GLOBAL PAYMENTS: Jumătate dintre români folosesc frecvent plata cu cardul

S.B.
Bănci-Asigurări / 27 iulie 2022

Jumătate dintre români folosesc frecvent plata cu cardul

Metodele de plată electronice câştigă tot mai mult teren în România, după experienţele de consum din cei doi ani de pandemie. Aproape jumătate dintre români (47%) preferă să folosească metode de plată electronice, chiar şi atunci când fac cumpărături fizice (magazine tradiţionale, puncte de vânzare etc). Doar 45% dintre ei mai preferă plăţile în numerar, în special pentru sume sub 50 de lei.

Românii realizează frecvent plăţi electronice pentru facturile de utilităţi, pentru cumpărături în magazinele online, pentru achiziţia de produse electronice şi electrocasnice, în farmacii, benzinării, restaurante şi chiar pentru plata taxelor la instituţiile publice. Peste trei sferturi (77%) dintre români percep ca modern, sigur şi igienic un loc pentru cumpărături, care oferă posibilitatea de a face plăţi electronice.

Motiv pentru care a crescut şi gradul de utilizare al aplicaţiilor care pot transforma telefonul mobil într-un terminal de acceptare a plăţilor cu cardul (POS). Conform unei analize realizate de Global Payments, lider mondial în furnizarea de servicii tehnologice de plată, în România s-au realizat plăţi de peste 2,5 milioane de euro prin aplicaţia GP tom, în lunile mai şi iunie 2022. Aplicaţia GP tom permite comercianţilor să accepte plăţi cu cardul prin intermediul telefonului mobil, înlocuind, astfel, terminalul clasic (POS). Aplicaţia este compatibilă cu toate telefoanele care au sistem de operare superior Android 8 şi un chip NFC încorporat.

"Este o tendinţă care a început să crească în timpul pandemiei. Tot mai multe persoane au optat pentru plata cu cardul şi tot mai mulţi comercianţi au adoptat metode de procesare a plăţilor electronice. GP tom, aplicaţia noastră, nu a făcut altceva decât să fie un instrument modern, accesibil şi flexibil pus la dispoziţia celor care au identificat această nevoie în piaţă. În România, înregistrăm o creştere constantă de aproximativ 50% în ultimele luni în ceea ce priveşte plăţile procesate prin intermediul telefoanelor mobile", declară Ionela Mitran, Head of Sales, Global Payments, România.

În luna iunie a acestui an au fost realizate plăţi prin aplicaţia GP tom în valoare de peste 1,5 milioane de euro (1.573.937 euro), iar în luna mai se depăşea, deja, pragul de un milion de euro (1.071.328 euro).

În iunie s-au înregistrat 50.103 tranzacţii efectuate prin GP tom, iar valoarea medie a tranzacţiilor a fost de 31,4 euro. În luna mai s-au înregistrat 44.613 tranzacţii, cu o valoarea medie de 24 de euro.

Cea mai mare plată realizată cu cardul pe telefonul mobil, în luna iunie, a fost în valoare de aproximativ 4.000 de euro, la un showroom de scutere electrice din Bucureşti. În luna mai, cea mai mare plată înregistrată pe GP tom a fost în valoare de 7.100 de euro la o firmă care asigură servicii de amenajări interioare şi surse de iluminat.

"În România, avem aproximativ 3500 de dispozitive mobile pe care funcţionează aplicaţia GP tom. Cele mai multe plăţi se fac la magazinele alimentare şi supermarketuri, la hoteluri şi resort-uri, la restaurante şi fast-food-uri, în magazinele de piese auto sau la dentist. Observăm o diversificare a domeniilor unde se folosesc frecvent metode de plată electronice, care, la rândul lor necesită şi o ofertă de soluţii de plată puse la dispoziţie de comercianţi. În portofoliul nostru există 222 de categorii de comercianţi care folosesc aplicaţia GP tom", susţine în continuare Ionela Mitran, Head of Sales, Global Payments, România.

GP tom a fost recent premiată la conferinţă europeană Merchant Payment Ecosystem (MPE Awards) de la Berlin, pentru cea mai inovatoare soluţie de acceptare a plăţilor cu cardul în magazine.

Totodată, 82% dintre români sunt de acord că, după pandemie există mai multe locuri unde poţi plăti cu cardul, telefonul sau alt dispozitiv, iar jumătate dintre ei realizează frecvent plăţi cu cardul. Plăţile electronice sunt asociate cu un grad mai mare de control al cheltuielilor, fiabilitate, responsabilitate şi libertate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb