Goldman Sachs vrea să emită GDR-uri special pentru Romgaz

ALINA TOMA, OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2013

Goldman Sachs vrea să emită GDR-uri special pentru Romgaz

ASF pregăteşte regulamentul pentru GDR-uri

Autorităţile noastre sunt hotărâte să structureze oferta Romgaz în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi GDR-uri (global depositary receipts) la Londra. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, Goldman Sachs, intermediar al ofertei producătorului de gaze, a anunţat autorităţile că intenţionează să emită GDR-uri special pentru Romgaz şi nu să amestece Romgaz alături de alte acţiuni într-un certificat. Astfel, preţul certificatelor ar varia strict în funcţie de preţul acţiunilor şi performanţa companiei autohtone.

Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat, recent, că autorităţile vor să optimizeze oferta în favoarea tuturor şi că o structură cu GDR-uri la Londra este cel mai bun model, benefic pentru toată lumea, inclusiv pentru BVB.

Astăzi, ultima zi în care ASF aşteaptă observaţii pe regulamentul pentru GDR-uri

Şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) se pregăteşte pentru oferta Romgaz, pe care o aşteaptă toată piaţa.

ASF a lansat în dezbatere, săptămâna trecută, un proiect de regulament privind acţiunile suport pentru certificatele de depozit (GDR).

Autoritatea aşteaptă până astăzi propunerile şi observaţiile pe marginea proiectului.

Regulamentul stabileşte norme aplicabile pentru acţiunile unei societăţi cu sediul în România, care urmează să fie admisă pentru prima dată la tranzacţionare, ca urmare a unei oferte publice de vânzare, iar Romgaz ar fi prima astfel de ofertă, programată pentru finalul acestei toamne.

Certificatele de depozit având la bază acţiuni suport sunt valori mobiliare care conferă deţinătorului drepturi şi obligaţii, aferente acţiunilor suport în baza cărora au fost emise, precum şi, după caz, dreptul de a obţine, prin conversie, acţiunile suport, potrivit proiectului citat. Astfel, posesorii de certificate au dreptul la dividende, dar şi drept de vot în AGA, proporţional cu deţinerile lor.

Deţinătorul certificatelor de depozit are obligaţia de a informa cu privire la atingerea, depăşirea sau scăderea sub praguri, potrivit proiectului ASF.

ASF a propus ca GDR-urile să reprezinte maxim două treimi dintr-o ofertă

Autoritatea a propus ca emiterea de certificate de depozit să se poată face pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult două treimi din numărul de acţiuni, obiect al unei oferte publice iniţiale de vânzare.

În acest mod, ASF doreşte să asigure păstrarea unei părţi din lichiditate pe Bursa de Valori Bucureşti, pentru a răspunde favorabil cererilor venite de la comunitatea pieţei de capital româneşti, potrivit unor voci din piaţă.

Conform proiectului, în cazul în care acţiunile suport sunt suspendate sau retrase de la tranzacţionare, ASF notifică autoritatea competentă de supraveghere a operatorului pieţei cu privire la această situaţie, precum şi la cauzele care au stat la baza ei. În cazul suspendării de la tranzacţionare a acţiunilor, ASF va notifica şi perioada suspendării, la data producerii acesteia.

Autorităţile şi-au propus să obţină 600 de milioane de euro pentru pachetul minoritar de 15% din capitalul Romgaz.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. daca tot s-a decis listarea la londra, macar sa fi fost invers raportul de 2/3 actiuni si doar 1/3 gdr-uri, ca sa ofere o sansa si pietei locale...pacat

    parca vad ca la hidroelectrica va fi la fel si ca pana la urma piata locala de capital tot slaba va fi...vedem cand guvernul va cauta finantare locala prin obligatiuni ce effect va avea piata locala marunta  

    1. asta e limita maxima, nu inseamna ca atata o sa fie

      poate sa fie si 10% GDR si restul actiuni la BVB 

    Insistenta arhanghelului de a duce Romgazul la Londra, sub pretextul ca la BVB le e greu investitorilor sa ajunga, acum sub forma compromisului GDR menit sa inchida gura oponentilor dublelor listari, ma duce cu gandul la momentul in care va trebui sa dea explicatii cu privitre la marimea comisionului aferent GDR-urirlor, care va diminua valoarea incasata de companie, comparativ cu cea care va proveni din actiuni.  

    Se stie ca GS nu este fundatie nonprofit, iar costul ''imaginii companiei'' si a altor bazaconii ce ne vor fi pulverizate in ochi, va include probabil si ofranda care va reprezenta ''Resourses of Gabriel'' ...:) 

    Treaba asta cu Bursa cea Urata care goneste investitorii ce ar trebui sa se joace cu ''copiii'' listati ai Arhanghelului de la OPSPI, este o gaselnita noua in Piata de Comisioane autohtona. 

    Astfel, Tata lu' Transgaz si al lu' Romgaz, al Nuclearelectricii dar si al mai putin inocentei Transelectrica, eludeaza cum ''aia micii'' isi fac de cap si isi buzunaresc parintii si coactionarii lor si ca ar avea mai multa nevoie de o ''Guvernanta Corporatista'' decat de bani de pension la Londra!...:P 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb