Google renunţă la angajamentul de a nu dezvolta armament

A.F.
Companii / 6 februarie

Google renunţă la angajamentul de a nu dezvolta armament

Gigantul american al tehnologiei Google şi-a modificat principiile care-i guvernau din 2018 dezvoltarea inteligenţei arificiale (AI), o chartă etică, la cererea salariaţilor, care-l ţinea la distanţă de tehnologiile supravegherii care încalcă legislaţia internaţională, şi şi-a retras angajamentul de a sta la distanţă de armament şi de sistemele de supraveghere, relatează AFP.

Întreprinderea a renunţat marţi la angajamentul de a nu dezvolta "armament sau alte tehnologii al căror obiectiv principal (...) este să rănească persoane", "tehnologiile care culeg sau folosesc informaţii în scopul supravegherii încălcând norme acceptate internaţional" şi "tehnologii al căror scop contravine principiilor larg acceptate ale dreptului internaţional şi drepturilor omului".

Aceste formulări apar într-o postare pe blogul "AI la Google: principiile noastre", publicate în iunie 2018, în care se anunţă că "actualizări" au fost efectuate marţi şi care trimite la noua chartă.

Această schimbare de politică intervine în contextul în care noul preşedinte american Donald Trump a anulat încă din prima zi a mandatului un decret al predecesorului său Joe Biden privind securitatea în domeniulAI.

Societăţile din acest sector au, de la 20 ianuarie, mai puţin obligaţii - şi anume ele nu mai sunt obligate, de exemplu, să comunice rezultate ale unor teste atunci când programele prezintă "un risc grav în domeniul securităţii naţionale, securităţii economice naţionale sau sănătăţii publice".

Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să conforme AFP care principii au fost modificate sau anulate, trimiţând pur şi simplu către raportul publicat marţi de către întreprindere, intitulat "AI responsabilă".

"Publicăm un raport anual de transparenţă din 2019", se felicită autorii - vicepreşedintele James Manyika şi şeful filialei AI Google DeepMind Demis Hassabis.

Ei subliniază că contextul prezent al AI s-a schimbat mult faţă de 2018.

"Miliarde de persoane folosesc acum AI în viaţa lor zilnică", subliniază ei.

"Ea a trecut de la un subiect de cercetare de nişă în laborator la o tehnologie care devine omniprezentă pe telefoanele mobile şi pe Internet".

Ei citează evoluţia normelor şi luptelor geopolitice cu privire la AI între motivele actualizării principiilor directoare şi dau asigurări că vor continua să stabilească de la caz la caz "dacă avantajele sunt mai mari decât potenţialele riscuri".

Principiile iniţiale au fost publicate în urma unei petiţii a salariaţilor Google în 2018 prin care îi cereau CEO-ului Sundar Pichai să pună capăt participării grupului la un program de cercetare al Pentagonului privind drone militare, denumit Project Maven.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9630
Gram de aur (XAU)Gram de aur441.8557

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb