GRECO ne-a trecut clasa: raport satisfăcător privind statul de drept

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii / 9 august

Sursa foto: https://www.eeas.europa.eu/node/65261_en

Sursa foto: https://www.eeas.europa.eu/node/65261_en

English Version

Cu 8 din 13 recomandări îndeplinite satisfăcător, Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) consideră că ţara noastră se află pe drumul cel bun privind statul de drept, potrivit raportului publicat ieri, dar adoptat în plenul din 21 iunie 2024. Cele cinci recomandări care nu sunt încă deplinite se referă la conflictul de interese din rândul parlamentarilor şi lipsa transparenţei procesului legislativ.

În privinţa îmbunătăţirii transparenţei procesului legislativ, raportul citat arată că "autorităţile române nu au oferit nicio informaţie legată de implementarea recomandării, în afara celor transmise în evaluarea anterioară". Legat de conflictul de interese în cazul deputaţilor şi senatorilor, experţii GRECO constată "lipsa unui set robust de restricţii în ceea ce priveşte cadourile şi favorurile primite de parlamentari", precum şi necesitatea legiferării în materie de lobby. Astfel, instituţia europeană recomandă adoptarea unui Cod de Conduită sau Cod de Etică pentru parlamentari, precum şi implementarea unui sistem de consultanţă independentă pentru senatori şi deputaţi, sistem prin intermediul căruia aceştia ar urma să fie sfătuiţi în chestiuni legate de integritate.

Documentul citat precizează: "În ceea ce priveşte membrii Parlamentului, e extrem de regretabil că nu s-a făcut niciun progres în privinţa celor 5 recomandări formulate în ultimul raport. E important ca transparenţa procesului parlamentar să se îmbunătăţească iar recurgerea la procedura de legiferare în regim de urgenţă să reprezinte o excepţie, în cazuri bine delimitate. Nu există încă o legiferare a conflictului de interese şi a modului în care parlamentarii interacţionează cu grupurile de lobby".

Una dintre recomandările pe care GRECO le consideră îndeplinite se referă la procedura privind desemnarea şi revocarea procurorilor de rang înalt. Din analiza experţilor europeni reiese că în acest moment procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt este mai transparentă, bazată pe criterii clare şi obiective, cu un rol decisiv al Ministerului Justiţiei şi un rol consolidat al CSM care poate emite un aviz negativ asupra persoanei desemnată de ministru, aviz ce duce la reintervievarea candidatului respectiv.

La final, GRECO recomandă autorităţilor centrale de la Bucureşti să implementeze recomandările rămase restante până la 30 iunie 2025.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb