Greenpeace România lansează Ghidul voluntarului pentru protecţia pădurilor

Adina Lateş
Companii / 10 decembrie 2015

Greenpeace România a publicat astăzi un ghid al voluntarului pentru protecţia pădurilor, care ajută la identificarea tăierilor şi transporturilor ilegale de arbori, potrivit unui comunicat remis astăzi redacţiei.

Ghidul conţine o serie de informaţii şi paşi concreţi pentru cei care observă zone despădurite sau afectate de tăieri de arbori şi pentru cei care vor să verifice legalitatea transporturilor de lemn.

Totodată, acesta cuprinde noţiuni silvice de bază pentru o bună înţelegere a domeniului şi oferă indicii şi soluţii pentru identificarea şi sesizarea delictelor silvice. Acest ghid este un prim pas, un instrument care îndeamnă la responsabilizare şi acţiune.

"Primim foarte multe sesizări referitoare la tăierile de arbori, iar prin acest ghid dorim să îi ajutăm pe cei care vor să se implice activ în protejarea pădurilor, pe cei care întâmplător dau peste o zonă despădurită şi nu vor să treacă mai departe indiferenţi. Ghidul cuprinde un model de sesizare către autorităţi, care să conţină informaţiile necesare începerii unei investigaţii. Cu cât vor fi mai multe perechi de ochi informaţi în pădure, cu atât va fi mai greu pentru cei care vor să comită abuzuri", declară Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Conform sursei citate, ghidul oferă informaţii despre ce este şi cum se utilizează Radarul Pădurilor. "Îndemnăm pe toată lumea să folosească acest instrument sunând la 112 pentru că orice apel contează! Odată trimisă sesizarea, Garda Forestieră are obligaţia să investigheze şi să deschidă un dosar, iar acest fapt înseamnă presiune suplimentară pe sistemul de control".

Acest ghid a fost elaborat împreună cu experţi din domeniul silvic, organizaţii partenere dar şi cu ajutorul voluntarilor Greenpeace România, care s-au alăturat campaniei de protejare a pădurilor.

"Am început să construim acest ghid plecând de la constatarea că silvicultura este un domeniu vast şi complex şi că există o lipsă acută de informaţie utilă care să fie disponibilă publicului larg interesat. Sunt foarte multe nuanţe, pentru că, de exemplu, există lucrări silvice perfect legale dar care arată ca o agresiune faţă de pădure pentru o persoană care nu are cunoştinţe de specialitate. Am inclus în Ghid toate informaţiile de bază pentru a putea identifica o posibilă tăiere ilegală şi am realizat un glosar de termeni silvici pentru o mai uşoară orientare în terminologia de specialitate," adaugă Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

"Situaţia pădurilor din România este îngrijorătoare: o analiză Greenpeace România indică faptul că ritmul de dergradare a pădurii se menţine la 3 hectare pe oră1, iar numărul cazurilor de tărieri ilegale a ajuns la o medie de 62 pe zi, în 2013 şi 2014.

Judeţele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeş 5.851 cazuri, (12,85% din totalul cazurilor la nivel naţional), Bacău 3.538 cazuri, (7,77%) şi Mureş 3.351 cazuri, (7,36%). Judeţul Argeş a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale identificate de autorităţi şi în perioada 2009-2011: 6.458 de cazuri", mai arată comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb