Comisia Europeană este acuzată că a utilizat fonduri publice pentru a finanţa activităţi de lobby ascunse prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale, pentru a promova Green Deal, se arată într-un articol publicat astăzi de cotidianul olandez De Telegraaf, preluat de site-ul belgian brusselssignal.eu.
Jurnaliştii olandezi afirmă că avem de-a face cu un sistem de contracte secrete între Comisia Europeană şi ONG-urile "verzi", prin care acestea din urmă erau plătite pentru a promova agenda politică verde a Comisiei.
Programul LIFE al Uniunii Europene, destinat acţiunilor de mediu şi climă, ar fi fost instrumentul cheie în acest sistem. Banii din acest program, în valoare de un miliard euro, ar fi fost utilizaţi pentru a finanţa activităţi de lobby care vizau atât europarlamentarii, cât şi statele membre UE. ONG-urile implicate primeau contracte specifice care includeau obiective de lobby, având ca scop promovarea unei agende politice verzi mai ambiţioase.
Un exemplu concret este Biroul European de Mediu (EEB), o organizaţie umbrelă pentru organizaţii verzi, care a fost însărcinat să furnizeze cel puţin 16 exemple în care Parlamentul European a adoptat legislaţie verde mai ambiţioasă datorită eforturilor lor de lobby, finanţate prin programul LIFE. De asemenea, EEB a fost responsabilă pentru promovarea Legii privind refacerea naturii, iniţiată de fostul comisar UE Frans Timmermans. Conform De Telegraaf, s-au alocat 700.000 de euro pentru a influenţa dezbaterea agricolă într-o direcţie mai ecologică.
Articolul din cotidianul olandez a stârnit mai multe reacţii, dintre care menţionăm următoarele:
- Piotr Serafin, comisarul pentru Buget, Antifraudă şi Administraţie Publică, a declarat că este "inadecvat" ca ONG-urile să fie obligate prin contract să facă lobby la europarlamentari. El a recunoscut că astfel de practici au existat în trecut şi a asigurat că s-au luat măsuri pentru a eradica problema. În acelaşi timp, a subliniat că ONG-urile sunt în continuare binevenite şi că contribuţia lor este "esenţială".
- Europarlamentarul olandez Dirk Gotink a pus la îndoială amploarea acestor practici, a întrebat dacă Comisia Europeană a mai plătit şi alte persoane pentru a manipula dezbateri pe alte teme şi a subliniat necesitatea actualizării regulilor pentru a preveni utilizarea banilor contribuabililor pentru a impune o agendă ideologică.
- Politicienii olandezi Sander Smit şi Derk Jan Eppink au criticat modul în care au fost folosiţi banii contribuabililor europeni.
Sursa citată precizează că în decembrie 2024 Comisia Europeană a informat ONG-urile de mediu că banii din programul LIFE nu mai pot fi utilizaţi pentru activităţi de advocacy şi lobby, sugerând că, până atunci, acest lucru a fost permis.
În concluzie, acuzaţiile de lobby ascuns şi utilizarea programului LIFE al UE pentru a finanţa activităţile de lobby ale ONG-urilor ridică serioase semne de întrebare cu privire la transparenţa şi modul în care sunt folosite fondurile publice europene de către funcţionarii Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi ai celorlaltor instituţii europene. Deşi Piotr Serafin a recunoscut că aceste practici au avut loc în trecut şi a promis că s-au luat măsuri pentru a le eradica, acest scandal subliniază importanţa unei verificări independente a practicilor de finanţare şi a respectării standardelor etice în cadrul instituţiilor europene.
Green Deal, Comisia Europeană, LIFE, alocări, ONG mediu
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2025, 17:40)
ONG-urile sunt cea mai mare amenintare la adresa democratiei. Toate sursele de finantare trebuie sa fie complet transparente. Guvernele care nu cer acest lucru sunt responsabile pentru subminarea democratiei.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2025, 17:57)
Green Deal-ul sustinut exclusiv de UE,e o prostie,
USA,China,India..... ...fac profit mare pe pielea Europei,
iar Europa singura nu are cum sa influenteze pozitiv