Google, deja confruntându-se cu o avalanşă fără precedent de reglementări, îşi propune să modeleze percepţia publicului şi politicile referitoare la inteligenţa artificială înainte de implementarea unui val global de reglementări în acest domeniu, transmite Reuters.
Un obiectiv important, potrivit unui executiv, este dezvoltarea unor programe educaţionale care să instruiască forţa de muncă în utilizarea inteligenţei artificiale.
"Implicarea unui număr mai mare de oameni şi organizaţii, inclusiv guverne, în familiarizarea cu inteligenţa artificială şi utilizarea instrumentelor AI va contribui la elaborarea unor politici mai bune în acest domeniu şi va deschide noi oportunităţi - este un ciclu virtuos", a declarat Kent Walker, preşedintele afacerilor globale la Alphabet.
Printre eforturile Google se numără şi extinderea programului "Grow with Google", care combină sesiuni online şi faţă în faţă şi oferă instrumente de formare pentru afaceri, dar şi cursuri pentru lucrători, în domenii precum analiza datelor sau suport IT, menite să le îmbunătăţească perspectivele de carieră în domenii tehnice.
În decembrie, compania a anunţat că 1 milion de persoane obţinuseră certificatul pentru program. De asemenea, sunt adăugate cursuri specializate legate de inteligenţa artificială, cum ar fi unul dedicat cadrelor didactice, a explicat Lisa Gevelber, responsabilă de program.
Totuşi, Walker a subliniat că doar cursurile nu sunt suficiente pentru a pregăti lucrătorii. "Ce contează cu adevărat este dacă există un obiectiv concret la care oamenii lucrează, cum ar fi un certificat pe care să-l poată utiliza pentru a aplica pentru un loc de muncă."
Google îşi propune să intensifice experimentarea în parteneriatele public-private. Exemplul principal de până acum este programul "Skilled Trades and Readiness", în care compania colaborează cu colegii comunitare pentru a pregăti lucrători pentru posibile locuri de muncă în construcţia de centre de date. Google include acum educaţia în domeniul inteligenţei artificiale în cadrul acestui program.
"În cele din urmă, guvernul federal va urmări să vadă care dintre aceste concepte pilot dau rezultate - care dintre aceste iniţiative încep să prindă rădăcini", a spus Walker. "Dacă putem ajuta la sprijinirea acestui demers, acesta este rolul nostru."
Pe termen lung, Walker se aşteaptă ca un procent mic din locurile de muncă existente să fie complet înlocuite de AI, citând mai multe studii realizate de Google, Goldman Sachs şi McKinsey. Studiile sugerează că inteligenţa artificială va fi integrată în majoritatea locurilor de muncă într-o formă sau alta, notează Reuters.
În cadrul eforturilor sale de pregătire pentru această schimbare, Google l-a angajat pe economistul David Autor ca cercetător vizitator pentru a studia impactul inteligenţei artificiale asupra forţei de muncă. Autor a declarat într-un interviu că AI ar putea fi folosită pentru a crea programe de formare mai imersive, asemănătoare simulatoarelor de zbor.
"Istoria formării adulţilor nu este tocmai una glorioasă", a spus el. "Adulţii nu vor să se întoarcă la şcoală. Formarea în clasă nu va fi soluţia pentru multe dintre programele de recalificare."
1. A adus mai multă
(mesaj trimis de Anonim în data de 27.01.2025, 04:37)
A adus AI mai multă papica pe masa proștilor sau serveste numa bogatanilor?? Asta ar trebui sa ne preocupe.