GRECIA: Eurobank, acord pentru o majorare de capital cu aproape 3 miliarde euro

V.B.
Bănci-Asigurări / 13 aprilie 2014

Banca elenă Eurobank (care, în ţara noastră, deţine Bancpost) a primit acordul fondului de stabilitate financiară al Greciei (principalul său acţionar) pentru atragerea a 2,86 miliarde euro prin vânzarea de acţiuni, fonduri necesare acoperii unui deficit de capital identificat de banca centrală, informează Reuters.

Astfel, Eurobank ar fi a treia bancă elenă, după Alpha Bank şi Piraeus Bank (şi ele prezente în România) care atrage în acest an fonduri ca să-şi consolida capitalul, pe fondul semnalelor că Grecia începe să-şi revină după criza severă din ultimii ani. Conducerea Eurobank se aşteaptă ca procesul de vânzare a acţiunilor să se încheie până în mai.

Joi, Guvernul de la Atena a revenit pe pieţele financiare după o absenţă de 4 ani. Statul a atras finanţare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe 5 ani, la un cost sub aşteptări, de 4,95%, depăşind cu 500 milioane euro suma vizată iniţial într-o operaţiune suprasubscrisă de circa opt ori.

În martie, Alpha Bank şi Piraeus Bank au atras cumulat fonduri de 2,95 miliarde euro.

La Eurobank, fondul elen de stabilitate financiară deţine 95% dintre acţiuni. Banca va lansa o emisiune de titluri către investitori, în cadrul căreia actualii acţionari, inclusiv fondul, vor renunţa la dreptul de preempţiune. Astfel, participaţia statului va fi redusă semnificativ.

Directorul general al băncii, Christos Megalou, este de părere că Eurobank "va face marele pas spre revenirea sub control privat".

Deficitul de capital al Eurobank a fost identificat de banca centrală a Greciei după unele teste de stres derulate în sectorul financiar. Cele mai mari patru bănci au fost recapitalizate anul trecut cu 28 miliarde dolari de către fondul de stabilitate. Noile teste au arătat că Eurobank are nevoie de 2,95 miliarde euro.

Consiliul fondului de stabilitate a recapitalizat Eurobank anul trecut cu 5,84 miliarde euro la un preţ de 1,54 euro/acţiune. Luni, consiliul se va întruni să stabilească un preţ minim pentru noile titluri.

La începutul lunii trecute, banca centrală a anunţat că instituţiile elene de credit au nevoie în total de capital suplimentar de 6,4 miliarde euro, dintre care 5,8 miliarde euro în cazul celor mai mari dintre ele: National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias şi Alpha Bank.

În 2013, Eurobank a înregistrat în România o pierdere de 40,2 milioane euro, după un rezultat negativ de 35,2 milioane euro în 2012, potrivit datelor publicate de grupul grec. Activele băncii elene în ţara noastră se situau, la sfârşitul anului trecut, la 3,85 miliarde euro, în scădere cu 6% faţă de 4,09 miliarde euro în decembrie 2012.

În România, Eurobank controlează Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucureşti, IMO - II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development şi Seferco Development.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb