GREENPEACE: Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia este incompatibil cu reglementările europene

Comunicate de presă / 20 aprilie 2021

Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia este incompatibil cu reglementările europene

Greenpeace a transmis oficial comentariile sale pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) în termenul limită - 19 aprilie, care identifică diferenţe majore de viziune între planurile europene de decarbonare şi intenţiile României de a reforma sectorul energetic, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Acestea sunt un răspuns la consultarea publică organizată de Comisia Europeană, după decizia de a deschide o investigaţie aprofundată referitoare la ajutorul de restructurare de peste 1,3 miliarde de euro, care ar urma să fie acordat companiei de către Guvernul României. Aprobarea planului ar contrazice flagrant politicile şi obiectivele Uniunii Europene şi ar compromite credibilitatea Comisiei Europene. Comentariile Greenpeace identifică diferenţe majore de viziune între planurile europene de decarbonare şi intenţiile României de a reforma sectorul energetic", se menţionează într-un comunicat al Greenpeace.

Reprezentanţii organizaţiei de mediu semnalează că dependenţa pe termen lung a CEO de utilizarea lignitului face ca ajutorul de stat oferit companiei să fie incompatibil cu Pactul Verde European, cu politicile europene pentru energie, climă şi protecţia mediului.

"Planul de restructurare propus de România încalcă şi prevederi ale Directivei EU ETS (Emissions Trading System) şi normele de acordare ale ajutoarelor de stat. În forma sa actuală, planul de restructurare este incompatibil cu piaţa internă şi ar trebui să fie respins de Comisia Europeană", se menţionează în comunicat.

Totodată, planul duce la o creştere a emisiilor de CO2, păstrează capacităţi importante de producţie de energie pe cărbune, înlocuieşte parţial flota de unităţi de cărbune cu unele noi, pe gaze fosile, care nu aduc beneficii de mediu considerabile şi introduce capacităţi nesemnificative de energie regenerabilă, ignorând posibilele investiţii în eficienţă energetică.

Pe termen mediu şi lung, potrivit reprezentanţilor Greenpeace, planul propus de CEO şi Ministerul Energiei împovărează România cu costuri de mediu, sănătate şi sociale enorme. Totodată, planul de restructurare propus "riscă să se transforme într-o oportunitate pierdută extrem de costisitoare pentru România (oportunitatea de a renunţa la cărbune şi de a moderniza sectorul energetic) şi într-o risipă a fondurilor publice care ar putea fi folosite pentru a-i sprijini pe oamenii din Gorj".

"Planul propus pentru restructurarea CEO este lipsit de logică şi am argumentat, punct cu punct, toate slăbiciunile lui în faţa Comisiei Europene. Guvernul mizează în continuare pe combustibilii fosili - cărbune şi gaze - care cresc costurile operaţionale ale companiei. Mergând pe această linie, CEO nu poate deveni profitabilă nici peste 5 ani, nici peste 10, niciodată! Compania a cumpărat săptămâna trecută certificate de emisii la preţul exorbitant de peste 44 euro/tonă. Cum îşi va mai permite să funcţioneze pe cărbune? Banii pe care îi oferă ilegal Guvernul, din buzunarele cetăţenilor, înainte ca investigaţia Comisiei Europene să fie finalizată, nu fac decât să acopere nişte nevoi imediate. Am văzut acest scenariu repetându-se an după an. Iar costurile vor fi din ce în ce mai mari, dacă autorităţile române nu revizuiesc fundamental planul. Ne dorim şi sprijinim o restructurare reală, în centrul căreia să fie tranziţia către energie regenerabilă, oamenii care lucrează acum la CEO şi dezvoltarea judeţului Gorj cu fonduri europene", a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să îşi asume această reformă, să treacă peste nivelul de declaraţii politice goale de conţinut şi să vină urgent cu un plan pentru eliminarea cărbunelui. Fără acesta, Gorjul rămâne blocat în trecut şi ratează finanţările care pot să îl transforme într-un judeţ competitiv din punct de vedere economic şi cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Şi alte organizaţii de mediu internaţionale, precum European Environmental Bureau, ClientEarth şi Bankwatch, au transmis în perioada de consultări observaţii amănunţite referitoare la planul CEO de restructurare.

De asemenea, în urma unei iniţiative a Greenpeace România, peste 5.000 de cetăţeni au trimis mesaje către ministrul Energiei, Virgil Popescu. Ei cer ministrului ca planul CEO să fie în acord cu prevederile Pactului Verde European, să ajute judeţele Gorj şi Hunedoara să acceseze fonduri europene pentru a crea noi locuri de muncă, să comunice o dată clară şi un plan realist pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic naţional şi să îl înlocuiască pe acesta cu noi capacităţi pe energie regenerabilă.

"Săptămâna trecută am fost în vizită la Ministerul Energiei, pentru a-i aminti domnului Virgil Popescu care îi sunt atribuţiile în calitate de ministru al Energiei. Până acum, după un mandat de un an jumătate, domnul ministru a performat extrem de slab. Nu există un plan coerent privind politica energetică a României şi nu au fost demarate investiţii în noi capacităţi de energie. Ce a reuşit să facă domnul Popescu până acum pentru a se alinia cu prevederile Pactului Verde European? Nimic. A oferit prin ordonanţe de urgenţă ajutoare ilegale, din bani publici, pentru poluare. Şi a produs nişte planuri de restructurare care au toate şansele să fie respinse de Comisie, în detrimentul angajaţilor CEO şi oamenilor din întregul judeţ Gorj", a mai spus Vlad Cătună, Greenpeace România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Imbecilii ăștia antiromani de la aceste ONG-uri sorosiste mai bine s-ar uita la Germanitsi Polonia, care reduc folosirea cărbunelui treptat și nu renunță la el până în 2030, in loc să ceară falimentul CEO că să satisfacă interesele stăpânilor lor că România să importe de la stăpânii lor jumătate din energia consumată, la preturi umflate cu pompa.

    Nu stiu de ce ziarul dvs se face purtatorul de cuvant a grupuscului din Romania al Greenpeace.

    Daca maine am inchide minele din OLTENIA am ajunge din nou la lampa de gaz si la incalzirea cu lemne. 

    Trecerea integrala la energia verde este o himera care poate se va realiza in secolul urmator. Deocamdata tari care reprezinta 70% din populatia planetei construiesc intr o veselie noi centrale electrice pe carbune . 

    Sistemul energetic national se apropie de un punct de rupere, am avut noroc de o iarna usoara dar chiar 

    planul de a inlocui treptat capacitatile pe carbune cu gaz metan al necesita minim 8 ani de la inceperea 

    investitiilor. Chiar tari bogate precum Germania nu renunta integral la carbune si se bazeaza din ce in ce mai mult pe gaz. Atacurile cu iz de Catavencu la un ministru care cel putin din declaratiile publice pare 

    competent mi se par obraznice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb