Green Group a anunţat investiţii de până la 12 milioane de euro la Buzău

Ana Felea
Companii / 28 august 2020

Green Group a anunţat investiţii de până la 12 milioane de euro la Buzău

Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare a deşeurilor din România şi unul dintre cele mai mari din Europa de Est, care deţine trei fabrici la Buzău cu aproape 1400 de angajaţi, anunţă schimbări importante în activitate, investiţii de până la 12 milioane de euro, dar şi o piaţă nouă din industria reciclării.

Într-un interviu, acordat unei televiziuni locale din Buzău, Constantin Damov, preşedintele Green Group, a vorbit despre planul de business pe care grupul de firme îl va urma în perioada următoare.

"Buzăul este şi va rămâne capitala reciclării din România. Asta ne face să contiuăm să investim", a fost mesajul transmis de Constantin Damov, buzoienilor.

Provocările pandemiei în colectarea selectivă

Fiecare dintre cele trei segmente în care grupul de firme are capacităţi de prelucrare a deşeurilor reciclabile (reciclarea plasticului, a deşeurilor de electronice şi a sticlei), a fost afectat în proporţii diferite, iar acum, după jumătate de an de la debutul pandemiei, cea mai afectată rămâne divizia de plastice. Asta, pe de o parte, din cauza scăderii cantităţii de materie primă provocate de închiderea restaurantelor de unde provenea o mare parte a deşeurilor reciclate, iar pe de alta, şi cea mai importantă, din cauza prăbuşirii industriei auto.

Constantin Damov a explicat: "În vârful pandemiei, în perioada aprilie-mai, ca în toate activităţile, inclusiv colectarea separată a deşeurilor a avut de suferit. Existau fluxuri bine puse la punct din sistemul HoReCa care brusc a fost închis şi o parte importantă de deşeuri care ajungeau la noi şi-au redus volumul. Asta în ceea ce priveşte achiziţia. Noi suntem astăzi cel mai mare reciclator de PET-uri din Europa Centrală şi de Est. De asemenea, reciclăm sticlă şi deşeuri din echipamente electronice şi electrocasnice. Fiecare divizie a avut o istorie a ei. Dacă la electronice am văzut o scădere treptată, astăzi, asistăm la o revenire la valorile de dinaintea pandemiei. Munca de acasă ne-a dus la un consum mai mare de electronice. La sticlă piaţa şi-a revenit. Acolo unde însă am avut o problemă este zona plasticelor şi a Pet-ului".

Colectarea a avut de suferit şi în cazul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), materie primă cu care lucra Green WEEE. Restricţiile de circulaţie impuse în starea de urgenţă au avut un impact şi asupra colectării de DEEE-uri, care s-a diminunat, unele aparate electronice mici chiar pierzându-se în fluxul de deşeuri menajere (la groapa de gunoi). Cantităţile colectate au scăzut destul de mult în acea perioadă, aproximativ 40-50% comparativ cu aprilie - mai 2019.

Producţia de fibră, redusă cu 50%

Cea mai mare parte dintre clienţii Green Group de fibră activează în industria auto, sector ce a înregistrat scăderi majore în vânzări, iar unele fabrici au decis să închidă capacităţile de producţie permanent sau pentru o perioadă de timp nedeterminată. Un alt impact al crizei mondiale a fost scăderea drastică a preţului petrolului, ceea ce a făcut ca preţul produselor din plastic virgin să fie la un nivel minim şi foarte greu de combătut de produsele din plastic reciclat. De asemenea, şi pe acest segment reciclarea şi colectarea deşeurilor au scăzut şi ele în importanţă şi volume, fiind afectate de deciziile autorităţilor care îşi concentrează acum eforturile în alte direcţii. Toate aceste modificări din piaţa globală şi mai ales din cea europeană, au avut un impact direct asupra activităţii GreenTech (care furnizează materia primă către GreenFiber) şi GreenFiber (care vindea către piaţa auto). Concret, producţia de fibră sintetică s-a diminuat la 50% din capacitatea totală.

Constantin Damov a mai adăugat: "Fibra de la Buzău este destinată exclusiv producţiei auto. Vorbim de un procent de 85 până la 90% din producţie care era livrat firmelor mari din industria auto.Toate componentele din interiorul autoturismelor, respectiv mocheta, tavanul, tapiseria, scaunele auto sunt făcute cu fibră 100 % reciclată din PET, făcută la Buzău. În pandemie, industria auto a avut o scădere de până la 70%. Noi am recuperat parţial din piaţă, livrând fibra către industria de igienă, care a crescut puţin în această perioadă. Fibra noastră merge şi în aplicaţii igienice cum ar fi pampers, şerveţele umede, dar asta nu a compensat cu acea dispariţie din piaţă, cauzată de prăbuşirea pieţei auto. Şi vorbim aici de 20% din producţia noastră de fibră şi practic 50% din fibra pentru automotive".

Din păcate, diminuarea capacităţii de producţie a dus şi la disponibilizarea unor angajaţi. În total 200 de persoane au rămas fără locuri de muncă.

"La nivel de grup avem o scădere cu 12% a forţei de muncă, iar în cazul fabricii de fibră de la Buzău de 20%. Bineînţeles, cei care se găsesc în cei 20% au fost afectaţi, însă cei de 80% lucrează la capacitate normală. Este o pierdere din punct de vedere al pieţei, cât şi al forţei de muncă. Nu ne-a fost uşor să facem această mică restructurare pentru că oamenii erau bine pregătiţi, dovadă că mulţi au fost absorbiţi imediat de celelalte industrii din Buzău", a explicat preşedintele grupului de firme reciclare din Buzău.

Investiţii de 12 milioane de euro, anunţate la Buzău

Vin însă şi veşti bune. Pe de o parte, industria auto dă semne că şi-ar reveni în lunile următoare, iar reprezentanţii Green Group speră ca până la finele anului să recupereze ce s-a pierdut brusc în lunile aprilie-mai, iar de pe altă parte, divizia de prelucrare a deşeurilor din plastic de la Buzău va intra, cu această ocazie, într-un amplu proces de modernizare, fiind anunţate şi ample investiţii.

Mai exact, Divizia de plastice (GreenTech şi GreenFiber) trece printr-o perioadă de adaptare la noile condiţii din piaţă, urmărind noi oportunităţi de vânzare şi noi pieţe de desfacere pentru produsele sale. GreenFiber îşi propune să ajungă la acoperirea capacitaţii de producţie la nivel de cel puţin 75% până la finalul anului 2020 şi urmăreşte să revină la întreaga capacitate pe parcursul anului viitor.

În această direcţie, urmează să fie investită suma de 10-12 milioane de euro, astfel că până în februarie 2021, capacitatea de producţie de granule PET reciclate să crească de până la patru ori.

"Prin legislaţie, în Europa şi în Romania, au apărut nişte constrângeri. Începând din 2023, toţi recipienţii PET trebuie să conţină în compoziţie 25% granulă reciclată. Aceasta este direcţia în care noi vrem să investim. Planul nostru de investiţii în Buzău depăşeşte 10-12 milioane de euro şi încercăm să ajungem în categoria producătorilor europeni de granulă reciclată. Acolo piaţa este foarte avidă după material. Această impunere legislativă salvează reciclarea. Practic, vom creşte de până la patru ori capacitatea de prelucrare a deşeurilor de PET în granula pentru sticla nouă de PET. Practic diversificăm piaţa. În mod sigur noi vorbim şi de recuperarea personalului care ne-a părăsit şi sperăm ca efectele modernizării să le vedem începând cu luna februarie a anul viitor", a anunţat, în exclusivitate, preşedintele grupului de firme reciclare din Buzău.

Concret, Green Group a anunţat că ţinta pentru următorii doi ani este să ajungă cel mai mare producător din România de granule rPET pentru ambalaje, şi un producător important de rPET în zona Europa Centrală şi de Est.

De asemenea, Constantin Damov a punctat faptul că Buzăul rămâne un punct strategic în prelucrarea deşeurilor reciclabile din România motiv pentru care va continua să investească în Buzău, să crească capacitatea de producţie din cele trei fabrici şi să ofere locuri de muncă buzoienilor. În prezent, Green WEEE (fabrica de reciclare a deşeurilor electronice) are 240 de angajaţi, Green Fiber (compania care produce fibră sintetică din PET reciclat) are 613 salariaţi, iar Green Tech (compania care reciclează deşeurile PET) 537 de angajaţi.

Implicarea în Buzău, oraş circular

Proiectul iniţiat de Green Group în parteneriat cu Coaliţia Economiei Circulare (Coaliţia pentru economie circulară), Municipiul Buzău şi Institutul pentru Economie Circulară (IRCEM), "Buzău - Oraş circular" este în derulare, fiind început pe 15 mai 2019. Scopul proiectului a fost identificarea celor şapte principii de bază ale economiei circulare şi cum pot fi puse în aplicare în oraşul Buzău, iar obiectivul final este stimularea activităţii economice, cercetării şi inovării. Pentru a realiza acest obiectiv, Grupul de lucru circular din oraşul Buzău şi-a propus scanarea activităţilor şi maparea principalelor fluxuri şi sisteme ale oraşului, după următoarele principii:toate materialele se pot încadra într-o buclă de reutilizare durabilă,toată energia poate proveni din surse regenerabile. Resursele (financiare, de implementare sau materiale) pot fi utilizate pentru a genera valoare adăugată. Proiectarea modulară şi flexibilă a produselor, precum şi regândirea lanţurilor de producţie vor creşte adaptabilitatea sistemelor. Noi modele de afaceri pot fi identificate pentru producţie, distribuţie şi consum, permit trecerea de la deţinerea bunurilor la utilizarea serviciilor (de exemplu, pentru închiriere). Sistemele logistice se pot deplasa într-o zonă mai vizată, oferind servicii dedicate. Activităţile umane pot contribui pozitiv la protecţia ecosistemelor şi la reconstrucţia capitalului natural. În cadrul proiectului, a fost finalizată "Strategia pentru tranziţia la economia circulară în municipiul Buzău 2020 - 2030".

Green Group este cel mai mare grup integrat de reciclare a deşeurilor din România şi unul dintre cele mai mari din Europa de Est. Cu investiţii în valoare de 170 milioane euro şi cu o capacitate instalată de reciclare şi producţie de peste 460.000 tone anual, Green Group are o contribuţie importantă în recuperarea materialelor valoroase provenite din deşeuri. Din Green Group fac parte: Green WEEE (lider de piaţă în tratarea şi reciclarea DEEE-urilor), Green Tech (cel mai mare procesator european pentru deşeuri PET, cu unităţi de reciclare în România, Lituania şi Slovacia), Green Fiber International (lider european in producţia de fibră sintetică), Green Glass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deşeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deşeurilor), cât şi Green Resources Management (implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorilor pentru deşeurile de ambalaje).

GreenTech - Prima companie înfiinţată în grup, ce procesează deşeurile PET. La momentul de faţă este unul dintre cei mai mari reciclatori europeni pentru deşeurile PET, cu fabrici în Buzău, cât şi în Lituania şi Slovacia. Greentech este un important producător de bandă PET (produs de legătorie) şi r-PET (granule din care se fabrică o sticlă nouă) şi totodată oferă materie primă în fulgi PET pentru producerea fibrei sintetice poliesterice. Capacitatea de procesare a deşeurilor PET depăşeşte 150.000 tone deşeuri PET/ an.

GreenFiber - Înfiinţată în Buzău în anul 2006, este în prezent unul dintre cei mai mari producători europeni de fibră sintetică din PET reciclat.Are unităţi de producţie în Buzău, Urziceni şi Iaşi. Capacitatea de producţie a societăţii GreenFiber pentru fibra sintetică poliesterică este de 80.000 tone/an. Fibrele sintetice din PET reciclare au un mare beneficiu de sustenabilitate. Producţia de fibre sintetice din 100% PET reciclat reduce amprenta de C02 cu 75% comparativ cu producţia fibrei din petrol. Fibra produsă în GreenFiber este vândută la export, în industrii precum: auto, inginerie şi construcţii, igienă şi asistenţă medicală, filtrare, industria textilă, aplicaţii tehnice. Practic, fibra sintetică poliesterică înlocuieşte fibrele virgine şi este folosită la tapiseria pentru maşini, în şerveţele umede, plasturi, mobilier, textile casnice, perne, filtre sau textile şi îmbrăcăminte.

GreenWEEE - Cel mai mare reciclator pentru deşeuri de echipamente electrice şi electronice din România. Are fabrici la Buzău şi Câmpia Turzii.

GreenGlass-Cea mai mare fabrică de procesare a deşeurilor de sticlă din România. Fabrica este în Popeşti-Leordeni, Ilfov. Capacitatea de procesare este de 110,000 t/deşeuri de sticlă pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb