Actualizare 22:35
Grecia s-a arătat pregătită să discute noi concesii cu privire la planul bugetar cu scopul de a ajunge la un acord cu creditorii săi asupra deblocării unui ajutor financiar vital, a afirmat miercuri o sursă din cadrul delegaţiei Greciei aflate la Bruxelles, citată de AFP.
"Suntem pregătiţi să discutăm despre excedentul bugetar", a declarat această sursă, în contextul în care au apărut dezacorduri asupra acestui punct sensibil cu prilejul ultimelor negocieri cu Comisia Europeană.
"Căutăm un obiectiv comun legat de excedentul bugetar", a insistat sursa respectivă, exprimându-şi speranţa că "vom fi mult mai aproape de un acord" joi, la finalul Summitului Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE-CELAC).
"Este foarte dificil pentru partea greacă să facă mai multe concesii, dar suntem dispuşi să discutăm pentru a găsi o soluţie. Nu este un acord pentru un excedent de 1%, dar discutăm, chestiunea se află pe masă", a adăugat sursa.
---
Actualizare 20:31 Merkel îi cere lui Tsipras să accepte măcar una dintre reformele propuse de creditori
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a semnalat miercuri, înaintea unei posibile întrevederi cu premierul grec Alexis Tsipras, disponibilitatea de a facilita un acord cu Grecia dacă Guvernul de la Atena acceptă măcar una dintre reformele solicitate de creditorii internaţionali.
Potrivit Corriere della Sera, Merkel a avut miercuri un ton conciliant, exprimând speranţa că Guvernul Greciei va accepta măcar una dintre reformele solicitate de Grupul Bruxelles (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional).
"Cu ocazia summitului UE-CELAC, va exista o întrevedere cu premierul Alexis Tsipras şi cu preşedintele Francois Hollande. Nu am stabilit exact când, dar dacă premierul grec va vrea să vorbim, sigur că o vom face", a spus Merkel.
---
Actualizare 15:05 Comisia Europeană nu este mulţumită de ultimele propuneri ale Greciei
Comisia Europeană (CE) a anunţat, miercuri, că nu este mulţumită de noile propuneri prezentate cu o zi înainte de autorităţile Greciei pentru a permite deblocarea unui ajutor financiar vital pentru această ţară, în căutare de finanţe, informează AFP.
Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, i-a informat, marţi după-amiaza, pe reprezentanţii greci că "ultimele sugestii făcute nu reflectă discuţiile dintre (preşedintele CE, Jean-Claude) Juncker şi (premierul grec Alexis) Tsipras" de săptămâna trecută, de la Bruxelles, a subliniat purtătorul de cuvânt al executivului european Margaritis Schinas.
Contrapropunerea Greciei, a adăugat Schinas, nu merge nici în sensul "discuţiilor de luni dintre Moscovici şi reprezentanţii greci", printre care şi Euclide Tsakalotos, cel care conduce negocierile politice din partea Greciei.
"Eforturile continuă la nivel tehnic, în încercarea de a micşora distanţa dintre diferitele poziţii şi de a crea condiţii pentru un acord unanim din partea celor 19 membri ai zonei euro", a subliniat Schinas.
(Elena Deacu)
---
Propunerea de compromis trimisă ieri de autorităţile din Grecia creditorilor ţării, ca parte a efortului menit să deblocheze impasul dintre părţi cu privire la finanţarea Atenei, a primit un răspuns rapid şi negativ de la oficialii Comisiei Europene, conform unor surse citate de presa internaţională.
Guvernul Greciei le-a trimis creditorilor noi propuneri pentru încheierea acordului care să permită acordarea de finanţare, dar acestea se referă doar la ţintele fiscale, ceea ce nu este pe placul creditorilor. Autorităţile elene le-au trimis creditorilor şi o notă separată, care se referă la acoperirea necesarului de finanţare, Guvernul solicitând folosirea de fonduri din Mecanismul European de Stabilitate pentru răscumpărarea de la Banca Centrală Europeană (BCE) a unor obligaţiuni în valoare de circa 6,7 miliarde de euro, care ajung la scadenţă în iulie şi august.
Un oficial european a spus, sub condiţia anonimatului, că noul plan al Greciei este doar o revizuire vagă a propunerilor anterioare şi nu este considerat credibil. "Ţintele nu sunt negociabile. Instituţiile au ajuns la o înţelegere privind ţintele fiscale. Ceea ce am primit nu reprezintă o bază pentru viitoare discuţii politice", a menţionat sursa, adăugând că noile propuneri ale Greciei "sunt inacceptabile".
Alte surse spun, însă, că reprezentanţii creditorilor analizează planul primit.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a afirmat: "Circulă diverse propuneri, inclusiv noi sugestii care au fost primite în această dimineaţă (ieri - n.r.). Cele trei instituţii analizează cu atenţie aceste sugestii".
Între timp, premierul elen Alexis Tsipras a declarat că Grecia poate ajunge la un acord cu creditorii internaţionali dacă aceştia renunţă la anumite condiţii, printre care tăierea pensiilor. Tsipras a spus că nu este dispus să accepte solicitările creditorilor pentru reducerea pensiilor sau a altor cheltuieli sociale.
"Cred că suntem foarte aproape de un acord asupra excedentului bugetar primar pentru următorii câţiva ani. Este nevoie de o atitudine pozitivă privind propunerile alternative la reducerea pensiilor sau impunerea unor măsuri recesioniste", a declarat Tsipras, citat de publicaţia italiană Corriere della Sera.
Tsipras urma să se întâlnească ier cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, ca să încerce să deblocheze impasul din negocieri. Franţa şi Germania cer un acord rapid pentru eliminarea riscului ieşirii statului elen din zona euro.
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, este dispus să lase Grecia să iasă din zona euro, dacă Tsipras refuză să ia măsuri care să redreseze economia şi să reducă datoria ţării, potrivit surselor citate de presa străină. Poziţia lui Schaeuble este diferită de cea a cancelarului Merkel, care este gata să ofere concesii ca să menţină Grecia în uniunea monetară.
Grecia mai are de primit de la creditori 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro obţinut în 2010, însă deblocarea tranşei este condiţioată de impunerea anumitor reforme.
Grecia trebuie să lucreze cu creditorii internaţionali la un plan cincinal, iar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este de acord în principiu cu un astfel de proiect, susţine cancelarul Austriei, Werner Faymann.
Faymann declară că eforturile echipelor de negociatori ar trebui să se concentreze mai degrabă pe crearea unei perspective pe termen mediu a finanţelor Greciei decât pe sprijinirea ţării în ieşirea dintr-o criză pentru ca apoi să intre în alta.
•
Locuitorii insulari ai Greciei ameninţă cu organizarea unui referendum prin care să se opună propunerii creditorilor internaţionali de renunţare la TVA redus pentru insule, a declarat Yorgos Hatzimarkos, guvernatorul unui arhipelag care include destinaţii precum Mykonos şi Santorini.
Planurile de majorare a TVA constituie un punct de controversă în negocierile dintre guvernul elen şi creditori săi internaţionali. Atena susţine că o astfel de măsură va afecta turismul, principala sursă de venit a Greciei.