Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna consideră că prelucrarea anuală a 1.000.000 de arbori, de către compania austriacă Schweighofer, nu are niciun fel de impact asupra mediului, ceea ce i-ar permite acesteia să poată să construiască o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Reci, judeţul Covasna, fără a obţine acord de mediu, se arată într-un comunicat al organizaţiei Greenpeace.
"În prezent, compania austriacă Schweighofer deţine în România patru fabrici de prelucrare a lemnului (Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti), intenţionând să mai construiască o fabrică în judeţul Covasna. Pentru proiecte de o asemenea dimensiune şi ţinând cont de domeniul de activitate al acestuia, este necesară realizarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului", susţine Greenpeace.
APM Covasna a anunţat că procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu este necesară în cazul fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci, publicul interesat şi societatea civilă putând comenta această decizie până în data de 12 decembrie, potrivit sursei citate.
"Graba cu care APM Covasna a încadrat proiectul propus de Schweighofer în rândul < celor care nu se supun evaluării impactului asupra mediului > este total neadecvată şi mai ales este de natură să genereze suspiciuni. Informaţiile sunt difuzate cu întârziere, astfel încât publicul interesat nu este în măsură să le studieze şi să-şi poată exercita dreptul la o opinie fundamentată, cu atât mai mult cu cât este un proiect care va genera din nou pierderi mari pentru fondul forestier al României", declară Doina Danciu, coordonator de campanii al Greenpeace România.
"Oamenii îşi pot exprima părerea şi pot opri construirea acestei fabrici doar dacă Agenţia pentru Protecţia Mediului consideră că pentru acest proiect este nevoie de o evaluare asupra mediului, în cadrul căreia se organizează consultările cu publicul", se mai arată în comunicat.
Greenpeace România avertizează că o astfel de decizie poate crea un "precedent periculos" pentru alte companii care exploatează masiv pădurile României, în condiţiile în care deja se taie 3 hectare de pădure în fiecare oră, iar cazurile de tăieri ilegale de arbori la nivelul anului 2012 au fost de două ori mai mari faţă de cele din perioada anterioară. "Judeţul Covasna este deja afectat de tăieri ilegale, în 2012 înregistrându-se 970 de cazuri, de şase ori mai mult faţă de perioada anterioară", mai arată organizaţia.