Grecia a lansat o ofertă de zece miliarde euro pentru răscumpărare de obligaţiuni

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 4 decembrie 2012

Ministrul grec de finanţe, Yannis Stournaras, a prezentat ieri, la Bruxelles, detaliile planului de răscumpărare a obligaţiunilor elene.

Ministrul grec de finanţe, Yannis Stournaras, a prezentat ieri, la Bruxelles, detaliile planului de răscumpărare a obligaţiunilor elene.

Grecia le-a oferit, ieri, zece miliarde euro (13 miliarde dolari) creditorilor care doresc să vândă obligaţiuni elene emise în acest an, guvernul de la Atena fiind interesat să răscumpere datorii la preţuri cu mult sub valoarea nominală, în vederea reducerii datoriei ţării.

Deţinătorii de titluri de stat elene au fost invitaţi la licitaţie, Atena oferind un preţ maxim de 34,1% din valoarea nominală pentru obligaţiunile emise în acest an, cu scadenţa în 2023-2042. Licitaţia se va încheia la data de 7 decembrie şi este administrată de "Deutsche Bank" AG şi "Morgan Stanley International", conform autorităţilor de la Atena.

Răscumpărarea priveşte obligaţiuni în valoare totală de 62 miliarde euro emise în acest an de Grecia, după restructurarea datoriei publice. Din acest total, băncile elene deţin titluri de 15 miliarde euro.

Succesul licitaţiei de răscumpărare este crucial, fiind o condiţie pentru deblocarea următoarei tranşe din împrumutul extern acordat Greciei de UE şi FMI. Vărsarea banilor a fost amânată din luna iunie, pe fondul instabilităţii politice de la Atena şi al incertitudinilor legate de capacitatea guvernului elen de a-şi res­pecta angajamentele fiscale asumate faţă de creditorii externi.

Oferta de răs­cumpărare face parte dintr-un pachet de măsuri aprobate săptămâna trecută de miniştrii finanţelor din zona euro, care vizează reducerea datoriei publice a Greciei la 124% din PIB până în 2020, de la 190% din PIB, cât este estimarea pentru 2014.

Miniştrii de finanţe din zona euro intenţionează să ia decizia finală privind următoarea tranşă către Grecia până în 13 decembrie. Tranşa are o valoare de 34,4 miliarde euro.

Fondurile de pensii din Grecia nu vor lua parte la programul de răscumpărare a unei părţi din obligaţiunile suverane, menit să şteargă aproape 30 miliarde euro din datoria ţării, conform premierului elen Antonis Samaras, anunţă ekathimerini.com. Samaras arată că răs­cumpărarea obligaţiunilor deţinute de fondurile de pensii din Grecia nu a fost niciodată luată în calcul pentru că nu s-ar reduce astfel datoria ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb