Global Risks Report 2025: conflictele între state, mediul şi dezinformarea - principalele ameninţări

A.F.
Companii / 15 ianuarie

Global Risks Report 2025: conflictele între state, mediul şi dezinformarea - principalele ameninţări

A 20-a ediţie a Global Risks Report, publicată astăzi, dezvăluie un peisaj global tot mai fragmentat, în care provocările geopolitice, de mediu, sociale şi tehnologice ameninţă stabilitatea şi evoluţia. Deşi riscurile economice au o proeminenţă diminuată în rezultatele acestui an, ele rămân o preocupare majoră, fiind interconectate cu tensiunile sociale şi geopolitice, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, conflictul armat între state este considerat cel mai presant risc global imediat pentru 2025, aproape un sfert dintre respondenţi clasându-l drept cea mai gravă ameninţare a anului.

Dezinformarea şi manipularea se menţin printre cele mai mari riscuri pe termen scurt pentru al doilea an consecutiv, subliniind ameninţarea persistentă la adresa coeziunii sociale şi guvernanţei, prin erodarea încrederii şi amplificarea decalajelor dintre şi în interiorul naţiunilor. Alte riscuri importante pe termen scurt includ evenimentele meteorologice extreme, polarizarea socială, spionajul şi războiul cibernetic.

Riscurile de mediu domină perspectiva pe termen lung, clasamentele pentru următorii 10 ani fiind conduse de evenimente meteorologice extreme, pierderea biodiversităţii şi colapsul ecosistemelor, schimbări critice ale sistemelor terestre şi deficitul de resurse naturale. Poluarea, al cincilea risc de mediu în top 10, este percepută şi ca un risc major pe termen scurt. Clasarea sa pe locul şase pe termen scurt reflectă recunoaşterea în creştere a impactului grav asupra sănătăţii şi ecosistemelor cauzat de o gamă largă de poluanţi din aer, apă şi sol. În ansamblu, evenimentele meteorologice extreme sunt evidenţiate ca riscuri imediate, pe termen scurt şi lung.

Pe termen lung, riscurile tehnologice legate de dezinformare, manipulare şi efecte negative din utilizarea tehnologiilor AI completează acest peisaj sumbru.

"Tensiunile geopolitice tot mai mari, fracturarea încrederii globale şi criza climatică pun presiune pe sistemul global cum nu s-a mai întâmplat până acum", a declarat Mirek Du¹ek, Managing Director, World Economic Forum. "Într-o lume marcată de diviziuni accentuate şi riscuri în cascadă, liderii globali au de ales: să încurajeze colaborarea şi rezilienţa sau să se confrunte cu o instabilitate tot mai mare. Miza nu a fost niciodată mai mare."

Sisteme fracturate, perspective fragile

Raportul, bazat pe opiniile a peste 900 de experţi în riscuri globale, factori de decizie şi lideri din mediul de afaceri, oferă o perspectivă sumbră asupra deceniului următor. Respondenţii sunt mult mai puţin optimişti cu privire la perspectivele globale pe termen lung comparativ cu cele pe termen scurt. Aproape două treimi anticipează un peisaj global turbulent sau tumultuos până în 2035, cauzat în special de intensificarea provocărilor de mediu, tehnologice şi sociale.

Peste jumătate dintre respondenţi aşteaptă instabilitate într-un interval de doi ani, reflectând clivajul extins în zona cooperării internaţionale. Previziunile pe termen lung indică provocări şi mai mari, pe măsură ce mecanismele de cooperare se confruntă cu presiuni tot mai mari. Riscurile sociale precum inegalitatea şi polarizarea socială apar proeminent atât în clasamentele riscurilor pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Creşterea preocupărilor legate de activităţile economice ilicite, datoriile tot mai mari şi concentrarea resurselor strategice evidenţiază vulnerabilităţi care ar putea destabiliza economia globală în anii următori. Toate aceste probleme riscă să accentueze instabilitatea internă şi să erodeze încrederea în guvernanţă, complicând şi mai mult eforturile de abordare a provocărilor globale.

Toate cele 33 de riscuri incluse în clasament înregistrează o creştere a severităţii pe termen lung, reflectând preocupările respondenţilor cu privire la frecvenţa sau intensitatea mai ridicată a acestor riscuri pe măsură ce deceniul următor se desfăşoară.

"De la conflicte la schimbările climatice, ne confruntăm cu crize interconectate care necesită o acţiune coordonată şi colectivă", a declarat Mark Elsner, Head of the Global Risks Initiative, World Economic Forum. "Eforturile reînnoite pentru reconstruirea încrederii şi promovarea cooperării sunt urgent necesare. Consecinţele inacţiunii ar putea fi resimţite timp de generaţii."

Cooperarea reprezintă cheia către stabilitate

Pe măsură ce decalajele se adâncesc şi fragmentarea remodelează peisajele geopolitice şi economice, necesitatea unei cooperări globale eficiente este mai urgentă ca niciodată. Totuşi, cu 64% dintre experţi anticipând o ordine globală fragmentată marcată de competiţia între puteri mari şi mijlocii, multilateralismul se confruntă cu presiuni semnificative.

Deceniul următor reprezintă un moment crucial pentru liderii globali de a naviga printre riscuri complexe şi interconectate şi de a aborda limitările structurilor de guvernanţă existente. Pentru a preveni o spirală descendentă a instabilităţii - şi pentru a reconstrui încrederea, a spori rezilienţa şi a asigura un viitor durabil şi incluziv pentru toţi - naţiunile trebuie să prioritizeze dialogul, să întărească legăturile internaţionale şi să creeze condiţii pentru o colaborare reînnoită.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb