Greenpeace atacă în instanţă Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep

A.D.
Comunicate de presă / 21 octombrie 2024

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Greenpeace atacă la Curtea de Apel Bucureşti avizele emise de către Ministerul Culturii pentru proiectul Neptun Deep şi solicită suspendarea şi anularea ordinului prin care situl arheologic subacvatic "CT-I-s-A-02561" situat în Platforma continentală a Mării Negre îşi pierde statutul de monument istoric.

Potrivit unui comunicat al ONG-ului, Greenpeace acuză nerespectarea procedurii prevăzute de lege pentru declasarea siturilor arheologice subacvatice. Organizaţia de mediu susţine că proiectul Neptun Deep primeşte un tratament preferenţial din partea instituţiilor române, ameninţând patrimoniul cultural şi dreptul românilor la un mediu curat şi la sănătate.

O bună parte din documentaţia care a stat la baza eliberării ordinului (certificatul de descărcare, avizul comisiei zonale a monumentelor istorice, avizul secţiunii de evidenţă, etc.) sunt ţinute secrete de Ministerul Culturii, deşi conţin informaţii de interes public pe care Greenpeace România le-a solicitat.

Potrivit comunicatului Greenpeace, întreaga platformă continentală a Mării Negre a fost declarată Sit arheologic subacvatic de importanţă naţională. Acest sit cuprinde, printre altele, vestigii din epoca romană, vestigii subacvatice din epoca elenistică, din epoca romano-bizantină şi din epoca greacă. Zona afectată de proiectul Neptun Deep include vestigii arheologice de o valoare inestimabilă, care ar putea fi grav afectate sau distruse de lucrările de extracţie şi transport de gaze naturale. Pe o suprafaţă de 7500 km 2, OMV Petrom si Romgaz vor împânzi Marea Neagră cu centre de foraj, sonde, manifolduri, risere, conducte de alimentare, platforme, cabluri, etc.

"Modul în care s-au eliberat şi se eliberează avizele pentru exploatarea gazelor fosile din perimetrul Neptun Deep, adică pe repede înainte şi fără respectarea prevederilor legale, ne arată că instituţiile statului, de la un capăt la celălalt, sunt captive unui grup de interese bine instrumentat. Când banii, corupţia şi puterea vorbesc, siturile arheologice de interes naţional sunt distruse. Neptun Deep nu reprezintă doar o ameninţare pentru viitor, dar şi una care şterge cu buretele legăturile noastre cu trecutul. Conservarea patrimoniului cultural subacvatic este esenţială pentru cunoaşterea şi păstrarea istoriei şi tradiţiilor antice, salvând dovezile tangibile ale vieţii umane trecute, asigurând în acelaşi timp accesibilitatea şi cunoştinţele pentru generaţiile viitoare", declară Vlad Cătună, coordonator campanii Climă şi Energie, Greenpeace România.

Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Ministerul Mediului, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră. De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci astia de la Greenpeace au o agenda. Sa vorbesti despre coruptie avand o agenda in spate nu este decat ducerea coruptiei la un alt nivel. Chiar daca e impachetata frumos. Ce e proatia aia cu tot fundul marii negre sit arheologic? Mai poti face vre-un project in felul asta? Si ce treaba are Greenpeace acum cu arheologia?

    1. Sunt platiti de rusi. Orice proiect de investitii in energie este blocat la infinit de catre tot felul de procese care mai de care mai absurde. E prea mult sa fie o coincidenta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb