Grecia sprijină sectorul bancar cu 28 de miliarde de euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 octombrie 2008

Grecia sprijină sectorul bancar cu 28 de miliarde de euro

Ministrul grec al Economiei şi Finanţelor, George Alogoskoufis, a anunţat, ieri, un plan de sprijinire a sectorului bancar naţional, în valoare totală de 28 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari).

George Alogoskoufis a declarat, la sfârşitul unei reuniuni a Cabinetului de la Atena: "Sistemul nostru financiar este sigur şi solvabil, însă există consecinţe clare asupra ratei dobânzilor, ca urmare a crizei globale a creditului. Printr-o combinaţie de garanţii de stat, participaţii şi lichiditate crescută, care va ajunge până la 28 de miliarde de euro, sperăm să ajutăm sistemul bancar să depăşească criza creditului". Potrivit spuselor ministrului grec, planul este menit "să ajute la dezvoltarea economiei şi, în primul rând, în perioada are urmează, să se asigure că nu vor exista consecinţe asupra cetăţenilor, companiilor şi locurilor de muncă".

Grecia va emite obligaţiuni şi este pregătită să cumpere acţiuni la bănci, ca să sprijine instituţiile creditoare şi să reducă impactul crizei financiare, a mai spus ministrul Finanţelor. George Alogoskoufis a precizat: "Vom emite obligaţiuni de până la 8 miliarde de euro, ca să sprijinim băncile, şi suntem pregătiţi să consolidăm capitalul băncilor prin achiziţii de acţiuni de până la 5 miliarde de euro".

Măsurile anunţate de autorităţile de la Atena fac parte dintr-un efort coordonat la nivelul Uniunii Europene, destinat contracarării crizei financiare mondiale, care a condus la prăbuşirea burselor şi a îngheţat creditele interbancare.

Principalele bănci din Grecia, "Alpha Bank", "National Bank of Greece" (acţionar majoritar la "Banca Româneas­că"), "EFG Eurobank Ergasias" (acţionar la "Bancpost"), "Piraeus Bank" şi "ATE Bank" sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb