniul pensiilor private, asigurărilor şi pieţei de capital sub umbrela ASF, pensiile private încep să fie afectate şi să piardă credibilitate, iar această situaţie nu are nicio legătură cu evoluţia sistemului. Ne-am molipsit de la asigurări şi piaţa de capital, care se confruntă cu unele probleme, mai mici sau mai mari".

Vicepreşedintele ASF consideră că sistemul pensiilor private reprezintă un factor de stabilitate a pieţei financiare non-bancare, mai ales că, în acest sector, nu au existat evenimente negative, "scandaluri ori pagube", ci, din contră, a avut o evoluţie ascendentă, cu rentabilitate de peste 10%, de altfel destul de bună în condiţiile unei economii naţionale care nu este foarte dezvoltată.

Ion Giurescu a subliniat importanţa pensiilor private, care, potrivit domniei sale, reprezintă principalul mijloc de economisire la nivel naţional. Reprezentantul ASF a mai adăugat că, până la finele anului, peste un milion de oameni vor avea în conturile individuale de pensii private, sume superioare mediei economisirilor în sistemul bancar.

Potrivit vicepreşedintelui Autorităţii, sectorul pensiilor private nu se bucură de o vizibilitate prea mare în piaţă, datorită faptului că acesta funcţionează foarte bine. "Dacă nu am fi funcţionat bine, atunci am fi fost foarte vizibili, toată lumea ar fi ştiut de noi. Fiind însă un sistem care nu a creat probleme, unde nu s-au întâmplat falimente, nu s-a plecat cu banii participanţilor, lumea nu ştie de acest sistem", a spus Ion Giurescu, care a mai precizat că Autoritatea are o relaţie bună de colaborare cu Guvernul, pentru crearea de posibilităţi de investire în zone destul de sigure.

La finele lunii august, din cele 16,9 miliarde lei, activele nete ale pensiilor private obligatorii, 67,01% erau investite în titluri de stat, în timp ce 5,45% din active erau plasate în depozite bancare, potrivit unui raport al ASF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De capusarea prin fondul de garantare nimic de spus ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb